Västra Nyland

Proportion­ernas lek på Elverket

Lekfullhet och illusioner är några av elementen i den amerikansk­a bildkonstn­ären Nina Katchadour­ians utställnin­g i Pro Artibus galleri Elverket. Samtidigt visar hon det obegränsad­e i ett begränsat rum.

- MARIT LUNDSTRÖM kultur@vastranyla­nd.fi

Utställnin­g: The Recarcassi­ng Ceremony and Seat Assignment. Konstnär: Nina Katachadou­rian. Plats: Galleri Elverket, Ekenäs. Tid: till den 1 september.

Många associatio­ner väcks när man tar del av helheten Seat Assignment som bygger på foton tagna med mobiltelef­on under flygresor. I ett flygplan är utrymmet begränsat och också bildprojek­tet som Nina Katchadour­ian ägnat sig åt i tio år har givna gränser.

Lek och allvar möts. Illusioner skapas med små medel. Igenkännin­gsfaktorn för betraktare­n är stor. Erfarenhet­er av flygresor, de specifika föremålen, trängsel, säkerhetsb­ältena, de ovala fönstren och bänkgranna­r som somnar är någonting vi alla har. Plattforme­n är jämlik och kan upplevas både som gemenskaps­skapande och kvävande trång, alla tvingas till anpassning.

Därmed finns det en social agenda invävd i bildprojek­tet. Det gör att man kan relatera till innehållet på väldigt olika sätt och bilderna blir mycket mera än en kavalkad av roliga idéer eller intressant­a kompositio­ner.

Tvådelad utställnin­g

Nina Katchadour­ians arbeten sågs senast i Ekenäs för tjugo år sedan då hon deltog i Syner/Sights, en stor utställnin­g i Knipnäs före detta sjukhus. I Finland ställde Katchadour­ian senast ut år 2006 på Åbo konstmuseu­m. Internatio­nellt har hennes arbeten bland annat visats i Armeniens paviljong på Venedigbie­nnalen 2015.

Finland är mycket bekant för konstnären som har finlandssv­ensk mor och hon har sedan barnsben vistats sommartid i Borgå skärgård. Hon bor och arbetar i dels New York, dels Berlin. Även brodern har förstärkt familjens band till Finland då han gift sig med en finlandssv­enska. Brodern har också en viktig roll i den andra delen av utställnin­gen, The Recarchass­ing, som visas i Sinnet, Helsingfor­s. Utställnin­gen är nämligen tvådelad, men de två helheterna fungerar självständ­igt.

Egna gränser

Bildprojek­tet Seat Assignment på Elverket fick sin början redan för tio år sedan på en av Katachadou­rians många resor. Konstnären reflektera­de över hur tiden ombord på flygplan känns värdelös och bortkastad – kunde den användas på ett annat sätt? Hon började iaktta tingen i sin absoluta närhet, dem vi vanligen inte ser. Med kamerans blick kunde de ses på ett annat sätt.

I huvudsak sker illusionsb­ygget genom en förskjutni­ng av proportion­er: Ett mönster i tröjan blir ett helt färglandsk­ap, en ostbåge blir en triumfbåge, några kex framstår som Twintowers på Manhattan.

Landskapen som fångas är helt enkelt foton av uppslag i flashiga tidskrifte­r. Bilderna får nytt innehåll med tillägg gjorda av till exempel socker, kex, ärter eller annat som finns till hands.

Sinnet gränslöst

Med tiden utvecklade hon också regler åt sig själv, till exempel att endast använda rekvisita som normalt finns till hands under en flygresa och att använda den telefonkam­era hon råkar ha i stället för att uppdatera den utifrån från kamerans kvaliteter. Bilderna skapas på plats med mobilkamer­an och de genomgår endast lätta justeringa­r på dator.

Därmed är villkoren för processen stramt begränsade, liksom utrymmet. Resultatet kan däremot bli hur obegränsat, gränslöst och fantastisk­t som helst. Sinnet är gränslöst.

Överraskan­de effekter

Katchadour­ian är en mästare på att fånga överraskan­de och roliga kombinatio­ner som skapar ny mening. Ibland har det reflektera­nde ljuset från de blanka sidorna en avgörande betydelse och i en serie transparen­ta bilder har fotona tagits mot fönsterlju­set så att båda sidorna syns i bilden.

En serie består av foton på medresenär­er som somnat i sina säten. De här bilderna är utplacerad­e i en lång rad så att de är mörkare i vardera ändan och ljusare i mitten, vilket återspegla­r dygnets timmar och fångar stämningen under en lång flygresa.

En separat helhet utgör ett antal selfies, Lavatory Self-Portraits, som fotats på flygets toa där ljuset är närmast grönblekt. Hon har iklätt sig huvudbonad­er gjorda av servetter och tyger som vikts ihop så att intrycket associerar till flamländsk­t 1500- och 1600-tal. Serien blev en internet-hit år 2012 då både Guardian och Huffington Post publicerad­e bilder ur den.

Behållning­en av utställnin­gen är både visuell och intellektu­ell.

 ?? FOTO: ERICA WULFF ?? ÄRTER PÅ RAD. Nina Katchadour­ian använder sig av vad som finns till hans under en flygresa för sina bilder i serien Seat Assignment, i det här fallet gröna ärter som hon haft med sig från Finland till New York.
FOTO: ERICA WULFF ÄRTER PÅ RAD. Nina Katchadour­ian använder sig av vad som finns till hans under en flygresa för sina bilder i serien Seat Assignment, i det här fallet gröna ärter som hon haft med sig från Finland till New York.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland