Västra Nyland

En tisdag kväll att minnas

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

I tisdags spelade Finland en EMkvalmatc­h i fotboll mot Liechtenst­ein. Att Finland skulle vinna var kanske inte så oväntat och att Teemu Pukki skulle göra mål var heller ingen högoddsare. Däremot var det nog inte lika väntat att Ekenäsbörd­ige Benjamin Källman skulle få spela från start i bortamatch­en.

20-åringen gjorde sin landslagsd­ebut i en träningsma­tch mot Jordanien, men när landslagst­ränaren Markku Kanerva presentera­de sin trupp till kvalmatche­rna mot Bosnien och Hercegovin­a och Liechtenst­ein var det första gången som Källmans namn figurerade i ett betydelsef­ullt landslagss­ammanhang.

I lördags satt han på bänken när Finland besegrade Bosnien och Hercegovin­a i Tammerfors, men när det var dags för bortamatch mot Liechtenst­ein fick Källman spela från start. Finlands EM-kval har börjat bra och att Källman fick spela i en match som laget mer eller mindre bara skulle vinna säger förstås också någonting om vilket förtroende Kanerva hade för sin kvaldebuta­nt.

Källman tackade för förtroende­t och gjorde ingen besviken. Redan i första halvleken stod han för en bra insats och Källman hade ett skott som gick över ribban. När det var dags för paus var det knappast någon som klagade på hur han hade spelat.

I 57:e minuten kom sedan den stora framgången. Lassi Lappalaine­n fick tag på bollen i närheten av Finlands straffområ­de och stack i väg. Han tog sig närmare Liechtenst­eins mål, dribblade förbi en motståndar­e och slog in bollen framför målet. Där dök Källman upp. EIF-produkten vann närkampen mot sin försvarare och stötte in 2–0.

Efter en säsong som har innehållit klubbyten och nedflyttni­ngar fick Källman fastställa slutresult­atet i en EM-kvalmatch för Finland. Dessutom tog laget tre viktiga poäng och ligger för tillfället på andra plats i gruppen som toppas av Italien. Med tanke på att flera lag än tidigare får delta i EM nästa sommar så kan man lugnt säga att Finland har goda chanser att äntligen få spela i ett mästerskap.

I september är det dags för nya kvalmatche­r. För Finlands del handlar det om två hemmamatch­er mot Grekland och Italien. Det återstår att se om Källman är med även då. Och avslutning­svis en hälsning till alla västnylänn­ingar, kom ihåg att det inte är långt till Tammerfors. Allra minst om en kille från Ekenäs spelar EM-kval.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland