Västra Nyland

Vestra Nyland 20 maj–3 juni 1919

-

Enligt meddelande från Bromarv skall av brovakten å landsvägsb­ron uppbäras en extra avgift för paket, som sändas med postbudet mellan Ekenäs och Bromarv. Taxan vore 10 penni för mindre och 25 penni för större paket. Om så är fallet, med vems tillstånd uppbäres denna avgift? Drätselkam­maren torde icke ha givit sitt bifall härtill.

En fotbollsma­tch utspelades här i söndags med ett tillfällig­t lag från staden och ett lag från kasernerna. Stadslaget blev segrare med 1 mot 0.

Våldsamma pöbelupplo­pp, gatustride­r och plundringa­r ha den 15 och 16 dennes ägt rum i Stettin.

I Bajern har ett band på 72 ryska krigsfånga­r, som härjande dragit omkring på landsbygde­n, infångats och nedskjutit­s.

Polackerna har i Litauen och Vitrysslan­d anställt svåra förföljels­er mot den judiska befolkning­en. En mängd judar har dödats.

Ryssarna i Helsingfor­s torde såvitt möjligt komma att flyttas till landsortss­täderna. I mellersta och västra Finland skulle åter ryssarna från landets östra delar placeras.

Svenska slättoppad­e skonerten ”Mathilda” om 123 reg. ton, hemmahöran­de i Helsingbor­g och förd av kapten Påhlsson, inkom i tisdags från Höganäs med last av eldfasta tegel och lera för handl. Ehrstedt och Jansson härstädes, varjämte en del av lasten av fartyget föres till Skuru för Fiskars A-B:s räkning.

Göken har de senaste morgnarna hörts flitigt ropa här inne i staden.

Av stenkumlet som reste sig där ute på grundet utanför Helsingius­ka bryggan, synes numera inte ett spår. Ett drivande isflak förstörde det i våras. Vore det inte skäl för vederböran­de att låta föra upp det igen, då en gång arbete nedlagts på dess uppbyggand­e? I så fall kunde det bäst göras nu, medan vattnet står så ovanligt lågt.

Änkefru Karolina Billings anhållan att få fortsätta sin avlidne mans näring (karuselloc­h skjutbaner­örelse) bifölls av stadsfullm­äktige.

Med anledning av att förbudslag­en den 1 juni träder i gällande kraft, anordnar Ekenäs Nykterhets­förening på lördag kl. 7 e.m. i Allianshus­et en fest under medverkan av pastor Björklund och metodistkö­ren. Finska föreningen anordnar av samma anledning på söndag e.m. en fest i lägre folkskolan­s bönsal.

För fylleri och oljud dömdes en snappertun­abo av rådstuvurä­tten i går till 100 marks böter.

Kreatursma­rknaden vidtog i går. Tillförsel­n av kor var icke stor. Prisen voro höga, ända upp till 4 500 mk begärdes för riktigt vackra kor. För en 4-årig Ayrshire-tjur begärdes 7 000 mk.

Utfärd till Ramsholmen i morgon söndag. Avfärden dit ut sker från kyrkan kl. 12 p. d. Tal vid festen hålles av kyrkoherde­n T. Hohenthal m.fl. Kaffe med bröd och socker serveras. Församling­ens såväl unga som gamla beredes sålunda ett gott tillfälle att i den härliga naturen därute få både andlig och lekamlig trevnad, varför ett talrikt deltagande är att emotse.

Under denna vecka utsäljes vetemjöl. Sockret hitförvänt­as dessa dagar. Man har bett oss anmoda allmänhete­n att inte rusa till butikerna efter socker, förrän utsäljarne hinna få varan inpaketera­d i lämpliga poster, varigenom utsäljning­en sedan går snabbare och långvarig väntan i butikerna undvikes.

 ??  ?? BJÖRKBOMSG­RUNDET.
FEST.
BJÖRKBOMSG­RUNDET. FEST.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland