Västra Nyland

Hangö museum fokuserar på natur och skräp

Hangö museums nya utställnin­g fokuserar på den unika naturen på udden och hur miljömedve­tenheten har förändrats över tid. Tio experter på olika områden har hjälpt till att förverklig­a utställnin­gen.

- TEXT OCH FOTO SARAH GRÖNSTRAND sarah.gronstrand@ksfmedia.fi

Mitt i Hangö museums utställnin­gssal finns en del av det skräp som In

keri Pekkanen hittat på udden utställt. Tema för årets utställnin­g är Hangö udds förunderli­ga natur.

– Naturen berör både Hangöbor och besökare, säger museichef Laura Lotta Andersson.

Utställnin­gen lyfter fram både varför naturen i Hangö är unik och hur människan påverkat miljön historiskt och nu.

– Det är första gången museet har en naturutstä­llning. Vi vill visa att museet lever i samhället och visa vad som är viktigt för Hangö.

Utställnin­gen berättar också hur miljömedve­tenheten har förändrats över tid.

– Vi vill lyfta fram att vår naturbild har förändrats.

Bad om hjälp

Temat Hangö udds förunderli­ga natur började personalen vid museet fundera på redan för två år sedan.

Men museiperso­nalen har inte den sakkännedo­m som behövs för att få ihop en utställnin­g kring temat. Därför bad man bland annat Tvärminnes zoologiska station, Hangö fågelstati­on och Hangö miljöfören­ing om hjälp. Sammanlagt har tio olika sakkunniga skrivit texterna till utställnin­gen.

Resultatet är en utställnin­g som tar upp flera aspekter av Hangös natur, allt från geologi, unika miljöer för insekter till livet under vattenytan.

Museet har också grävt i sina egna samlingar för att hitta historiska föremål som anknyter till naturen. Det är främst jakt- och fiskeredsk­ap.

– Tidigare var de människor som levde här beroende av naturen och utnyttjade allt man hade tillgång till. I dag är det få som livnär sig på jakt eller fiske.

Naturen skyddas också på ett helt annat sätt i dag. Reningsver­k ser till att avloppsvat­ten inte längre rinner direkt ut i havet och sopor kastas inte i samma utsträckni­ng ut i naturen.

– Det är en balansgång med hur mycket man kan utnyttja naturen och i vilket syfte.

Miljökämpa­rnas första seger

Utställnin­gen visar också hur allmänhete­n började bry sig om miljön och hur miljömedve­tenheten växt. I Hangö vann tidiga miljökämpa­r den allra första miljöseger­n i Finland. Det var i början av 1970-talet som Neste ville bygga ett oljeraffin­eri i Tvärminne, alldeles intill den zoologiska stationen. Det blev ett stort nationellt och internatio­nellt rabalder när det stod klart vad Neste hade för planer.

– Det var mycket hemlighets­makeri på gång.

Det började med att någon började köpa upp mark i Tvärminne.

– Då började en del fundera vad som egentligen är på gång.

I en monter finns en utklippt artikel ur tidningen Västra Nyland där man avslöjar att det var statsägda Neste som under täckmantel köpte upp marken. Samtidigt hade flera oljeläckag­e skett på 1960-talet och allmänhete­n hade börjat oroa sig för hur läckagen påverkar miljön.

Tvärminnes zoologiska station jobbade aktivt för att hindra planerna och de hade lokalt stöd. Hela 73621 personer skrev under en namninsaml­ing mot bygget.

Till sist kom Rafael Paasios regering på besök till stationen 1972. Sex dagar senare fattades ett principbes­lut att Neste inte får bygga ett oljeraffin­eri i Hangö.

– Det var första gången det fattades ett principbes­lut för miljön i Finland.

Det är första gången museet har en naturutstä­llning. Vi vill visa att museet lever i samhället och visa vad som är viktigt för Hangö.

Laura Lotta Andersson museichef

 ?? FOTO: SARAH GRÖNSTRAND ??
FOTO: SARAH GRÖNSTRAND
 ??  ?? VÄCKER TANKAR. Laura Lotta Andersson som är museichef berättar att museet har valt att ställa ut skräp som samlats på Hangös stränder i hopp om att väcka medvetenhe­t.
VÄCKER TANKAR. Laura Lotta Andersson som är museichef berättar att museet har valt att ställa ut skräp som samlats på Hangös stränder i hopp om att väcka medvetenhe­t.
 ??  ?? HUR MÅNGA? Det vanligaste typen av skräp som hittats längs Hangös stränder finns utställt. Kan du gissa hur många öronproppa­r som finns i lådan? Facit finns på museet.
HUR MÅNGA? Det vanligaste typen av skräp som hittats längs Hangös stränder finns utställt. Kan du gissa hur många öronproppa­r som finns i lådan? Facit finns på museet.
 ??  ?? HISTORISKT. Tvärminnes zoologiska station har lånat ut en del historisk utrustning till museet, bland annat det här mikroskåpe­t från 1950-talet.
HISTORISKT. Tvärminnes zoologiska station har lånat ut en del historisk utrustning till museet, bland annat det här mikroskåpe­t från 1950-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland