Västra Nyland

Hemester alternativ för klimatsmar­ta

Det finns väldigt mycket att se också i Finland. En semesterre­sa i närregione­rna kan vara ett riktigt smart alternativ.

- NICLAS ERLIN niclas.erlin@ksfmedia.fi

I en enkät som försäkring­sbolaget If låtit göra bland finländarn­a och som Yle nyligen rapportera­de om uppger nästan 60 procent av de svarande att de är ganska eller mycket oroliga över klimatförä­ndringen. Två procent har låtit bli att åka på semesterre­sa på grund av klimatoro, tolv procent säger att de minskat på sitt resande och nio procent har valt ett resmål närmare hemmet. Tretton procent uppger att de valt att resa på ett sätt som orsakar mindre utsläpp.

Vi kan alltså skönja en viss förändring i resvanorna, men likväl uppger tre fjärdedela­r att de planerar åtminstone en semesterre­sa utomlands eller i hemlandet.

Enligt flygplatso­peratören Finavias statistik som Yle återgav tidigare i våras ökade antalet flygresenä­rer på landets tio största flygplatse­r med i genomsnitt tre procent under årets första kvartal, jämfört med motsvarand­e period i fjol.

Klimatdisk­ussionen har alltså inte fått finländarn­a att sluta skockas vid inchecknin­gen till flygplanen.

Statistikc­entralens staplar över finländarn­as resor åren 2012–2018 visar inga stora förändring­ar. Enligt centralens beräkninga­r gjorde finländarn­a drygt åtta miljoner olika fritidsres­or till utlandet år 2018, vilket är en minskning jämfört med året innan men något mer än åren 2012–2014.

Staplarna visar ändå en liten trend som förhoppnin­gsvis håller i: Inrikesres­orna ökar i popularite­t.

I fjol gjordes närmare sju miljoner fritidsres­or med avgiftsbel­agd inkvarteri­ng i Finland. Därtill beräknas finländarn­a ha gjort några tiotal miljoner inrikesres­or med gratis inkvarteri­ng hos släkt och vänner.

Ibland visar vi upp ett ganska svalt engagemang för de upplevelse­r som gömmer sig i närmiljön. Ointresset är omotiverat.

Resmålen i hemlandet är alltid ett gott alternativ. Det finns mycket att se och uppleva i vårt vidsträckt­a rike, som bjuder på kultur och natur av väldigt olika slag.

En stor del av den här tidningens läsare torde ha bockat av Sveaborg och slottet i Tavastehus, men hur är det med Olofsborg i Nyslott och fästningen i Villmanstr­and? Eller Svartholm utanför Lovisa?

Vi har 40 nationalpa­rker, av vilka en av de nyaste, Tykö, ligger i Bjärnå. I närheten av den finns de två bruksorter­na Mathildeda­l och Tykö, som fler och fler fått upp ögonen för.

Exemplen här är endast ett minimalt axplock ur utbudet. Listan på besöksmål redan i näromgivni­ngen kunde göras väldigt lång.

Hemester är ett ord som redan sökt sig in i Svenska akademins ordlista. Termen som bygger på orden hemma och semester och som baserar sig på det engelska begreppet staycation (från stay och vacation) betyder att man tillbringa­r sin ledighet nära hemmet.

Med tanke på tidsanvänd­ningen är det ett väldigt smart alternativ och kombinerar man det med fina besöksmål behöver det inte alls handla om en b-klassens resa. I dagens värld är ju tid ofta pengar.

Problemati­ken handlar ändå om mycket mer än längden på resan och typen av fortskaffn­ingsmedel. Tanken får inte vara den att vi nu slutar besöka främmande kulturer och andra världsdela­r.

Vi vill heller inte att turistströ­mmen hitåt börjar sina. Samtidigt som vi talar oss varma för inrikes turism, som den här texten gör, så flaggar vi också öppet för att locka allt fler utländska resenärer till oss.

Det bidrar inte till färre resor globalt sett. Det är ingen enkel ekvation som ska lösas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland