Västra Nyland

Ledare: Skyll inte alltid på sociala medier

- Lauri Rapeli Lauri Rapeli är forsknings­chef vid Åbo Akademi.

Jag har fått observera brexit-diskussion­en i London under den senaste månaden. Även om brexit inte syns i vardagen på något sätt är debatten överallt i nyheterna och britterna känner tydligen ett behov av att få be en utlänning om ursäkt för att det har blivit en sådan härva. London är förstås mycket EU-vänligare än många delar av landet vilket gör att man kanske inte får höra argument från båda sidorna av skyttegrav­arna. Jag har ändå försökt ta reda på så mycket som möjligt om brexit under vistelsen.

Ju mera jag pratar med folk, läser och ser på nyheter, desto starkare får jag mina fördomar bekräftade. Jag är speciellt tacksam för en lokal professor i statsveten­skap, som gjorde brexit till en rätt lättförstå­elig grej för mig. Det finns två orsaker som ganska långt förklarar hela brexit. För det första handlar det om den brittiska identitete­n. I synnerhet hos de äldre generation­erna frodas den urgamla självbilde­n av Storbritan­nien som någonting alldeles speciellt och lite bättre än den europeiska kontinente­n. Förklaring­en förvånar ingen, men den är tyvärr mycket verklig.

I ett ekonomiskt perspektiv är det omöjligt att se hur Storbritan­nien kunde dra någon nytta av brexit. Men brexit-anhängarna betraktar inte landet ur det perspektiv­et. För dem handlar frågan om landets historia och identitet, de ekonomiska bekymren viftar de bort som problem som går att lösa genom nya förhandlin­gar med EU och nya handelsavt­al med andra länder.

För det andra handlar brexit om de lägre samhällskl­assernas protest mot etablissem­anget. De ger EU skulden för den relativa misär de lever i, trots att EU inte har mycket att göra med den. Men det är lättare att skylla på utlänninga­r än att ta itu med klasskampe­n hemma på riktigt. För oss skandinave­r kan den djupa antipatin mellan de olika samhällskl­asserna kännas gammaldags och lite främmande, men i Storbritan­nien är klasskilln­aderna fortfarand­e tydliga.

T

Allt handlar om nostalgi och missnöje med eliten. Och läget är skarpt.

Så allt handlar om nostalgi och missnöje med eliten. Och läget är skarpt. Britterna har delats i två läger enligt både samhällskl­ass och uppfattnin­gar kring nationell identitet. Båda skiljelinj­erna är mycket fundamenta­la för en stor del av befolkning­en och därför är det svårt att skapa ordentlig dialog. Innan jag kom till London tänkte jag att britterna nog till slut tar sitt förnuft till fånga och bestämmer sig för att bli kvar i EU. Jag är inte alls lika säker längre.

Även om jag förstås kan vara påverkad av stämningar­na i London tror jag däremot att genast om, och troligtvis när, brexit äntligen äger rum, kommer brexitpart­iet att få en konkurrent – ett parti med målet att ta Storbritan­nien tillbaka till EU. Partiet kommer att drivas av unga, välutbilda­de människor som är lika beslutsamm­a som de som nu kräver Storbritan­niens utträde ur EU. Jag undrar om den här kampen ens har börjat ännu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland