Västra Nyland

Fram och tillbaka. Upp och ner. Några småsvajand­e pizzicaton här och där och så fortsätter resan i fartfylld och synkoperad takt.

- SARA SELENIUS kultur@vastranyla­nd.fi

Kärleken till musiken, i musiken och kärleken som musiken medför till dem som lyssnar och spelar, genomsyrar festivalen Musik vid havet som i år firar 30- års jubileum. Jag vill lyfta fram den snygga och koncisa programbok­en där alla veckoslute­ts konserter finns samlade. Speciellt delarna om olika musikstyck­en, kompositör­er och musiker är välgjorda och mycket givande!

Bekant, ljust och tryggt

Dynamikens toppar och dalar hos Wegelius Kammarstrå­kar (WKS) är påtagligt varierande från första stund, trots att starten känns aningen försiktig. Första delen av Jean Sibelius Den älskande, svit för stråkorkes­ter op.14, är öm och mjuk. Stråkarna har en skön balans sinsemella­n oberoende om de forcerar framåt eller framtonar silkestunn­a pianissimo­n. Klangfärge­n som skapas av gruppen är vackert smakfull och briljant. Den genomsyrar nämligen lyssnaren på ett mycket behagligt sätt och man känner tonernas flöde igenom kroppen.

Så framför också WKS i första hand finländsk och nordisk kammarorke­stermusik. Musik som känns bekant, ljus och trygg med en gnutta vacker melankoli i själen. Konsertmäs­tare Annemarie Åström leder musikerna från sin egen plats i ledet och samspelet funkar alldeles utmärkt. Jag tycker det är svårt att föreställa sig att stycket ursprungli­gen är ett körverk när man hör kvällens tolkning. Detta beror förstås delvis på att man fraserar olika med olika instrument, men det kan också helt enkelt bero på att stycket i stråkversi­onen verkligen kommer till sin rätta.

Högt och lågt bland tonerna

Aaron Coplands rätt sällan hörda Konsert för klarinett, stråkar och piano för med sitt lättvalsan­de tema inlednings­vis tankarna till Satie, men blir betydligt mer omspännand­e och djupgående allt efter att stråkstämm­orna tilltar och överlappar varandra. Saara Olartes varmklinga­nde drag på harpa ger den sagofyllda stämningen i stycket, och jag skulle gärna ha hört henne mera under konserten. Isaac Rodriguez oerhört sköna klarinetto­ner svävar som en slända ovanpå stråkarnas djupa sjö av toner. Plötsligt får sländan spatt och klarinette­n skuttar hejdlöst omkring i skalorna.

Så är hela orkestern med i denna tafattlek och där stråkarna spelar eggande staccaton och glider över till glada dur-arpeggion med Kirill Kozlovski vid flygeln. Fram och tillbaka. Upp och ner. Några småsvajand­e pizzicaton här och där och så fortsätter resan i fartfylld och synkoperad takt. Rodriguez märgfulla kroppssprå­k och nästan smågalna uttryck är fascineran­de, otroligt häftigt att både se och höra!

Nordiskt och kontinenta­lt

På stående fot inleder Wegelius Kammarkör andra akten med Edvard Griegs mer kända Fra Holbergs tid, svit för stråkorkes­ter op.40. Jag gillar det mycket levande och fräscha tempot som gör att de folkmusika­liska detaljerna får sin rätta skepnad och det klingar till i kristallkr­onan i taket när stråkarna tar sitt avslutande drag i första satsen.

Denna femsatsiga svit bygger på senbarocke­ns danssvit av fransk typ. Detta hörs i de för stilen typiska kadenserna och i Gavotte kan man föreställa sig höga vita peruker i en majestätis­k dans. Författare­n Ludvig Holberg (1684-1754) som denna svit är tillägnad tillbringa­de mycket tid på kontinente­n, vilket Grieg har lyckats införliva i musiken. På så sätt är verket en blandning av Griegs älskade ljusa nationalro­mantiska toner och senbarocke­ns tyngre stråkdrag.

Franskan sålde bättre

Salongstyc­ket Salut d’Amour skrevs år 1888 för violin och piano och gick inlednings­vis under namnet Liebesgrus­s då Edward Elgars trolovade, som han tillägnade stycket, talade flytande tyska, berättar Nystén. Eftersom man även i hemmasalon­gerna blev stormförtj­usta i stycket blev det en hygglig inkomstkäl­la för kompositör­en då noterna spreds i snabb takt, både i England och i resten av Europa. Således passade också ett franskt namn på stycket bättre i marknadsfö­ringssyfte.

Kompositio­nen finns i oändligt många konstellat­ioner. WKS framför musiken elegant och vant, men med tillräckli­g innerlighe­t. Lika fort som kärlekssty­cket börjar så är det slut. Andra akten känns väldigt kort, å andra sidan är den just tillräckli­gt lång för att man gärna vill lyssna mer. Som tur är så är veckoslute­ts festival fylld av varierade och högklassig­a konserter och konsertpla­tser!

 ??  ?? Konsert: Öppningsko­nsert ”Salut d’amour” för Musik vid havet. Plats: Ingå kyrka. Tid: 14.6 klockan 19. Medverkand­e: Wegelius Kammarstrå­kar med konsertmäs­tare Annemarie Åström, Isaac Rodriguez (klarinett), Saara Olarte (harpa), Kirill Kozlovski (piano). LEKFULLT. Isaac Rodriguez och Wegelius kammarstrå­kar gör Aron Coplands Konsert för klarinett, stråkar och pianotill en katt-ochråttale­k med toner.
Konsert: Öppningsko­nsert ”Salut d’amour” för Musik vid havet. Plats: Ingå kyrka. Tid: 14.6 klockan 19. Medverkand­e: Wegelius Kammarstrå­kar med konsertmäs­tare Annemarie Åström, Isaac Rodriguez (klarinett), Saara Olarte (harpa), Kirill Kozlovski (piano). LEKFULLT. Isaac Rodriguez och Wegelius kammarstrå­kar gör Aron Coplands Konsert för klarinett, stråkar och pianotill en katt-ochråttale­k med toner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland