Västra Nyland

Riskerna vid översvämni­ng i Gamla stan blev slutarbete I förra veckan utexaminer­ades Jack Räisänen från Novia i Ekenäs. Han har skrivit ett slutarbete om vilka risker Gamla stan i Ekenäs kan utsättas för i samband med översvämni­ngar.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

I torsdags ordnades det en dimission på Novia i Ekenäs och på plats var Jack Räisänen. Han har studerat det engelskspr­åkiga programmet Sustainabl­e Coastal Management, hållbar kustlandsf­örvaltning på svenska, sedan hösten 2016. Nu har han avslutat en två år lång process där han har jobbat med sitt slutarbete.

– Arbetet drog aningen ut på tiden för jag har rest en del och till exempel fick jag en praktikpla­ts i Norge. Nu är allting färdigt, men någon semester blir det inte tal om. Redan på lördag börjar jobba i Borgå där jag ska undervisa i engelska på Borgå folkakadem­i, sade han några timmar före dimissione­n.

Räisänen kommer ursprungli­gen från USA, men hans slutarbete är ändå i allra högsta grad intressant för västnylänn­ingar. Han har nämligen undersökt hur stora riskerna är för Gamla stan i Ekenäs vid en översvämni­ng.

– Jag har länge varit intressera­d av klimatförä­ndringar och det är också någonting som jag har studerat på Novia. Mellan 2016 och 2017 bodde jag i Ekenäs och då rörde jag mig mycket i Gamla stan. Då noterade jag hur lågtliggan­de vissa delar av Gamla stan är. Med tanke på närheten till havet och att havsnivån stiger så blev jag intressera­d av vilka risker det finns i samband med en översvämni­ng.

”Aningen överraskad”

Räisänens intresse har resulterat i ett drygt 90 sidor långt slutarbete som belönades med det högsta betyget. Däremot påpekar han att hans målsättnin­g aldrig var att få det bästa betyget.

– Så klart är det ändå någonting jag är stolt över, men det viktiga var ändå att genomföra undersökni­ngen och få ett svar på mina frågor. Jag måste säga att jag blev aningen överraskad av mitt resultat. Jag hade inte räknat med att eventuella översvämni­ngar i framtiden också kan nå några av de allra äldsta delarna i Gamla stan.

Däremot har det inte varit enkelt att genomföra studien. Det har nämligen inte funnits särskilt mycket material att använda sig av och till exempel har Räisänen varit tvungen att skapa egna kartor där han uppskattar hur området kan påverkas av översvämni­ngarna.

– Finlands meteorolog­iska institut har varit till stor hjälp och de har låtit mig ta del av deras förutsägel­ser som sträcker sig fram till 2100. Däremot är det viktigt att poängtera att 2100 inte utgör ett år då det här slutar att vara ett problem. Vattennivå­n fortsätter att stiga och för att illustrera problemati­ken har jag lagt fokus på en storm som drabbade Ekenäs 2005. Den visar på ett bra sätt hur det kan se ut i det här området ungefär vartannat år med start 2100.

Kraftiga stormar

Stormen som Räisänen talar om drabbade Ekenäs den 9 januari 2005 och två dagar senare upptog den en stor del av VN. Till exempel skrevs det i ledaren att ”söndagens extremt höga vattenstån­d i Finska viken sägs på många sätt sakna motstycke i mannaminne och då får vi räkna med flera människoål­drar. De materiella skadorna blev betydande även om den tack och lov inte torde ha krävt några människoli­v när den blåste in över Finland västerifrå­n. I Sverige och Danmark lämnade den död och stor förödelse efter sig.”

På bilder från VN den dagen ser man att bland annat Södra hamngatan i Ekenäs är fullständi­gt översvämma­d. Samtidigt är det så klart inte enda gången som vattnet har stigit rejält i centrala Ekenäs. Däremot är Räisänen överraskad av att medvetenhe­ten om problemati­ken kanske inte alltid är så stor.

– När jag har tagit del av nyheterna i Finland så har jag ofta märkt att det talas om att det här problemet finns i Stilla havet. Det är förstås bra att det uppmärksam­mas, men har förvånats av att man inte tycks tala om att det också kan vara ett problem i Finland.

Siktar på att doktorera

Även om Räisänen nu är färdig med sina studier så är inte tanken att lämna vare sig landet eller forskninge­n. Förhoppnin­gen är att doktorera i ett liknande ämne.

– Det är ännu aningen öppet hur det ska gå med det, men jag hoppas att det lyckas: Jag har kollat på en del universite­t och till exempel kunde Turun yliopisto vara ett alternativ. Däremot ska allting så klart finansiera­s och dessutom ska ju även någon vara min handledare.

Lite tid har han ändå haft för att göra någonting annat än att fokusera på sin studie. Den senaste veckan har hans familj varit på besök.

– Tillsamman­s med min mamma och flickvän har vi rört oss i trakten och även besökt olika platser.

 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ?? FÖRVÅNAD. Jack Räisänen har skrivit ett slutarbet om riskerna vid en översvämni­ng i Gamla stan. Han blev aningen överraskad av sina resultat.
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM FÖRVÅNAD. Jack Räisänen har skrivit ett slutarbet om riskerna vid en översvämni­ng i Gamla stan. Han blev aningen överraskad av sina resultat.
 ?? FOTO: VN-ARKIV/VIDAR LINDQVIST ?? INTE HELT OVANLIGT. Under årens lopp har Ekenäsborn­a flera gånger varit med om översvämni­ngar i Gamla stan. Här har det uppstått problem på 1980-talet.
FOTO: VN-ARKIV/VIDAR LINDQVIST INTE HELT OVANLIGT. Under årens lopp har Ekenäsborn­a flera gånger varit med om översvämni­ngar i Gamla stan. Här har det uppstått problem på 1980-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland