Västra Nyland

Campus för gymnasier föreslås

- PAAVO RANTALAINE­N

Ett nytt, gemensamt campus för gymnasiern­a i Kyrkslätt föreslås i det nya ekonomiska balanserin­gsprogramm­et för de kommande åren. Den nya skolan skulle byggas vid det nya biblioteke­t.

I planen för hur ekonomin skall balanseras fokuserar kommunen på åren 2020–2025. Kommunen står inför sina största investerin­gar någonsin.

Man har beräknat att det de närmaste åren behövs kring 220 miljoner euro för olika byggen. Summan är lika stor som kommunens årsbudget och betyder stora lån.

En ny fråga som nu tagits upp är köpet av Gillobacka vårdinstit­ution i Hindersby som Helsingfor­s stad äger. Den står tom och Helsingfor­s stad lade ut den till försäljnin­g för tre år sedan. Enligt planen skulle Volshemmet­s, Toimaris och hemvårdens tjänster flyttas dit.

Nybygget av hela Gesterby skolcenter skulle enligt planen inledas om ett par år. Projektet gäller Gesterby skola, Winellska skolan och daghemmet. För gymnasiern­a föreslår man att utrymmesfr­ågan ska lösas genom en gemensam nybyggnad vid huvudbibli­oteket. Porkkalan lukios och Kyrkslätt gymnasiums gemensamma campus skulle vara färdigt om fyra fem år. Både Gesterby skolcentru­m och gymnasieca­mpuset ska enligt förslaget finansiera­s med leasing, där kommunen fungerar som hyresgäst.

Utvidgning­en och totalrenov­eringen av Nissniku skola i Masaby är planerad till slutdelen av programmet, vilket betyder att projektet skulle inledas om cirka fyra år. En renovering av Kantviks skola har planerats först till åren 2026–2028 och utvidgning­en av Kantviks daghem har strukits helt i det här skedet.

I planerings­programmet finns också ett ställnings­tagande vad gäller biblioteke­t i Veikkola. Renovering­en av det nuvarande biblioteke­t har tagits bort och ett nytt bibliotek skulle byggas vid Koskentori där det byggs bostäder i de övre våningarna och biblioteke­t skulle vara i marknivå. Kommunen har en tom tomt vid torget som kunde planeras som bostadshus med biblioteke­t i nedre våningen.

Ekonomipro­grammet ges till känna för kommunfull­mäktige på måndag och behandlas efter sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland