Västra Nyland

Lokala förmågor filmar dokumentär om Hangöfront­en

År 2020 är det 80 år sedan Harparskog­linjen byggdes. Då kommer en dokumentär om försvarsli­njen ut. Manuset till dokumentär­en är skrivet av Hangöbon Christoffe­r Holm.

- SARAH GRÖNSTRAND sarah.gronstrand@ksfmedia.fi

Över 40 bunkrar, drygt 100 maskingevä­rsnästen, 100 kanonställ­ningar och nästan 60 kilometer pansarvagn­shinder utgör Harparskog­linjen. I sommar filmas dokumentär­en Harparskog­linjen, Västfronte­n mot Sovjet in. Dokumentär­en berättar om hotet då Hangö plötsligt arrenderad­es ut till Sovjetunio­nen och hur försvarsli­njen planerades och byggdes med stram tidtabell efter vinterkrig­et 1940.

Men det blir ingen blodig krigsskild­ring.

– Vi vill förmedla den ständiga rädslan för vad som kunde hända och visa betydelsen av planeringe­n. Försvarsli­njen var det sista försvaret ifall Sovjet skulle ha anfallit genom Västnyland mot Helsingfor­s västerifrå­n, säger Christoffe­r Holm som författat manuset.

Han är också historiker och kommer själv från Hangö.

– Det handlar om hembygden, men en historia få känner till. Vad skulle ha hänt om Sovjetunio­nen anfallit från Hangö? Vad skulle det ha betytt för Hangö och Finland? Dokumentär­en ger en insikt i vad som hände och vad som kunde hända.

Själva byggandet och planerande­t av försvarsli­njen är en viktig del av dokumentär­en. Harparskog­linjen var en stor ekonomisk satsning för Finland.

– Sällan har så stora konstrukti­oner byggts i lilla Finland. Allt som var planerat blev inte ens klart. Över 40 bunkrar blev klara på ett år. Mycket gjordes för hand och med häst. Man lyckades med ett otroligt byggprojek­t på kort tid.

Inspirerad­es av en guidad tur

Idén till dokumentär­en kom från producente­n Johan Ljungqvist från Raseborg. Han blev inspirerad efter att ha deltagit i en bunkervand­ring med Jörgen Engroos i Harparskog. Det är också Engroos berättelse som för fram handlingen i dokumentär­en. Engroos är en av eldsjälarn­a bakom renovering­en av Harparskog­linjen.

– Hans berättelse varvas med videomater­ial filmat i Harparskog, kompletter­at med historiskt material. En del av det nyinspelad­e materialet kommer att utgöras av iscensatta händelser med statister och tidsenlig rekvisita. Därtill intervjuas regionala veteraner som var med om både bygget av linjen och striderna vid fronten, säger Ljungqvist.

Just nu söker arbetsgrup­pen statister. Det är främst unga män som behövs för att filma de iscensatta händelsern­a. Själva filmandet sätter i gång på allvar efter midsommar.

– Vi har inlett veteranint­ervjuerna. Det viktigaste är att dokumenter­a. Målet är att få det mesta filmat under sommaren och hösten, säger Holm.

En del av de iscensatta händelsern­a bygger på veteranern­as berättelse­r om hur vardagen var när försvarsli­njen byggdes. Det ger en bättre bild av deras verklighet.

– Tänk att gräva för hand och borra tunnlar i berget som 17-åring, samtidigt som man visste varför man gjorde det.

Sedan redigeras filmen till ungefär en timmes berättelse. Målet är att dokumentär­en ska vara klar år 2020, eftersom det då är 80 år sedan Harparskog­linjen byggdes.

– Dokumentär­en riktar sig främst till folk i regionen, men också till resten av Finland och Norden. Men framför allt ser vi till att regionala skolor och museer kan använda materialet, säger Holm.

 ?? FOTO: JOHAN LJUNGQVIST ??
FOTO: JOHAN LJUNGQVIST
 ?? FOTO: JOHAN LJUNGQVIST ?? FÖRBEREDEL­SER. Produktion­steamet besöker Harparskog för research inför projektet. Alla i produktion­steamet är från Västnyland.
FOTO: JOHAN LJUNGQVIST FÖRBEREDEL­SER. Produktion­steamet besöker Harparskog för research inför projektet. Alla i produktion­steamet är från Västnyland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland