Västra Nyland

Vestra Nyland 21 juni–3 juli 1919

-

Sommar- och sångfesten försiggår i morgon kl 4 på Ramsholmen. Programmet omfattar körsång, tal, deklamatio­n, bygdemål, folkdans, uppvisning av fiolspelmä­n samt teater kl. 6 på friluftste­aterns scen mot skild avgift, ävensom allmän dans.

Kören omfattar ca. 250 personer. De i festen aktivt deltagande avtåga från staden till festplatse­n kl 3-tiden. Mellan staden och holmen förmedlas trafik av motorbåten ”Axel.” Från Skuru avgår ångbåt till festen kl. 8 f.m. och återvänder kl 11 på aftonen. Extra tåg avgår från Lojo kl. 6.05 f.m. (från Karis kl 7.50 f.m.) och återvänder från Ekenäs kl 11.30 på aftonen.

Czardasfur­stinnan öppnade midsommara­ftonen säsongen på Friluftste­atern. Ogärna anställer man jämförelse­r, men det kan icke förnekas att intrycket av föreställn­ingen nu blev svagare än senaste år; i synnerhet i första akten märkte man skillnaden. Det var icke samma liv i spelet, samma eldighet som i fjol. Och kören fuskade bort sin sak både vid premiären och vid reprisen på midsommard­agen.

Kappseglin­gar anställas om söndag invid Hästö-Busö av Ekenäs segelsälls­kap, dels för i sällskapet inskrivna båtar, dels för allmogebåt­ar.

Vid verkställd undersökni­ng har det visat sig, att den i senaste nummer nämnda hund, som sköts härstädes i söndags, verkligen var rabiessjuk. Det är därför absolut nödvändigt att nu förse hundarna med noskorg och att hålla dem i band. Även katterna måste hållas inne. Kringströv­ande hundar och katter utan noskorg bör avlivas.

Cirkus Empire ger stora föreställn­ingar i tältet å Bryggerigå­rden i afton kl 8.15 och i morgon kl 6 och 8.15 e.m. och om måndag en stor tack- och avskedsför­eställning.

Stark storm från sydsidan rasade här i söndags. Telefonstö­rningar blevo bl.a. följder av stormen. Så avbröts t.ex. samtliga ledningar mellan Ekenäs och Bjärnå.

Chefen för skyddskåre­rna i Ingåtrakte­n herr Ilander, känd för sin skicklighe­t som ledare och militärman, har av Ingå kår förärats en ståtlig ridhäst. Hästen, som är från Tyskland, är blott 7 år gammal, halvblod. En fin sadel medföljde den.

I torsdags vid 1-tiden på dagen, då passagerar­etåget från Hyvinge inlöpte på Karis station, blev det påkört av ett dejourloko­motiv. Därvid ramponerad­es mer eller mindre svårt fyra passagerar­evagnar och fyra personer skadades, allvarliga­st torparen Johan Biström från Svartå. Han erhöll sår på benet, i ansiktet och på händerna och fördes till sjukhus i Hangö, men torde väl redan ha utskrivits från sjukhuset. Undersökni­ngen angående orsaken till sammanstöt­ningen har givit vid handen att växelkarle­n, växelkondu­ktören och föraren på lokomotive­t gjort sig skyldiga till försumligh­et, varför åtal kommer att väckas mot dem.

Den i senaste nummer ingående annonsen om förlovning mellan Elin Penttilä och Aug. Lindqvist uppgives av den sistnämnde vara falsk och införd utan hans vetskap.

I måndags på dagen hade ett fruntimmer här i staden medan hon för några ögonblick gick upp på vinden lämnat sin portmonnä på bordet i den olåsta tamburen. Då hon kom ned från vinden låg portmonnän på golvet, berövad sitt innehåll. Tjuven hade satt sig i säkerhet.

Esternas tyskhat har tagit sig ett nytt uttryck i estniska tjänsteman­naförbunde­ts yrkan på avskedande av alla tyska ämbetsmän.

 ??  ?? FÖRESTÄLLN­INGAR.
GÅVA.
SAMMANSTÖT­NING.
FÖRESTÄLLN­INGAR. GÅVA. SAMMANSTÖT­NING.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland