Västra Nyland

Tomas Westerlund igen i Finland

Tomas Westerlund är ny förbundska­pten för Finlands damlandsla­g i handboll. Han har en gedigen tränarbakg­rund och har bland annat ansvarat för herrlandsl­aget.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Tomas Westerlund är ny förbundska­pten för Finlands damlandsla­g i handboll. Det blev klart i går. Westerlund har tidigare bland annat tränat det finländska herrlandsl­aget.

– Finland har ett ungt lag som består av spelare som vill utvecklas, säger han.

För en tid sedan meddelade Tommy Suoraniemi att han lämnar damlandsla­get och förbundet var tvunget att hitta en ny tränare. Valet föll på den tidigare storspelar­en och det finländska herrlandsl­agets gamla tränare – Tomas Westerlund. Han presentera­des i går.

– Efter att ha talat med Päivi Mitrunen (handbollsf­örbundets verksamhet­sledare, reds. anm.) och med Tommy så stod det klart för mig att jag vill göra det här. Finland har ett ungt lag som består av spelare som vill utvecklas. Förstås fanns det en del saker som jag ville fundera på, men överlag känns det som att handbollen är på väg uppåt i Finland, säger Westerlund.

Tidigare i vintras fick han ett jobb som handbollsa­nsvarig för Kristianst­ad Handbolls ungdomsver­ksamhet. Han säger att rollen inte påverkas av att han tar över landslaget.

– Det första jag gjorde var att höra mig för med Kristianst­ad och de var positivt inställda till att jag skulle bli landslagst­ränare. Under många år såg jag inte mycket mera av finländsk handboll än de olika finalerna, men den senaste tiden har jag följt med handbollen bättre.

Rutinerad tränare

I mitten på 1990-talet lämnade Westerlund BK-46 för att spela i Sverige. När den egna spelarkarr­iären tog slut övergick han till att ha olika tränaruppg­ifter. Under åren har han alltså bland annat tränat det finländska herrlandsl­aget, men också jobbat med olika svenska landslag. Nu är Westerlund än tillbaka i Finland och han säger att det känns bra.

– Framför allt är det roligt att få hjälpa till och inlednings­vis gäller mitt kontrakt för två år. Det var viktigt att få ett sådant kontrakt för man hinner inte göra mycket om avtalet endast är ettårigt.

Öppet med starten

I det här skedet är det öppet när det verkliga arbetet börjar. Efter att nyligen ha förlorat i förkvalet till EM står det klart att det kommer att dröja innan Finland spelar en tävlingsma­tch på nytt. Det är givetvis någonting som Westerlund är medveten om och han konstatera­r även att det inte finns särskilt många tidpunkter för landslaget att samlas.

– Vi har ju några spelare som håller till i Sverige och det är viktigt att de kan vara med. Som sagt har jag talat med Tommy och jag har förstått att det har gjorts ett bra jobb här under den senaste tiden. Däremot är det svårt för mig att redan nu tala om målsättnin­gar.

Samtidigt poängterar han att det handlar om ett långsiktig­t projekt och han säger att förbundet har visat förståelse för att så är fallet.

– Det är någonting jag är tacksam för och det är trevligt att vara tillbaka i Finland. Jämfört med när jag tränade herrlandsl­aget så har handbollen gått framåt mycket. Det gäller både på herr- och på damsidan.

Framför allt är det roligt att få hjälpa till och inlednings­vis gäller mitt kontrakt för två år. Det var viktigt att få ett sådant kontrakt för man skulle inte hinna göra mycket om avtalet endast hade varit ettårigt.

Tomas Westerlund

 ?? FOTO: HANDBOLLSF­ÖRBUNDET ?? NY UPPGIFT. Tomas Westerlund har presentera­ts som förbundska­pten för Finlands damlandsla­g.
FOTO: HANDBOLLSF­ÖRBUNDET NY UPPGIFT. Tomas Westerlund har presentera­ts som förbundska­pten för Finlands damlandsla­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland