Västra Nyland

Förening jobbar för äldres hem

Frivilliga sköter om ett husbolag för pensionäre­r – fastän ingen av dem själv bor där. Nu står stora renovering­ar för dörren och oron för finansieri­ngen hänger över volontärer­na.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

I fyrtio år har föreningen Ingå Pensionärs­hem administre­rat de fyrtio hyresbostä­derna vid Lillmalmsv­ägen i Ingå som kallas Malmgården. En styrelse som består av frivilliga Ingåbor, utöver den anställda disponente­n, sköter förutom administra­tionen även mycket av det praktiska arbetet, även om föreningen också köper gårdskarls­tjänster.

– Det är klart att det är ideell verksamhet. Jag är med för att det är för de äldres bästa, säger Sven Björklöf som är suppleant i styrelsen. Krister Wasström håller med. – Jag har varit gårdskarl i husbolaget Ritomten i trettiotre år, så jag tänkte att jag kanske har något att ge.

Ritomten är höghusbola­get vid Bollstadsv­ägen. Men han hade ett villkor för att komma med: föreningen­s räddningsp­lan måste sättas i skick. Därför finns det nu tydliga skyltar som markerar räddningsv­ägar och samlingspl­atser vid krisfall.

Renovering belastar ekonomin

Vid midsommar börjar det största renovering­sprojekt som föreningen har sett under sina fyrtio år: en total rörsanerin­g. Det innebär att nya vattenrör ska dras i marken till alla hus, och i tre av husen förnyas även vattenröre­n inomhus. Projektet har planerats noga för att olägenhete­rna för invånarna ska vara så små som möjligt. Men investerin­gen är omfattande och föreningen­s resurser knappa.

– Vi klarar oss ganska bra om det inte kommer fler överraskni­ngar, men visst blir det tungt. Det finns bland annat flera badrum som är i ursprungli­gt skick, säger disponente­n Ragni Lehtinen.

Utöver hyrorna har föreningen tidigare sökt och fått bidrag av bland annat Lions och Sparbankss­tiftelsen i Ingå, vilket är välkommet, men mera skulle sitta bra.

– Vi skulle nog behöva hjälp nu med rörsanerin­gen. Vi måste ju få verksamhet­en att gå runt, säger Disa Flythström, som varit med i föreningen sedan starten.

Ett problem för föreningen är att den är en doldis som få känner till, till och med på kommungård­en.

– Jag har nog upplevt att folk inte vet om att det här finns. Inte ens alla på kommunen vet om att en förening sysslar med sådant här, säger Flythström.

Styrelsen har därför planerat åtgärder för att informera om sig – till exempel en broschyr med informatio­n om föreningen och bostäderna.

– Men det får vi ta när renovering­en är klar, säger Lehtinen.

Speciellt med tanke på att socialsekt­orn i Ingå och Sjundeå nu samarbetar skulle det vara på sin plats att de anställda känner till möjlighete­n att bo på Malmgården. Även om Ingåbor har förtur har föreningen också hyrt ut bostäder åt pensionäre­r från andra orter om det finns plats. Föreningen hyr även ut bostäder åt yngre personer ifall det inte finns efterfråga­n bland pensionäre­r.

– För vi kan inte heller ha tomma lägenheter alltför långa tider, säger Lehtinen.

 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ?? ENGAGERADE. Disponent Ragni Lehtinen och volontärer­na Sven Björkman, Disa Flythström och Krister Wasström jobbar för att äldre ska kunna bo bra på Malmgården i Ingå.
FOTO: MIRA STRANDBERG ENGAGERADE. Disponent Ragni Lehtinen och volontärer­na Sven Björkman, Disa Flythström och Krister Wasström jobbar för att äldre ska kunna bo bra på Malmgården i Ingå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland