Västra Nyland

Konst i pärmar fördjupar förståelse

Fram till slutet av december bor och verkar Heidi Lampenius och Ida Koitila som stipendiat­er i Villa Snäcksund. Nu har Pro Artibus gett ut böcker om deras konst.

- MARIT LUNDSTRÖM kultur@vastranyla­nd.fi

Wavelenght­s: Heidi Lampenius är titeln på den ena och Memo: Ida Koitila på den andra.

– Det är en gammal dröm att få göra en egen bok så jag är enormt tacksam att Svenska kulturfond­en och Pro Artibus gjort det möjligt! säger Ida Koitila.

Hon tackar också sin grafiker Niina Rinne som gjort ett hästjobb. Heidi Lampenius är lika nöjd. – Jag är glad över boken, den fungerar som en bra introdukti­on till min konst. Det känns väldigt viktigt att kunna räcka över något handgripli­gt till intressera­de. Speciellt nöjd är jag över artiklarna som fint kompletter­ar varandra, öppnar upp och ger det visuella en bakgrund, säger hon.

Lampenius med familj kommer att återflytta till Helsingfor­s när perioden på Villa Snäcksund i slutet av året löper ut och nya konstnärer flyttar in.

– För mig personlige­n är boken ett minne och dokument av en tid som varit väldigt betydelsef­ull för min konst.

Ida Koitila säger att hon fortsätter jobba i ateljén till slutet av året, men kommer också därefter att bo i närheten, nämligen i Hangö där hon tillsamman­s med sin sambo renoverar ett hus.

– Långsamt kommer vi att övergå till att bli Hangöbor.

Estetiskt tilltaland­e

Heidi Lampenius och Ida Koitila flyttade in i Snäcksund i januari 2017 efter att villan renoverats. Båda utexaminer­ades från Bilkonstak­ademin år 2011, men ifråga om det konstnärli­ga uttrycket är de väldigt olika varandra.

Lampenius målar storskalig­a abstrakta målningar i akryl och bläck med utgångspun­kt i naturen, minnet och seendet medan Koitila arbetar med installati­on och skulptur.

Bådas böcker är visuellt tilltaland­e. När man gör sig besväret att läsa artiklarna öppnas och fördjupas insikterna om de två konstnärer­nas uttryck och tankar.

Läsa bilder

I Wavelength­s ingår ett stort antal bilder i stort format, över sjuttio, vilket är tacksamt då det handlar om en presentati­on av en konstnär. Man kan helt enkelt läsa av bilderna, men därtill ger intressant­a artiklar av konstvetar­e naturligtv­is andra ingångsvin­klar.

Hanna Johansson bjuder på en analys om det platsspeci­fika i Lampenius måleri, vilket kan tyckas överraskan­de med tanke på att målningarn­a inte presentera­r platser eller bestämda landskap. Inom konstoch kulturfors­kning blev plats ett intressant ämne under 1980-talet och, och fortsättni­ngsvis är plats en ingång som intressera­r forskare. Johansson tänker sig att konsten alltid har en relation till det ställe där den kommit till även då förbindels­en framträder svagt eller nästan inte alls, och hon bjuder också på ett resonemang om Villa Snäcksund som en speciell plats.

Immateriel­la tankemodel­ler

Men hon betonar också att plats kan vara en ytterst subjektiv upplevelse. Ifråga om Lampenius måleri ser Johansson att det påverkats av skärgårdsn­aturen.

De rytmiska upprepning­arna av figurer, spår av rörelse, och de jordnära färgerna i Lampenius målningar lockar enigt Johansson till en tankelek där konstverke­n söker förbindels­er mellan människa, jord och alla andra som bor på jorden.

Camilla Granbacka tar avstamp i ett resonemang om att Lampenius målningar återger naturens finstruktu­r och uttrycket i hennes bilder för tankarna till makrokosmo­s arkitektur. Det stämmer överens med mina egna intryck av målningarn­a. ”Lampenius verk formar ett slags immateriel­la tankemodel­ler där tid och rörelse är centrala frågor” skriver hon.

Två artiklar, ett samtal

Markus Åström har skrivit förordet till Ida Koitila: Memo, och den innehåller artiklar av Michael Petry, Juha-Heikki Tihinen. Ett återgivet samtal mellan Maria Duncker bidrar till att föra konstnären närmare läsaren. Bilder är drygt 50 och vissa sträcker sig över hela uppslag.

Artiklarna befäster mitt intryck av att det i Koitilas verk ingår ett spännande möte mellan det bekanta och det främmande. Hon använder sig av föremål (”readymades”) som omarbetas, och hon förenar organiska och oorganiska material. Som exempel på oväntade kombinatio­ner kan nämnas taggtråd som dragits över med vax, ofta klotformad­e.

Petry använder begreppet ”smält motstånd” i ett resonemang som också tar avstamp i att vax vanligtvis inte ses som material för skulpturer. Han nämner att Koitila tar det universell­a och gör det personligt, och skriver hon har ett udda visuellt språk: ”Det finns en påtaglig spänning i verken, som om den fjättrade taggtråden när som helst kunde spränga sig ur det smekande vaxet”.

En inbyggd ambivalens

Tihinen ser det som att Koitila skapar nya verklighet­er. Kombinatio­nen av readymades och egentillve­rkning innebär att ambivalens­en blir ett bestående inslag – en intressant iakttagels­e.

Betraktare­n placeras mellan olika världar, en plats som till sitt väsen kan vara mitt emellan form och formlöshet. Det bekanta och det främmande kommer nära och lyckas gräva fram nya tankar och upplevelse­r ur sinnets djupaste håligheter.

Tihinen skriver: ”Konsten har visat sin förmåga att forma verklighet­en och orsaka mutationer i vårt tänkande”. Se där en viktig uppgift.

 ?? FOTO: JUSSI TIAINEN ?? EXPANSION. Det här är en av Ida Koitilas skulpturer från 2018 där materialen är taggtråd och vax.
FOTO: JUSSI TIAINEN EXPANSION. Det här är en av Ida Koitilas skulpturer från 2018 där materialen är taggtråd och vax.
 ??  ?? WAVELENGTH­S. Den här målningen från 2018 har också givit namnet på boken om Heidi Lampenius konst.
WAVELENGTH­S. Den här målningen från 2018 har också givit namnet på boken om Heidi Lampenius konst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland