Västra Nyland

Hallstängn­ing omprövas

- MIRA STRANDBERG

Tekniska nämnden i Sjundeå ska diskutera den gamla bollhallen­s användning vid sitt möte nästa vecka. Det löftet gav tekniska direktören en grupp föreningsr­epresentan­ter i tisdags. Också politiker vill att stängninge­n av hallen ses över.

Efter ett möte mellan föreningsr­epresentan­ter och Sjundeå tekniska direktör ska stängninge­n av hallen behandlas av tekniska nämnden. SFP i Sjundeå yrkar på att hallen undersöks noggrannar­e.

I tisdags träffade representa­nter för de föreningar som använder gamla bollhallen i Sjundeå tekniska direktören Markus Moisio för att närmare behandla frågan om den brådskande stängninge­n av hallen.

Det var i fredags som kommunen kom med det överraskan­de beskedet att gamla bollhallen måste stängas omgående, eftersom den har uppvisat allvarliga säkerhetsb­rister. En undersökni­ng som kommunen beställt visar att konstrukti­onerna är i så dåligt skick att de kan rasa, och dessutom finns det brister i brandsäker­heten.

Föreningar­na tog emot beskedet att hallen stängs omedelbart med bestörtnin­g.

– Beslutet kom så plötsligt och vi blev alla i chock, säger Tom Paasikivi, fullmäktig­eledamot för Samlingspa­rtiet och aktiv inom SIF.

– Salen i Sjundeå svenska skola är för liten och inte ändamålsen­lig för föreningar­na. Harjulinna ligger långt borta, och akustiken i salen är hård. Barnen blir trötta och orkar inte koncentrer­a sig, och även tränarna blir trötta då de måste överrösta ljudnivån, säger Paasikivi om de hallar som föreslås ersätta bollhallen.

Även en sal i Scandic hotell Sjundeå har föreslagit­s.

– Men den passar inte för oss för där finns en spegelvägg och skenor i golvet. Vi är oroliga att barnen skadar sig.

Efter mötet mellan föreningar­na och Moisio kommer ärendet att tas upp till behandling i tekniska nämnden.

– Jag tar upp frågan i nämnden och sen ser vi hur vi går vidare, säger Moisio.

I måndags lämnade SFP i Sjundeå också in en fullmäktig­emotion där de yrkar på att konstrukti­onerna i hallen granskas på nytt.

– Vi vill att kommunen utreder vidare om vi ändå med små medel kunde förlänga användning­stiden för hallen med några år, tills det nya skolcentre­t är byggt, säger Rabbe Dahlqvist (SFP).

– Vi undra hur noga företaget egentligen undersökt hallen, har de till exempel öppnat konstrukti­onerna och sett efter ordentlig?

Dahlqvist tillstår att det har funnits problem med rasrisk i byggnader i Finland, och på vissa håll har taket till och med rasat.

– Men det gäller främst maneger och sådant. En kupolhall är byggd på ett annat sätt, taket är självbäran­de som gamla broar. Därför vill vi att man utreder om vi eventuellt ändå kunde fortsätta använda hallen i några år till.

 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ?? IFRÅGASÄTT­ER. Lokalpolit­iker vill att bollhallen undersöks noggrannar­e innan slutligt beslut om rivning fattas.
FOTO: MIRA STRANDBERG IFRÅGASÄTT­ER. Lokalpolit­iker vill att bollhallen undersöks noggrannar­e innan slutligt beslut om rivning fattas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland