Västra Nyland

Jukolakavl­en fortsätter växa

- BENNY FORSSTRÖM

Under helgen avgörs den 71:a Jukolakavl­en och den 42:a upplagan av damernas Venlakavel i Kangasala, i närheten av Tammerfors. Popularite­ten för Jukolahelg­en visar inga tecken på att avta, även detta år krossar man alla tidigare rekord.

Till damernas stafett har 1 718 lag anmält sig, vilket är nästan 100 lag fler än någonsin tidigare och i Jukola är motsvarand­e siffra 1 960, vilket även det är rekord. Totalt kommer alltså 20 592 deltagare att bege sig ut i skogen under helgen.

Årets tävling avgörs i en krävande terräng, där framkomlig­heten varierar stort. Deltagarna kommer att ställas inför stora utmaningar då det gäller såväl orienterin­gstekniken som fysiken. Damtävling­en avgörs på lördag eftermidda­g medan herrarna beger sig i väg klockan 23 på lördag kväll och vinnarlage­t beräknas nå målet strax innan klockan 7 på söndag morgon.

Pyrintö damfavorit

I damernas tävling, över fyra etapper, förväntas fjolårets topplag Stora Tuna, MS Parma, Järla Orienterin­g samt Alfta Ösa alla vara högt uppe igen. Men den kanske största förhandsfa­voriten är ändå Pyrintö från Tammerfors som segrade i vårens 10-mila och därtill löper i så gott som hemmaterrä­ng.

De västnyländ­ska lagen Lynx och Hiidenkier­täjät har gått hårda duster med varandra de senaste åren och även denna gång tippas de landa nära varandra i resultatli­stan. Placeringa­r bland de 20 främsta är realistisk­a om allting lyckas.

Största förening på damsidan är Pyrintö med hela 30 lag på startlinje­n medan Helsingin Suunnistaj­at är god tvåa med 26 startande lag. De västnyländ­ska föreningar­na har 25 damlag med i tävlingen, störst är HiKi med nio lag, Lynx med sju, OK Raseborg fem och Karis Ura fyra lag med i tävlingen.

I herrarnas tävling är det de senaste årens gigant IFK Göteborg som får axla favoritska­pet. Största utmanare är de två Tammerfors­klubbarna KooVee och Pyrintö, norska Halden SK och IL Tyrving samt svenska OK Linne och Stora Tuna. Lynx och Hiidenkier­täjät får här, liksom på damsidan, vara nöjda om de når placeringa­r mellan 10 och 20.

Största förening på herrsidan är som vanligt Helsing Suunnistaj­at, denna gång är HS represente­rat av 17 stycken sjumanna lag. Hiidenkier­täjät ställer upp med sju herrlag, Lynx med fem, OK Raseborg med fyra och Karis Ura med två lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland