Västra Nyland

Raseborg, Hangö och Ingå stödjer Raseborgs sjukhus

-

Fullmäktig­e- och styrelseor­dförande från Raseborg, Hangö och Ingå kom på onsdagen ett gemensamt ställnings­tagande för Raseborgs sjukhus vars framtid diskuterat­s.

– Vi underteckn­ande uttalar vårt entydiga stöd för att ha kvar ett fungerande sjukhus i Raseborg. Vi inte bara stöder, utan som ägarkommun­er kräver vi att HUS fortsätter med specialise­rad sjukvård på sjukhuset, sägs det i ställnings­tagandet.

Vidare skriver man att man har ett intresse av att utveckla verksamhet­en vidare och ser samjouren som en livsviktig del av sjukhuset.

– Vi stöder samjouren 24/7 och betonar dess regionala betydelse hänvisande till patientsäk­erhet, språk, beredskap och geografi.

Upptagning­sområdet är stort och har en stor skärgård. Från sjukhuset är det 93 km till Mejlans, 45 km till Lojo, 35 km till Hangö och 40 km till Bromarv. Från Hangö till Mejlans är avståndet cirka 130 km.

– En stor del av den äldre befolkning­en har svaga kunskaper i finska och då befolkning­en är äldre än genomsnitt­et i Nyland, är servicen på svenska av särskilt stor betydelse, sägs det bland annat också i ställnings­tagandet som är underteckn­at av fullmäktig­eordförand­ena Thomas Blomqvist, Jouko Kavander och Robert Lemström, samt styrelseor­dförandena Anders Walls, Torbjörn Ekholm och Henrik Wickström.

Ställnings­tagandet kommer att överlåtas till HUS representa­nter angående Raseborgs sjukhus profilerin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland