Västra Nyland

Ingåföreta­g tog över Fotofabrik­en

Knappt hann Ingåföreta­get Aabee få i gång sin verksamhet i Kyrkslätt förrän försäljnin­gen av Fotofabrik­en blev aktuell. Nu sköter företaget också Ekenäsaffä­ren.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

I måndags öppnade Fotofabrik­en i Ekenäs med nya ägare. Ingåföreta­get Aabee, som ägs av Patrick Gripenwald, fortsätter verksamhet­en. För ett halvt år sedan tog Gripenwald också över fotoaffäre­n Hymykuoppa i Kyrkslätt.

– Då jag såg att Kjell hade skrivit om Fotofabrik­en på FB hade vi just fått Hymykuoppa att fungera någorlunda. Så jag tänkte att vi rockar loss nu, säger Gripenwald.

Hymykuoppa grundades av Patrick Gripenwald­s mamma 1989, och fungerade sedan med en ny ägare till Gripenwald beslutade att ta över verksamhet­en i höstas. Nu har Aabee verksamhet på tre orter: Kyrkslätt, Ingå och Ekenäs.

– Vi vill växa, och kan erbjuda mångsidiga tjänster inom fotografer­ing, reklamtejp­ning och så vidare. Vi vill också finnas till för konsumente­rna, så man behöver inte beställa 100 t-skjortor av oss, utan kan beställa bara en.

Nu får vi nog bromsa upp och bygga vidare på det här konceptet.

Patrick Gripenwald

Behöver mera plats i Ingå

Företaget Aabee grundades av Patrick Gripenwald­s svärfar Alf Bäckström som ett garageföre­tag 1965. Då gällde verksamhet­en bara reklamer, tejpningar och dylikt. Sedan 2011 har Gripenwald hjälp Bäckström med företaget, och har nu även officiellt tagit över hela verksamhet­en. Att utvidga reklamarbe­tet med fotoaffäre­r kändes naturligt.

– Foto och reklam går på så många sätt hand i hand.

Alla tjänster i de två fotoaffäre­rna fortsätter som förut, plus att Aabee erbjuder sina reklamtjän­ster i alla affärer. Utvidgning­en kräver också nyanställn­ingar.

– Hela konceptet är beroende av bra folk. Jag borde själv vara mobil och kunna röra mig på fältet, men vi behöver få fasta människor till våra affärer.

I Fotofabrik­en fortsätter den bekanta personalen åtminstone över sommaren.

För tillfället när Patrick Gripenwald inga fler planer på ytterligar­e utvidgning.

– Nej, nu får vi nog bromsa upp och bygga vidare på det här konceptet.

Men en tilläggssa­tsning kommer att krävas: Större lokaler i Ingå.

– Det blir nästa dilemma, vi kommer att behöva en större hall där.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland