Västra Nyland

Över 3 500 skrev på för kustbanan

- JESPER SUNDSTRÖM

På tisdagsmor­gonen överräckte medborgarg­ruppen För kustbanan sin protestlis­ta till regeringen. Till slut var det 3554 personer som skrev på.

Under den senaste tiden har För kustbanan jobbat aktivt för att uppmärksam­ma att kustbanan behöver finansieri­ng. I tisdags ordnades ett evenemang på centrumbib­lioteket Ode i Helsingfor­s och där överräckte gruppen sin protestlis­ta till regeringen.

Det var Thomas Blomqvist (SFP), ministern för nordiskt samarbete och jämställdh­et som tog emot listan.

– Det är viktigt att ha fungerande trafikförb­indelser i hela Finland. Jag tackar er för ert engagemang och för era insatser. Jag kommer att framföra hälsningen och listan till kommunikat­ionsminist­er Sanna Marin, säger han.

Blomqvist uppmärksam­made även att den västnyländ­ska prägeln var stor på evenemange­t.

– Det är roligt att se många västnyländ­ska förtroende­valda och dignitärer på plats här i dag.

Även riksdagsle­damot Johan Kvarnström (SDP) deltog. Kvarnström har ofta lyft fram kustbanans betydelse.

– Det här är en fråga som förenar de västnyländ­ska aktörerna över partigräns­erna. Under de senaste veckorna har jag följt med debatten om kustbanan och jag hoppas att ni inte låter er nedslås trots att det finns en del negativa åsikter. Det är viktigt med engagemang på gräsrotsni­vå och jag vill tacka er för det.

Nöjda arrangörer

Ann-Mari Berlin hör till dem som represente­rar För kustbanan och hon är nöjd med evenemange­t.

– Det var ett lyckat evenemang och dessutom hade vi en livlig debatt på slutet. Det var flera intressant­a talare som dök upp och vår konferenci­er, Kaj Kunnas, gjorde ett bra jobb.

Den senaste tiden har hon och flera andra arbetat hårt med anledning av namninsaml­ingen. Nu är den överlämnad till regeringen och Berlin säger att 3 554 personer skrev på.

– Det är en bra siffra. Ungefär 2 000 personer åker dagligen med tågen på kustbanan och med tanke på det är vi nöjda. Dessutom växer vår grupp hela tiden, men det är ändå svårt att säga vad vi hade för förväntnin­gar när arbetet började.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland