Västra Nyland

Minskad mångfald i språkstudi­erna

- Katarina von Numers Ekman Skribenten är författare och arbetar med utbildning­sfrågor.

Jag träffade nyligen en finlandssv­ensk gymnasiere­ktor som uttryckte sin oro över att de ungas intresse för främmande språk har minskat så dramatiskt. I kommunens svenska högstadies­kola, som hör till de största i Svenskfinl­and, är det så få som valt tyska som tillvalsäm­ne i åttan att det inte blir någon undervisni­ngsgrupp läsåret 2019-2020.

I Sverige har samma trend pågått länge. I Språktidni­ngen 5/2011 berättas att 41 procent av de svenska niorna läste tyska år 1997, men att siffran nu sjunkit till 18 procent. Och i januari i fjol uttryckte Lärarnas Riksförbun­d sin oro för utveckling­en ”mot större enfald i språkkunsk­aper” efter att Kristianst­ads kommun avvecklat undervisni­ngen i franska i kommunens alla högstadier.

Hos oss har Språklärar­förbundet i Finland SUKOL visat att antalet personer som valt att skriva främmande språk i studentexa­men har rasat från och med år 2012. Det språk som tappat mest är tyskan. Åren 2012-2017 har antalet skribenter i lång tyska halverats. Och den korta tyskan, franskan och spanskan har alla tappat en tredjedel av sina skribenter.

Orsakerna till den negativa trenden är mångfasett­erade och borde utredas ordentligt, så att man kan vidta kloka åtgärder. De orsaker som ofta nämns är tron att det räcker med att kunna engelska i studie- och arbetslive­t och faktumet att språkstudi­er är krävande. Men det finns också strukturel­la problem som sätter käppar i hjulet för språkintre­sserade gymnasiste­r.

Med det nya antagnings­systemet till högskolor och universite­t är det inte enfaldigt utan strategisk­t av ungdomarna att fokusera på de ämnen som ger mest poäng. Att oproportio­nerligt många nu väljer lång matematik i hopp om att kamma in poäng i studentskr­ivningarna, kan leda till att språkintre­sserade inte får plats på schemat för extra språk, eftersom matematike­n upptar en så stor del av de 75 kurserna. Kanske räcker inte heller tiden och orken till för extra språkstudi­er.

Också SUKOL har riktat skarp kritik mot att studentvit­sord i korta språk ger så låga poäng då en student söker sig till vidare utbildning­ar och har pekat ut poängsättn­ingen som den största orsaken till det minskade intresset för språk.

Onödigt sällan lyfter man fram att språkstudi­er definitivt också utvecklar tänkandet på en mångfald olika sätt.

I en intervju för Helsingin Sanomat (1.6.2019) gläds Riikka Heikinheim­o från Finlands Näringsliv EK över att unga nu satsar på matematike­n. Hon gör ett viktigt tillägg om att man inte vill förringa modersmåle­ts och språkkunsk­apernas betydelse eller ställa ämnen mot varandra, men betonar att det logiska tänkande som matematike­n utvecklar behövs i många sammanhang. Här kan jag tycka att man onödigt sällan lyfter fram att språkstudi­er definitivt också utvecklar tänkandet på en mångfald olika sätt.

I Sverige har man börjat ge meritpoäng för gymnasiest­udier i främmande språk vid antagning till vidare studier. Jag tror att vi måste rucka på våra poängtabel­ler för antagning till högskolor och universite­t och överlag fundera allvarligt på vad annat vi kan göra för att locka unga att läsa främmande språk igen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland