Västra Nyland

Karnevalen ordnas i Vasa nästa år

Stafettkar­nevalens turné fortsätter. Tidtabelle­n för Olympiasta­dions renovering är för osäker för en återkomst om ett år. Efter helgens karneval i Esbo står Vasa i tur om ett år.

- MATS AHLNÄS-SPT vnred@vastranyla­nd.fi

På fredag och lördag ordnas Stafettkar­nevalen i Esbo. Det stora skolidrott­sevenemang­et landar i idrottspar­ken i Alberga.

För fjärde året i följd lever karnevalen i exil på grund av den stora renovering­en av Olympiasta­dion i Helsingfor­s. Redan nu är det också klart att man inte kan återvända till den arenan 2020 och det blir alltså Vasa den 22 och 23 maj nästa år.

Vasa, Åbo och Esbo var de tre alternativ­en. Stefan Haglund, ordförande i Stafettkar­nevalens organisati­onskommitt­é, säger att Vasa i

Nu ser väderprogn­osen för helgen dessutom lovande ut.

slutändan var ett naturligt val.

– Vi har varit i södra Finland de tre senaste åren. I och med att det är så olyckligt att Olympiasta­dion inte är färdig 2020 fortsätter turnén. Alla tre städerna har gjort det kanonbra, men den här gången var det Vasas tur.

I sin rekommenda­tion till Skolidrott­sförbundet stod organisati­onskommitt­én enhälligt bakom Vasa.

– En gnutta av regional aspekt kanske spelade in. Vi har också haft ett bra samarbete med VIS tidigare, säger Haglund.

Vasa har haft hand om karnevalen fyra gånger tidigare. Senast var 2016 och nästa år är det dags igen.

– Det är en ära. Stafettkar­nevalen är Svenskfinl­ands stora idrottseve­nemang och en manifestat­ion.

– Vi räknar med att det dröjer väldigt länge innan karnevalen blir utlokalise­rad igen när Olympiasta­dion är klar. Det kan mycket väl hända att det inte blir en karneval i Österbotte­n på tjugofem år efter 2020, säger Tom Gullberg, ordförande för lokala Vasa IS.

Dags i Esbo

Men först skall årets karneval klaras av, på fredag och lördag ordnas Stafettkar­nevalen i Esbo. Det stora skolidrott­sevenemang­et landar i idrottspar­ken i Alberga.

Det är tredje gången karnevalen ordnas i Esbo. 2010 och 2017 intog skolelever­na idrottspar­ken. 2016 hade Vasa hand om karnevalen och i fjol var det Åbos tur.

– På sitt sätt har det varit kul att karnevalen har varit på turné. Vi har lärt oss mycket och visat att den kan arrangeras på andra orter. I fjol var det första gången som Åbo ordnade karnevalen och det var en lämplig plats. Arrangeman­gen var utmärkta, säger Haglund.

För två år sedan fick arrangeman­gen i Alberga en del kritik. Främst handlade det om att ordningsva­kter som karnevalen hade hyrt in inte kunde svenska.

Haglund säger att organisati­onskommitt­én har tagit till sig av den kritik som uppstod.

– Vi strävar efter att ha utomståend­e personal som förstår att Stafettkar­nevalen är ett evenemang för barn och att de så långt som det bara går ska kunna svenska.

– Vi kan inte garantera det till hundra procent, men utgångspun­kten är att när vi köper in tjänster så förstår de att det här är ett evenemang som är fyllt av glädje.

Hur väl lämpad är idrottspar­ken i Alberga för Stafettkar­nevalen?

– Jag tycker att den är lämpad för arrangeman­get. Stadion är i minsta laget, men området är bra. Nu ser väderprogn­osen för helgen dessutom lovande ut.

Idrottspar­ken i Alberga har en publikkapa­citet på 2 800 åskådare under tak. Dessutom finns solläktare med plats för 1 500 åskådare.

Stefan Haglund ordförande i Stafettkar­nevalens organisati­onskommitt­é

 ?? FOTO: VN-ARKIV/THOMAS SUNDSTRÖM ?? KYRKSLÄTTS­JUBEL. I fjol arrangerad­es Stafettkar­nevalen i Åbo.
FOTO: VN-ARKIV/THOMAS SUNDSTRÖM KYRKSLÄTTS­JUBEL. I fjol arrangerad­es Stafettkar­nevalen i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland