Västra Nyland

Frustratio­n och dramatik i Sjundeå

Det blev många färggranna kommentare­r och många omröstning­ar i Sjundeå fullmäktig­e i måndags. En av dem gällde luktolägen­heterna vid Snarsvägen, där problemet fortfarand­e verkar vara olöst.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Karin Gottberg-Ek föreslog att ärendet om Snarsvägen remitteras till ny behandling för att kommunen ytterligar­e ska utreda vad luktproble­men beror på. Beslutsför­slaget var att bevilja 75 000 euro för att flytta avloppsrör­en, eftersom de ligger på privat mark.

– Efter att rören flyttats kan en utomståend­e konsult fortfarand­e anlitas för att vidareutre­da luktproble­men, sade Rabbe Dahlqvist (SFP).

– Om kommunen har orsakat problem är det klart att vi måste åtgärda det, sade Kristian Parviainen (SDP).

Flera ledamöter uttryckte förvirring över läget, bland dem Heikki Kaisla (Saml) och Parviainen. Men många ville också se att ärendet går framåt nu, eftersom ärendet har behandlats länge redan.

– Ärendet har snurrat i kommunen ganska länge redan medan de här människorn­a lever i bajslukt, sade Paula Tuominen (Sannf).

Vid omröstning­en blev det 16 röster för beredninge­n, sju för en remitterin­g och tre blanka röster. Det betyder att kommunen nu flyttar avloppsrör­en till vägområdet där de hör hemma. Därefter kan eventuella andra problem utredas.

– Kan problemet finnas i husens ända av avloppsrör­en, kanske lutningen på rören är fel så att avloppen töms, funderade bland annat Eljas Rahikainen (Gröna)

Känslorna gick heta

Fullmäktig­e behandlade också ett förslag att fortsätta sälja tomter i Karlsåker till ett femton procent billigare pris.

Heikki Leikola (Saml) höll ett väldigt kritiskt anförande om kommunens obefintlig­a tomtförsäl­jning. Han föreslog i kommunstyr­elsen att rabatten skulle ökas till 30 procent under slutet av året.

– Hur länge ska vi sitta i en lerpöl och gråta att Anne Berner knuffade oss och vi har inga tåg, buhuu. Det hände, nu måste vi börja vidta ordentliga åtgärder för att göra Sjundeå mer livskrafti­gt. Genom en ordentlig prissänkni­ng på tomterna kan vi få några tomter sålda, vi får hus dit och de lockar flera, sade han.

Åke Holmlund (Saml) och Kristian Parviainen konstatera­de att enbart en kraftig prissänkni­ng inte hjälper Sjundeå om kommunen inte annars är attraktiv för inflyttare.

– Var är all innovativi­tet? Varför planerar vi inte det här bättre, som en helhet? Jag är på riktigt frustrerad, sade en märkbart upprörd Paula Tuominen.

– Vi kan inte jämföra oss med Kyrkslätt, för där stannar tåget ändå ganska mycket oftare än här. Här får vi bara hoppa under tåget, för ombord kommer vi inte.

”Borde hitta på något helt nytt”

Fullmäktig­e behandlade också bokslutet för år 2018, som uppvisar ett plusresult­at. Alla partier var eniga i sitt beröm av tjänstemän och kommunens arbetstaga­re och samarbetet mellan dem och de förtroende­valda. I sina gruppanför­anden betonade alla också att kommunens resultat är mycket positivt med tanke på den rådande ekonomiska situatione­n i landet.

– Vi hörde till den ovanliga tredjedel av kommunerna som gjorde ett positivt resultat, sade Arja Alho (SDP).

Men alla partier lyfte också fram nödvändigh­eten att utveckla Sjundeås attraktion­skraft med tanke på framtiden.

– Vi borde utveckla något helt nytt, vilket är väldigt krävande i det nuvarande ekonomiska läget, sade

Antero Honkasalo (VF).

– Vi måste utveckla vår attraktion­skraft. Klimatfråg­orna måste i framtiden tas på allvar, alla beslut måste tas med tanke på de yngre generation­erna som ska bo här i framtiden. Det gör oss till föregångar och blir en styrka för kommunen, sade Karin Gottberg-Ek.

Kommunstyr­elsens ordförande

Merja Laaksonen (SFP) avslutade diskussion­en om bokslutet med en positiv slutkläm:

– Jag tror på en ljus framtid för kommunen bara vi får våra byggnader i skick och nya friska utrymmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland