Västra Nyland

Sandblom tvåa, Helander klarade VM-gränsen

HIK-friidrotts Linda Sandblom stod för säsongens bästa hopp i Paavo Nurmi games i tisdags. Det räckte till en andra plats. I PNG:s högklassig­a spjuttävli­ng blev IF Raseborgs Oliver Helander fjärde. Han klarade också av VM-gränsen.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Linda Sandblom tävlade för andra gången den här utomhussäs­ongen i tisdags. För hennes del inleddes Paavo Nurmi games med ett lyckat hopp på 175 centimeter, men när det var dags för 179 centimeter behövde Sandblom två försök. 182 centimeter klarade hon av med sitt tredje hopp, men på 184 centimeter fick Sandblom det at stämma direkt.

Hon behövde endast ett försök och mäktade med säsongens bästa resultat så här långt. Det räckte till en andra plats.

– Det kändes bra i dag och löpningen fungerar bättre hela tiden. Visserlige­n var det endast min andra tävling, men jämfört med hur det var i Lahtis så var det här en bättre insats. Däremot är det klart att säsongen är lång, säger Sandblom.

Tävlingen vanns av Ella Junnila som hoppade 194 centimeter – med andra ord slog hon Sandbloms finländska utomhusrek­ord på 193 centimeter. Däremot är det fortfarand­e Sandblom som med sitt hopp på 191 centimeter har det finländska inomhusrek­ordet.

Sandblom tävlar nästa gång på söndag och då gör hon det i Karis.

– Efter det tävlar jag i Kuortane på midsommare­n och jag kommer nog att mer eller mindre ha en tävling i veckan den här säsongen, även om det råkar vara två den här veckan.

Fjärde plats för Helander

Oliver Helander deltog i den högklassig­a spjuttävli­ngen i Paavo Nurmi games. På plats var bland annat Thomas Röhler, Magnus Kirt och Keshorn Walcott. Helander inledde tävlingen med att kasta 78,75 meter och i andra omgången tog han sig dryga fyra meter längre.

– Den här tävlingen var ett steg framåt, men kanske är kasten ännu inte riktigt lika avslappnad­e som i fjol. Däremot var det positivt att Oliver höll en jämn och bra nivå. Det var också bra att han fick tävla i en så här tuff tävling, säger tränaren Glenn Lignell.

Helanders tredje kast var hans bästa – 84,84 meter gav till slut en fjärde plats, men framför allt klarade han av VM-gränsen. Någonting han inte var ensam finländare om att göra. Också Toni Kuusela tog sig över 83 meter, i hans fall med en marginal på 40 centimeter.

– Så klart är det alltid bra att klara av gränsen i ett tidigt skede, men visst siktar vi på längre kast än så här. Samtidigt är man ju inte uttagen bara för att man klarar gränser, men det är en nödvändig etapp, säger Lignell.

Tävlingen vanns av Kirt som kastade 88,32 meter och Röhler blev andra. Hans bästa resultat var 86,33. Walcott lade beslag på tredje platsen efter att ha kastat 86,09 meter.

IF Raseborgs Teo Takala deltog också. Han kastade 73,40 meter och blev elfte.

Jag kommer nog att mer eller mindre ha en tävling i veckan den här säsongen, även om det råkar vara två den här veckan.

Linda Sandblom

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland