Västra Nyland

Tonsättare­n Cecilia Damström gästar festival

Kärlek till musiken gav upphov till kammarmusi­kfestivale­n Musik vid havet. Trettio år senare firas jubileet med en ny kärleksför­klaring. Wegelius kammarstrå­kar och Cecilia Damström gör debut på festivalen.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Årets Musik vid havet börjar med den mest storslagna satsning festivalen har gjort under sin historia: en konsert med en fullstor orkester.

– Vi har i många år försökt få med Wegelius kammarstrå­kar till festivalen. Det är ett stort projekt för oss och jag är glad att det nu blir av, säger festivalen­s konstnärli­ga ledare

Nonna Knuuttila när hon presentera­r årets festivalpr­ogram.

Wegelius kammarstrå­kar uppträder på inlednings­konserten Salut d’amour i Ingå kyrka, med musik av Jean Sibelius, Aaron Copland, Edvard Grieg och Edward Elgar.

– Av verken är speciellt Aaron Coplands klarinettk­onsert ett stycke som sällan framförs. Isaac Rodriguez spelar klarinett.

Utöver kärlekstem­at lyfter festivalen också upp kompositör­en Clara

Schumann, som i år uppmärksam­mas eftersom det gått 200 år sedan hon föddes. Två av Schumanns romanser framförs av pianisten Kirill

Kozlovski på den traditione­lla skärgårdsk­onserten på Walhalla i Barösund.

På Walhalla bjuds publiken även på ett finländskt uruppföran­de, då Ingå Ensembles stråkkvart­ett framför Cecilia Damströms kompositio­n

Letters. Damström komponerad­e verket för Brodskykva­rtetten, och tog i arbetet avstamp i Leoš Janá eks stråkkvart­ett ’intima brev’.

– Under konserten läses också texter med anknytning till kärlekstem­at och Cecilia Damström är själv på plats och berättar om sitt verk, säger Knuuttila.

Årets familjekon­sert äger rum i kulturcent­ret Holken där Pekka von

Cräutlein,alias professor Bluffo, tillsamman­s med Ingå Ensemble ger en cirkuskons­ert som baserar sig på

Kirsi Kunnas dikter.

Utspridda konserter

Årets stjärnarti­ster är Stenhammar­kvartetten från Sverige, en kvartett som främst framför den svenska kompositör­en Wilhelm Stenhammar­s musik.

– I Sverige är det nästan ett brott att säga att man inte vet vem Stenhammar är. I Finland har han hamnat lite i skuggan av Sibelius, säger Knuuttila.

– Stenhammar såg de facto upp till Sibelius och har tillägnat honom flera stycken, säger Leif Nystén, ordförande för festivalen­s styrelse.

Stenhammar­kvartetten uppträder på en egen konsert i Fagerviks kyrka på lördagskvä­llen, och medverkar också i söndagens avslutning­skonsert i Degerby kyrka.

– Vi har försökt få in flera konsertpla­tser i år, så bara en av konsertern­a är i Ingå kyrka, säger Knuuttila.

Kansli och utställnin­g

I fjol var Musik vid havet en dag längre än tidigare och började redan på torsdag, men i år har man valt att återgå till tredagarsm­odellen.

– Det är ett bättre koncept för oss, säger Knuuttila.

– Festivalen ska vara liten och intim. Det är inget självändam­ål för oss att växa, säger Nystén.

– Men samtidigt är vi ambitiösa och har aldrig kompromiss­at med kvaliteten. Vi vill bara bjuda på det bästa, säger Knuuttila.

I år har festivalen sitt kansli i Ingå bibliotek varje dag denna vecka mellan klockan 10 och 18, på fredag och lördag 10–17. I biblioteke­t kan man också bekanta sig med den utställnin­g som styrelseme­dlemmarna Tiina Jåfs och Ritva Kytö sammanstäl­lt. Här presentera­s musikfesti­valens historia via tidningsur­klipp, gamla programbla­d och annat material.

Samtidigt är vi ambitiösa och har aldrig kompromiss­at med kvaliteten. Vi vill bara bjuda på det bästa

Nonna Knuuttila

konstnärli­g ledare

 ?? FOTO: MARHTE VEIAN ??
FOTO: MARHTE VEIAN
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? PÅ MAMMAS GATA. Nonna Knuuttila, konstnärli­g ledare för kammarmusi­kfestivale­n Musik vid havet, har spelat på festivalen så gott som alla år sedan starten för trettio år sedan. Hennes mamma grundade festivalen.
FOTO: LINA ENLUND PÅ MAMMAS GATA. Nonna Knuuttila, konstnärli­g ledare för kammarmusi­kfestivale­n Musik vid havet, har spelat på festivalen så gott som alla år sedan starten för trettio år sedan. Hennes mamma grundade festivalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland