Västra Nyland

Ruuskanen inleder säsongen i Karis

- JESPER SUNDSTRÖM

På söndag är det dags för friidrotts­tävlingen Aktia games i Karis. Bland annat bjuds det på en högklassig spjuttävli­ng där Antti Ruuskanen deltar.

Till skillnad från tidigare är inte tävlingen i Karis klassad som en stjärntävl­ing, men trots det har arrangörer­na fått ihop ett namnstarkt startfält. Flera utländska deltagare är på plats och bland annat kommer nivån att vara hög i herrarnas spjuttävli­ng. Antti Ruuskanen med ett personbäst­a på 88,98 meter deltar och för honom handlar det samtidigt om säsongens första tävling.

Johann Grobler från Sydafrika hör till dem som utmanar Ruuskanen och det gör även kinesen Zhao Qinnggang. Den senare har ett personligt rekord på 89,15 meter, drygt nio meter längre än vad Grobler har kastat som bäst. IF Raseborgs Teo Takala ska också tävla i Karis. I damernas spjuttävli­ng kastar bland annat Jo-Ane van Dyk (Sydafrika), Heidi Nokelainen och Saara Lipsanen.

– Både på dam- och på herrsidan har vi ett stort startfält i spjut. Det betyder att det erbjuds både en Aoch en B-tävling. Också på 800m meter handlar det, både för damer och för herrar, om stora klasser, säger tävlingsle­daren Clas Smeds.

Precis som tidigare håller herrarnas kultävling hög klass och både Arttu Kangas samt Timo Kööpikkä ska tävla. Det kommer även IF Raseborgs Tomas Söderlund att göra. I damernas höjdhopp är HIK-friidrotts Linda Sandblom anmäld och överlag deltar flera lokala idrottare i de olika klasserna.

– Som alla vet ordnar vi inte en stjärntävl­ing i år, men deltagarli­stan påminner ändå om den som en stjärntävl­ing brukar ha. Däremot är det klart att vår budget är mindre än förut, säger Smeds.

Publiken är välkommen

Söndagens tävling inleds klockan 15 på söndag och då börjar damernas och herrarnas B-tävling i spjut. Den sista grenen är 5 000 meter för damer och loppet börjar klockan 18.40. Herrarnas spjuttävli­ng kör i gång en timme tidigare.

Clas Smeds säger att IF Raseborg inte har någon målsättnin­g när det handlar om åskådarant­alet, men säger att publiken så klart är välkommen.

– Åtminstone har det ju lovats bra väder och för tillfället är förberedel­serna på gång. I och med att planen förstås är i användning före tävlingen är det ändå klart att vi inte kan ställa i gång hur tidigt som helst.

Vi ordnar inte en stjärntävl­ing i år, men deltagarli­stan påminner ändå om den som en stjärntävl­ing brukar ha.

Claes Smeds tävlingsle­dare

 ?? FOTO: VN-ARKIV ?? TILLBAKA. Det är inte första gången Antti Ruuskanen tävlar i Karis. Han var även på plats för tre år sedan.
FOTO: VN-ARKIV TILLBAKA. Det är inte första gången Antti Ruuskanen tävlar i Karis. Han var även på plats för tre år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland