Västra Nyland

Vem erbjuder public service?

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Den senaste tiden har Yle och public service debatterat­s flitigt på finlandssv­enskt håll. Det var i början av juni som Hufvudstad­sbladets chefredakt­ör, Susanna Landor, skrev en analys om situatione­n. Där frågade hon sig bland hur man borde definiera dagens public service-uppdrag. Landor funderade om det är möjligt att säga att även andra medier (än Yle) bär upp ett slags public service?

Och framför allt var en av hennes frågor intressant att tänka på – är allt som public service-bolag publicerar verkligen public service?

Svenska akademiens ordbok definierar public service som radio och tv i allmänhete­ns tjänst. Och visst, man kan ju inte anklaga Yle för att inte erbjuda radio och tv till allmänhete­n. Men det som är helt avgörande för att Yle kan göra det är så klart Yleskatten. Landor påpekar att de statliga anslagen i fjol gav totalt 461,8 miljoner euro i Yleskatt.

Samtidigt kämpar de privatägda mediehusen på med helt andra förutsättn­ingar och framför allt en helt annan kravbild. Tycker en läsare inte om vad som står i Västra Nyland är det fritt fram att avsluta prenumerat­ionen. Gillar du inte Yles sändningar kan du så klart stänga av din radio eller tv, men att sluta betala skatt är svårare.

Visst skulle det vara intressant med en situation där också de privata medieaktör­erna skulle få en del av summan som Yle nu lägger beslag på. Särskilt med tanke på att det verkligen går att argumenter­a för att även de privatägda mediehusen erbjuder ett material som kan klassas som public service.

I vissa fall kanske också en lokaltidni­ng på ett bättre sätt kan uppfylla kraven på public service. Framför allt om det handlar om en ort som annars kanske inte skulle få någon massmedial uppmärksam­het.

Någonting som Landor – och Fredrik Sonck i HBL den 16 juni – också tog fasta på är att Yle med alla sina resurser har valt att fokusera stort på just det område där de privata mediernas journalist­ik har möjlighet att överleva – skriven text på nätet.

Efter att VN har övergått till en betallösni­ng på nätet har man kunnat stöta på kommentare­r i stil med ”varför skulle jag betala för någonting som jag kan läsa gratis på Yles webbsida.” Sanningsha­lten i påståendet kan ofta debatteras, men däremot är det klart att de privata mediernas situation inte underlätta­s av att Yle i teorin kan erbjuda allt som står i en dagstidnin­g gratis på webben med hjälp av Yleskatten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland