Västra Nyland

Hans Lundström på Fyren nöjd med säsongen hittills

Det finns gott om krögare i Ekenäs och fler är på väg. Trots det är stämningen dem emellan god.

- TEXT OCH FOTO SARAH GRÖNSTRAND sarah.gronstrand@ksfmedia.fi

Trots att det finns ett brett utbud av restaurang­er och krogar i Ekenäs är stämningen krögare emellan vänlig och hjälpsam. Charlotte Snabb som äger Källaren har varit aktiv i branschen i staden i 33 år.

– Det är så roligt för tillfället. Enligt henne har stämningen varierat under åren. Ibland har den varit bra, ibland sämre. Men just nu finns bra möjlighete­r till samarbete.

– Om det är kaos på min krog och någon från Höijers eller motellets personal råkar vara på en öl så hjälper de till att till exempel plocka av borden.

Snabb har inte bara ansvar för sin egen krog utan jobbar också tillsamman­s med sommarrest­aurangerna Bossanova och Baywatch.

– Jag är som en mellanhand mellan ägaren och själva verksamhet­en. Jag jobbar mycket med ungdomarna som sommarjobb­ar och guidar dem.

Ibland har Snabb också hoppat in och hjälpt baren i Knipan efter att den egna krogen stängt. Hon lyfter också upp branden på motellet som en situation då krögarna ställer upp för varandra. Då var det Knipan som hjälpte till med att diska glasen.

Vi kan rekommende­ra varandra eller om det händer något tar vi kontakt och frågar om det behövs hjälp. Hans Lundström krögare

– Det stämmer, vi hjälper dem med catering också, säger Yngve Lignell som är delägare i Knipan.

Han är ny som köksmästar­e på Knipan och tycker det fungerar bra. Han håller också med om att stämningen överlag är bra.

– Men det är mycket jobb, så vi hinner inte umgås privat.

Samarbete kring evenemang

Veera Holmström som är krögare för Santa Fe håller med om att stämningen är bra.

– Om någon blir utan öl lånar vi ut åt varandra, vi hjälper om det är något.

Hon nämner också några gemensamma evenemang som exempel.

– I höstas hade vi Pokerrun då kunderna gick mellan krogarna och samlade spelkort. Och i vintras samlade kunderna glöggstämp­lar. Det är sådant samarbete och evenemang som alla vinner att vara med på.

Daniel Berger är en rätt ny krögare i Ekenäs. Han har haft Bistro Höijers i drygt ett år.

– Jag har blivit bra bemött och det har gått bra att fråga andra krögare om råd. Charlotte Snabb har varit mycket tillmötesg­ående, säger han.

Han är bekant med krögarna i staden eftersom hans mamma haft en restaurang med samma namn, men på annan plats.

Rekommende­rar varandra

Hans Lundström har däremot varit krögare i staden klänge och har nyligen öppnat nybyggda Fyren. Han håller också med om att stämningen är bra mellan krögarna.

– Vi kan rekommende­ra varandra eller om det händer något tar vi kontakt och frågar om det behövs hjälp.

Fyrens utseende sticker ut i mängden. Matsalen är stor och uteserveri­ngens storlek anpassas enligt årstid.

– Det har tagits väl emot, i synnerhet av utländska gäster som inte hittar motsvarand­e i Finland.

Många har varit nyfikna på stället.

– Det har varit riktigt livligt. Det tar alltid lite tid att få allt inkört så vi blev lite tagna på säng över att det var så populärt. Vi söker fortfarand­e mera personal.

Två nya krögare

Snart får Ekenäs två krögare till, även om det inte är helt obekanta namn.

Carina Sontag som har sommarrest­aurangen Fem knivar på Skåldö har inte någon erfarenhet av hur stämningen är i Ekenäs, men har hört gott om den. Dessutom får hon uppleva det själv i september. Då tar hon över Svenska Klubben.

– Hans Lundström som haft Svenska Klubben före oss har hjälpt mycket. Överlag hämtar det mer till staden om alla stöder varandra.

Tanken är att driva 5 Knivar om sommaren på Sommaröstr­and och 5 Knivar på klubben resten av året.

– Vi kände att nu var det dags att driva en restaurang vintertid också, det kommer ungefär att fylla upp den tid som 5 Knivar på Sommaröstr­and har stängt.

Svenska Klubben skulle då vara stängd sommartid.

– Vad jag hört så är det inte ett område där man rör sig så mycket under sommaren, så vi tänkte ha 5 Knivar på Klubben stängt under sommaren och hålla till på Sommaröstr­and i stället.

En annan som snart öppnar i Ekenäs är Nick Victorzon som öppnar en restaurang i juli.

– Mer än så vill jag inte säga ännu. Han har inte hunnit fundera på möjlighete­rna till samarbete än.

 ?? FOTO: SARAH GRÖNSTRAND ??
FOTO: SARAH GRÖNSTRAND
 ??  ?? GODA RÅD. Daniel Berger har varit krögare för Höijers i drygt ett år. Han berättar att han fått många goda råd av andra krögare i staden.
GODA RÅD. Daniel Berger har varit krögare för Höijers i drygt ett år. Han berättar att han fått många goda råd av andra krögare i staden.
 ??  ?? ERFAREN. Hans Lundström är krögare för den nya restaurang­en Fyren, men har mycket längre erfarenhet än så. Han håller med om att krögarna i staden är hjälpsamma mot varandra.
ERFAREN. Hans Lundström är krögare för den nya restaurang­en Fyren, men har mycket längre erfarenhet än så. Han håller med om att krögarna i staden är hjälpsamma mot varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland