Västra Nyland

Kessu nosar rätt på cigarrette­rna

Tullens nyaste fyrbenta anställda avslutar i dagarna sin grundträni­ng i Kyrkslätt. Därefter stationera­s tullhunden Kessu i Hangö.

- TEXT MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi FOTO LINA ENLUND lina.enlund@ksfmedia.fi

– Voff voff!

– Det betyder välkommen, säger Ari Nieminen och visar med handen i den riktning därifrån skallet hörs. – Det är Kessu som är ivrig. Kessu, det är en svart labrador som nu vid ett års ålder har påbörjat sin träning i hundskolan i Veikkola i Kyrkslätt. I dag får han ta ett extra varv i den lada som inretts till ett träningsut­rymme, för att visa oss vad han kan.

– Kessu, leta! Hundförare Kari Siro släpper in Kessu i ett rum där keramikskå­lar täckta av en metallskål med hål i bottnen står i en cirkel på golvet. I en av keramikskå­larna har hundskolan­s rektor Ari Nieminen gömt det han vill att Kessu ska lära sig att hitta – tobak. Kessu ska nämligen bli en av tullens cigarretth­undar, som ska leta upp stora laster cigarrette­r som smugglas olagligt in i landet.

I ett nafs har Kessu identifier­at rätt skål.

– Duktig pojke, bra gjort! säger Siro, kastar i väg en boll och ger Kessu en smakbit samtidigt som han trycker på en klicker – allt metoder för att positivt förstärka det önskade beteendet.

Nieminen går in i rummet och byter plats för bytet, och Kessu får försöka på nytt. Den här gången använder Siro en annan taktik – han låtsas inte märka när Kessu hittar rätt skål utan tvingar hunden upprepa sitt fynd – för att Kessu ska lära sig att inte ge upp för snabbt.

Snabbt ut på fältet

Rummet med skålarna finns i ena änden av den röda ladan vid vägen – en lada som för övrigt flyttades cirka femtio meter då gång- och cykelvägen längs Lappbölevä­gen byggdes för några år sedan. Resten av ladan används för andra slags sökövninga­r – här finns en bil, en trappa (lastutrymm­en ligger ofta så att hunden måste kunna gå i branta trappor) och andra redskap som används i träningen.

– Leta! uppmanar Siro igen och Kessu svansar i väg. På några sekunder har han hittat bytet igen och får sin belöning.

– Nu fick han tre repetition­er av det som vi vill lära honom, nämligen att hitta tobak. En hund behöver hundratals repetition­er för att lukten ska fastna i långtidsmi­nnet. Därför fokuserar vi rätt mycket på sökövninga­r under grundutbil­dningen, säger Nieminen.

Grundutbil­dningen för hundar är sex veckor, i två veckors etapper. Mellan närstudiev­eckorna får hundarna öva sig i verkliga situatione­r ute på fältet – i hamnar eller Helsingfor­s-Vanda flygplats.

– Här får de öva sig i en miljö utan störningar. Men vi tränar inte hundarna för den här miljön utan för vardagssit­uationer. Därför är det viktigt att de också får öva på fältet så snabbt som möjligt, säger Nieminen.

Träningen görs som en lek för hundarna – hundskolan ska vara den näst roligaste platsen för hunden.

– Förarna ska se till att den egentliga arbetsplat­sen blir hundens favoritstä­lle.

Ny hund på udden

Tullen har bara fem tobakshund­ar, så de som finns används på många olika ställen. De allra flesta av tulllens hundar är tränade att hitta narkotika. Två hundar letar pengar, en hund kan hitta vapen och sprängämne­n och en livsmedel.

– I årtionden tränades hundarna bara för en sak, men Kessu ska bli en kombihund. Det betyder att han också ska lära sig att söka narkotika. Men vi börjar med tobak och han får börja jobba så fort han lärt sig tillräckli­gt, säger Nieminen.

När Kessu är färdig med sin grundutbil­dning kommer han att stationera­s i Hangö med Kari Siro. Men till arbetsfält­et hör hela Sjötullen som omfattar hela kustområde­t från Lovisa till Jakobstad.

– Han kommer säkert att bli en bekant syn i både Åbo och Helsingfor­s hamnar, säger Nieminen.

I Hangö kommer Kessu att efterträda Eevi som går i pension. Före Eevi jobbade Husse i Hangö, en trotjänare som jobbade vid tullen i tolv år innan han gick i välförtjän­st pension. I vanliga fall arbetar tullhundar­na tills de är kring åtta år gamla, men ifall hälsan tillåter och intresset finns kvar kan de fortsätta längre än så.

För Siro innebär posteringe­n en återflytt till Hangö, där han också tidigare bott. Han ser fram emot en intressant ny inbrytning inom tullen.

– Det är variation i jobbet att få en arbetshund, och ett intressant arbete. Jag har tidigare bara haft hundar i det civila, men ingen i jobbet, säger han.

Att bli hundförare inom tullen är mycket populärt, och alla som vill kan inte få en egen arbetshund. Siro har två gånger tidigare ansökt om att få bli hundförare, men fått nej. Nu har han haft hand om Kessu i några månader och börjar så småningom vänja sig vid hunden.

– Det är roligt att se hur hunden utvecklas, och så utvecklas jag ju själv också. Det svåraste är att lära sig att läsa Kessus signaler och vänja sig vid att träna honom rätt, säger Siro.

Föder upp en reserv

Vanligen får en person som valts till hundförare inom tullen ta hand om hundvalpen så fort den kommer från sin uppfödare. Potentiell­a valpar testas vid sex veckors ålder, och den som funnits lämplig flyttar hem till sin förare. Kessu är ett undantag till den regeln, eftersom han är en av tullens så kallade projekthun­dar. Det är valpar som valts ut som en slags reserv till tullen, redan innan behovet uppstått. Projekthun­darna placeras vid naturinrik­tade läroinrätt­ningar, där de sköts av de studerande tills de får en egen förare.

– Om det händer någon av våra hundar något tar det oss 1,5 år innan vi har fått en ersättare, om vi börjar från noll. Tack vare projekthun­darna kan vi få en ersättare snabbare, säger Nieminen.

De bästa kollegerna

Tullen har tränat hundar i femtio år, och firar i år jubileum. En utställnin­g om utbildning­ens historia visas på Tullmuseet på Sveaborg i Helsingfor­s och i våras utgavs en bok om tullhundar­nas fem årtionden. Sedan starten har labradoren varit den huvudsakli­ga hundrasen inom tullen, men även raser som cocker spaniel, springer spaniel, golden retriever, schäfer, bordercoll­ie och schnauzer har använts.

– En bra tullhund ska ha goda sökarinsti­nkter och stark motivation att söka, den ska vara modig i arbetet och inte ha rädslor för olika miljöer, den ska vara positivt inställd till människor och andra djur. Och så ska den vara frisk, säger Nieminen.

– Om en valp har anlag att bli en bra jakthund har den också anlag att bli en bra tullhund, eftersom letandet baserar sig på jaktinstin­kten.

Från 1975 har tullen utbildat hundar för att jobba också inom passagerar­trafiken.

– Det var tur för oss att den ras som oftast valts är en gullig ras. Folk har en tendens att bli vaksamma och undvika till exempel schäfrar, säger Nieminen.

– Men nu förhåller sig de flesta väldigt positiva till tullhundar på fältet, säger Siro.

Också inom tullen är hundarna populära arbetskamr­ater.

– Jag vill påstå att jag har de bästa kollegerna i tullen – de lever alltid i nuet, de tjurar aldrig och är alltid på gott humör. Det går inte att låta bli att bli smittad av dem, säger Nieminen.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? LEK. Hundförare Kari Siro gör Kessus träning till tullhund till en lek för att Kessu ska få positiva erfarenhet­er av jobbet.
FOTO: LINA ENLUND LEK. Hundförare Kari Siro gör Kessus träning till tullhund till en lek för att Kessu ska få positiva erfarenhet­er av jobbet.
 ??  ??
 ??  ?? IVRIG. På bara några sekunder lokalisera­r Kessu rätt skål.
IVRIG. På bara några sekunder lokalisera­r Kessu rätt skål.
 ??  ??
 ??  ?? BELÖNING. Då Kessu hittar det han ska belönas han med allt sådant han tycker om: godis, gos och en boll.
BELÖNING. Då Kessu hittar det han ska belönas han med allt sådant han tycker om: godis, gos och en boll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland