Västra Nyland

AC Oulu var för bra för Ekenäs IF

Ekenäs IF fick inkassera en klar hemmaförlu­st i fotbollens division 1 på söndagen. Gästande Uleåborgsl­aget AC Oulu var för bra och vann med 3–0.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

Det var ju inte den start som vi ville ha.

Zacharias Ekström

EIF fick nu en verklig mardrömsst­art då matchens första riktiga anfall ledde till mål. Dessvärre för EIF var det AC Oulu som anföll – Loorents Hertsi gav ett lysande inlägg och Juho Mäkelä var på rätt plats och nickade helt ostörd in 1–0 från närhåll.

Det var då spelat knappa fyra minuter och EIF hade svårt att komma i gång. AC Oulu anföll desto flitigare och hade plötsligt fått fart på sitt offensiva spel – man kom ju till Ekenäs med den minst sagt blygsamma målskillna­den på 6–2 efter åtta omgångar.

– Men det är ganska typiskt, sedan när det lossnar så gör det det på allvar, sade Juho Mäkelä som nu dels gjorde sitt första mål för säsongen och dels såg till att AC Oulus fyra matcher långa svit utan mål bröts.

– Det var ju inte den start som vi ville ha, sade EIF:s lagkapten Zacharias Ekström.

Nu gick den första halvleken helt i gästernas kommando. EIF hade några chanser, men faktum är att 0-2 till gästerna var betydligt närmare än 1–1.

Chansen fanns

I andra halvlek lyfte EIF mera upp spelet och skapade också en riktigt bra chans, men Daisuku Uemuras skott gick knappt förbi. Å andra sidan var AC Oulu ännu närmare ett mål med ett ribbskott.

Efter en kvart timme kom också Oulus nästa mål. En snygg kombinatio­n öppnade EIF-försvaret och en frispelad Juho Mäkelä slog säkert in 2–0.

Från det fanns det ingen väg tillbaka för EIF. AC Oulu – med seriens bästa försvar – höll säkert undan och Juhani Pennanen i gästernas ställdes aldrig på prov på allvar.

– Det andra målet blev ganska avgörande, sade också EIF-tränare Gabri Garcia Xatart.

Dessutom blev det ännu 3–0 i slutminute­rna. Mäkelä avslutade sin fina dag med att slå in en straff.

AC Oulu på väg uppåt

AC Oulu vann mycket rättvist. Det namnstarka Uleåborgsl­aget har haft en tyngre inledning på säsongen än väntat, men är redan tabelltrea och kan utmana den nuvarande toppduon Haka och TPS.

– Det var viktigt att vi vann i dag, inte minst psykologis­kt. Vi har haft några riktigt tunga veckor, men nu börjar det se bättre ut, sade Juho Mäkelä.

Ny match

För EIF var den första tredjedele­n av serien ingen fullträff då nio matcher gav tio poäng. Målskillna­den på 15– 16 visar också var de kanske största problemen funnits.

– Vi måste arbeta vidare och få bort de misstag som vi dag stod för, sade Gabri Garcia Xatart.

Serien fortsätter för EIF:s del redan i morgon. Då möter man Jaro, som har ett poäng mera än EIF, i Jakobstad.

?? FOTO: PATRIC WESTERLUND ?? SVÅRSTOPPA­T. AC Oulu har seriens kanske mest namnkunnig­a anfallspar i Juho Mäkelä (i mitten) och Alberto Morin. EIF-försvaret med Seynabou Benga i spetsen hade mycket att så i med.
FOTO: PATRIC WESTERLUND SVÅRSTOPPA­T. AC Oulu har seriens kanske mest namnkunnig­a anfallspar i Juho Mäkelä (i mitten) och Alberto Morin. EIF-försvaret med Seynabou Benga i spetsen hade mycket att så i med.