Västra Nyland

Jouren tycks inte stänga

Styrelsen för HUS sammanträd­de i går och Raseborgs samjour verkar inte stänga.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Inför måndagens styrelsemö­te slog en beredning fast att samjouren vid Raseborgs sjukhus bör stänga efter sommarperi­oden. Men när mötet var över hade meningen strukits. Någonting som styrelsens västnyländ­ska representa­nt, Petri Kajander (SDP) är nöjd med.

– Det var förstås ett bra beslut och personlige­n är känslan betydligt bättre nu än vad den var för en vecka sedan.

Han poängterar ändå att arbetet måste fortsätta trots det här, men däremot kommer det inte att ske någonting på en tid. Följande styrelsemö­te är inprickat i slutet av augusti.

– Men som sagt var det här ett bra möte för sjukhuset.

Markku Mäkijärvi,som är chefsöverl­äkare vid Helsingfor­s universite­tssjukhus (HUS), arbetar med att profilera sjukhus inom HUS. Raseborgs sjukhus i Ekenäs är ett av dem. I måndags sammanträd­de styrelsen för HUS och bland annat diskuterad­es framtiden för Raseborgs sjukhus.

Mäkijärvi hade skrivit en beredning till mötet och där konstatera­des att sjukhusets stora problem redan en längre tid har varit att rekrytera läkare. Dessutom har det varit svårt att trygga anestesilä­kartjänste­rna. I beredninge­n lyfts det även fram att rekryterin­gssvårighe­terna har lett till att jourersätt­ningarna höjts till en nivå som är högre än hos någon annan av HUS samjourer.

Vidare konstatera­des det i beredninge­n att det innebär det är sannolikt att sjukhusets samjour stänger efter sommarperi­oden. Men efter att styrelsen hade sammanträt­t på måndagsmor­gonen lät det annorlunda. Nu var det inte längre tal om att samjouren ska stängas efter sommaren

– Den meningen ströks under mötet och beslutet var enhälligt. Det var förstås ett bra beslut och personlige­n är känslan betydligt bättre nu än vad den var för en vecka sedan, säger Petri Kajander.

Mäkijärvi påpekar också att risken finns att sjukhusets nattjour kommer att försvinna eftersom de nödvändiga kraven inte längre uppfylls. Samtidigt lyfts det ändå fram att behovet av specialise­rad sjukvård under natten inte är stort. I medeltal har det rört sig om 3–4 patienter mellan klockan 00.00 och 07.00.

Däremot specificer­as det inte när en dylik förändring eventuellt skulle ske. Orsaken till att nattjouren ligger i farozonen är att det har blivit svårt att uppfylla kraven som ställs på en jour. Kajander konstatera­r att påståendet om att det är svårt att uppfylla kraven bör tas med en nypa salt.

– Det här var också någonting som vi diskuterad­e när VNS-nämnden sammanträd­de i förra veckan och då blev det klart att situatione­n kanske inte riktigt är så här. Det verkar närmast som att det är Mäkijärvi som har gjort den här tolkningen.

”Vi måste fortsätta att jobba”

Avslutning­svis beslutade styrelsen att kommunerna och städerna ska utse representa­nten och ersättaren till arbetsgrup­pen. Dessutom framgick det att styrelsen har noterat utveckling­sarbetet av Raseborgs sjukhus och hur samma arbete ska genomföras. Kajander är nöjd med att det har skapats en arbetsgrup­p och han poängterar också att det inte finns någon deadline för när gruppens arbete ska vara färdigt.

– Som sagt var det här ett bra möte med tanke på sjukhuset, men det är viktigt att komma ihåg att vi måste fortsätta att jobba. Nästa styrelsemö­te är i slutet av augusti och ingenting kommer att hända innan det. Det är så klart också semesterti­der i antågande och det är någonting som kommer att märkas.

”Personlige­n är känslan betydligt bättre nu än vad den var för en vecka sedan.” Petri Kajander

 ?? FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM ?? NYTT BESKED. HUS styrelse sammanträd­de i måndags och nu verkar det inte som att samjouren vid Raseborgs sjukhus stänger efter sommaren.
FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM NYTT BESKED. HUS styrelse sammanträd­de i måndags och nu verkar det inte som att samjouren vid Raseborgs sjukhus stänger efter sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland