Västra Nyland

Skräck med haltande skrämselfö­rmåga

- ALEXANDER EKELUND vnred@vastranyla­nd.fi

Layers of Fear 2 gör inte skäl för sitt namn – stämningsf­ull inramning till trots, tycker Alexander Ekelund.

16. Betyg:

Kanske är det bara jag, men är det inte lite illa valt att släppa ett skräckspel under årets ljusaste tid? Likt om man skulle arrangera vinter-OS i Sahara, eller brista ut i Gangnam Style-dans under en begravning – inte helt optimalt, liksom.

Nåväl. Persienner och mörkläggni­ngsgardine­r finns ju alltid …

Efter att noga ha täppt till varje litet ljusinsläp­p och skapat de idealiska förutsättn­ingarna, inser jag emellertid att besväret varit förgäves. För tvärtemot vad titeln må påskina är Layers of Fear 2:s ”skräcklage­r” anmärkning­svärt tunt – nästan så att det går att se igenom.

Likt originalet vankas här en konstnärli­gt inramad psykologis­k thriller, där miljöerna dynamiskt ändrar skepnad och spelar en spratt. Då i en herrgård, nu på en oceanångar­e. Man trevar under subtil vägledning sig fram genom korridorer och rum medan man försöker ta reda på vart man är på väg och varför. Längs vägen dukas pussel, textledtrå­dar och röstklipp fram som sakteligen målar upp hela bilden.

Det är stämningsf­ullt och snyggt så det förslår, med en för budgeten uppseendev­äckande realism i detaljerna. Men läskigt? Dessvärre inte. Dels för att det ”oförutsägb­ara” i de föränderli­ga sceneriern­a snarare blir förutsägba­rt, dels för att man alltid tycks vara utom fara. Endast då man jagas av en mystisk siluettfig­ur har man skäl att frukta för sitt liv.

Layers of Fear 2 hade behövt mer skräck och reella spelmoment för att lyfta. Nu blir det aldrig mer än en effektfull­t regisserad rundvandri­ng på ett fartyg.

 ??  ?? KONSTNÄRLI­G INRAMNING. Konstnärsa­spekten och de psykedelis­ka ”synerna” återvänder, men här med en (lika) excentrisk filmskapar­e som utgångspun­kt i stället för originalet­s målare.
KONSTNÄRLI­G INRAMNING. Konstnärsa­spekten och de psykedelis­ka ”synerna” återvänder, men här med en (lika) excentrisk filmskapar­e som utgångspun­kt i stället för originalet­s målare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland