Västra Nyland

”Det ska bli kul att uppträda tillsamman­s”

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Den 29 juni ordnas Raseborg festival för första gången i Bulevardpa­rken i Karis. Flera inhemska artister kommer att vara på plats, men det blir även besök från Sverige. Kalle Keskinen från Loud’n Live Promotions säger att man i det här skedet har sålt biljetter som motsvarar 65 procent av kapacitete­n.

– I praktiken rör det sig om drygt 3 000 sålda biljetter redan nu och det är en bra siffra. Däremot brukar försäljnin­gen ofta vara bra under de sista veckorna innan en festival.

Han konstatera­r att arrangörer­na hoppas på att locka drygt 5 000 besökare.

– Det som är bra redan i det här skedet är att försäljnin­gen är på en sådan nivå att vi vet att det finns en möjlighet att ordna festivalen igen. Om vi till exempel endast hade sålt 500–1 000 biljetter skulle det nog vara omöjligt att göra det här på nytt.

Funnits i tankarna

En som också är med på ett hörn i arrangeman­genär Petteri Ahomaa från Raseborg. Keskinen säger att tankarna på att ordna en festival i Raseborg funnits sedan 2015.

– Petteri ringde mig och sade att det inte ordnas en festival här och att det kunde vara en idé. I fjol tog allting fart och tanken var att skapa ett evenemang som kan ordnas årligen i Raseborg.

Ahomaa påpekar att även om den första festivalen arrangeras under en dag, så är förhoppnin­gen att det nästa år ska handla om en tvådagarsf­estival.

– När vi hade bestämt oss för att ordna festivalen så började vi fokusera på vilka artister som skulle uppträda. Vi ville erbjuda ett så intressant upplägg som möjligt samtidigt som det är ett tvåspråkig­t evenemang.

Sju band och artister stiger upp på scenen i Karis. Från Sverige kommer Europe och Lisa Ekdahl. De finländska namnen är Arttu Wiskari, Michael Monroe, Popeda, Ville Pusa och lokala Billnäs Music Factory.

”Fint att vara tillbaka”

I tisdags var Ville Pusa och Michael Monroe på plats i Karis för att berätta om den stundande festivalen. Rockprofil­en Monroe konstatera­r att det är en bra festival i antågande.

– Man kan väl säga att det finns någonting för alla och jag tycker att det är en bra uppsättnin­g av artister. För mig är det också kul att få vara här med Ville i dag, vi har jobbat tillsamman­s i Voice of Finland, men vi har aldrig uppträtt tillsamman­s, säger Monroe ett par ögonblick innan duon bjuder den samlade presskåren på några låtar.

Ville Pusa säger att han efter en lång paus ser fram emot att uppträda på en festival igen.

– Det är 13 år senast jag har gett ut ny musik och säkert 14 år sedan jag senast uppträdde på en festival. Vid ett tillfälle tappade jag intresset för musikbrans­chen, men nu känns det bra att vara tillbaka. Dessutom tycker jag det är kul att ge ut musik på svenska i Finland, även om en stor del av dem som jobbar med musik inte förstår att jag gör det.

Det är inte första gången som Pusa befinner sig i Raseborg. Han säger att han har gjort sin värnplikt vid Nylands brigad och dessutom har han uppträtt på Popkalaset i Ekenäs.

– Det känns fint att vara tillbaka och jag har egentligen varit ganska mycket i regionen. Överlag tycker jag om städer som ligger nära havet, säger han.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? SNART ÄR DET DAGS. Michael Monroe och Ville Pusa hör till dem som uppträder på Raseborg festival i slutet av juni.
FOTO: LINA ENLUND SNART ÄR DET DAGS. Michael Monroe och Ville Pusa hör till dem som uppträder på Raseborg festival i slutet av juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland