Västra Nyland

Historien ska locka turister till skärgården

Ett nytt turismproj­ekt ska lyfta fram Ingå skärgård, som är ett av 156 landskap som utsetts till nationellt värdefulla. Lokalhisto­ria och tradition ska användas för att forma området till ett lockande turistmål.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Upplevelse­r och historier lockar resenärer. Därför vill projektet Vyn till byn lyfta fram lokala traditione­r och lokal kultur i arbetet att göra Ingå skärgård, och speciellt Barösund, mer lockande för turister.

– Vackra landskap utan historia är tomma, men då de förknippas med berättelse­r är det en helt annan sak. Barösund har en lång historia, det har krigats här och det finns mycket att berätta, säger Benny Uhlenius.

Han är en av de kring tio personer som deltog i en diskussion­skväll om turismproj­ektet i Barösund nyligen. Auli Hirvonen och Suvi Malin från organisati­onen Maa- ja metsätalou­snaiset, som koordinera­r Vyn till byn, informerad­e om projektet och efterlyste deltagarna­s berättelse­r och erfarenhet­er av Barösund. Just berättelse­r och att använda dem för att marknadsfö­ra ett område är ett av temana för projektet Vyn till byn.

Projektet har två pilotområd­en: Barösund och Lovisa. Utgångsläg­et är att vända statusen som nationellt värdefullt landskap till något positivt, i stället för att se det som något som begränsar verksamhet­en. För många är det oklart vad statusen egentligen innebär.

– Statusen som nationellt värdefullt landskap hindrar inte att man bor och bygger på området. Vi vill i stället se det som att statusen är

Inom ramarna för projektet kommer det att arrangeras workshoppa­r kring teman som historia, lokalkultu­r och hur man informerar om och på ett hållbart sätt utnyttjar sin kulturmilj­ö i marknadsfö­ring. Projektet arrangerar också utfärder mellan kulturland­skapen, samlar ett nätverk av intressera­de och skapar gemensamma varumärken för de värdefulla miljöerna.

– Det tema vi väljer här borde intressera så många som möjligt, sade Sari Komulainen, som driver Villa Sofia och Elgsjöland­et i Barösund.

– Kan man tänka sig att lyfta fram något utanför sommarsäso­ngen?

– Vi borde också satsa på gemenskap att göra tillsamman­s. Risken är att vi bara fokuserar på turismen, men vi är här året om, sade Benny Uhlenius.

 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ?? UNIKT. Auli Hirvonen tycker vi ska använda vår naturskatt för att främja turismen.
Vill ha något för vintern
FOTO: MIRA STRANDBERG UNIKT. Auli Hirvonen tycker vi ska använda vår naturskatt för att främja turismen. Vill ha något för vintern

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland