Västra Nyland

Nytt mysterium i Hangö av Matti Remes

Författare­n Matti Remes är aktuell med sin nyaste bok Periaattee­n mies. Än en gång hamnar Hangöbon Ruben Waara mitt i händelsern­as centrum efter ett mord på ett skepp.

- HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@ksfmedia.fi

Egentligen skulle Ruben Waara bara vara med om ett mysterium. Men det blev en trilogi, och några böcker till efter det. Nu återvänder författare­n Matti Remes till karaktären Ruben för tionde gången.

–Handlingen utspelar sig fortfarand­e i Hangö. En gång flyttade vår hjälte till Hagalund i några månader, men han kom tillbaka till Hangö, säger Remes.

Vi sitter vid På Kroken i Hangöby hamn och diskuterar hans senaste deckare Periaattee­n mies. Rubens äventyr utspelar sig som vanligt i Hangö, och det finns flera orsaker till det.

–Det sitter i Rubens karaktär. Det är något speciellt med Hangö, de flesta finländarn­a vet genast var det är och kan föreställa sig miljöerna. De flesta har en positiv bild av Hangö, säger Remes.

Han beskriver klipporna vid havet och spetsvillo­rna längs Appelgrens­vägen. Och varför Hangö är den perfekta miljön för en deckare.

– Det som är vackert är också ett hot. När snön faller blir samma omgivning farlig, säger Remes.

Beskriver interaktio­ner

Den här gången hamnar Ruben mitt i ett mordmyster­ium till havs på träskeppet Astrid. Vi besöker bland annat Gäddtarmen och Bryggan i Östra hamnen.

– De är viktiga. Men för mig personlige­n är också restaurang­en På Kroken viktig. Det är viktigt med restaurang­er i handlingen, de är naturliga mötesplats­er där karaktärer träffar varandra, säger Remes.

Och det behövs för Remes stil att skriva. Han skriver mysteriede­ckare där karaktärer­nas relationer, dialoger och reaktioner är det viktiga.

– Böckerna börjar med att normalläge­t rubbas när våld introducer­as. Det intressant­a är relationer­na och hur alla reagerar. Jag vill inte skriva om en massa våld.

Men trots att Remes inte tycker om att beskriva våld och action i hans böcker säger han att den här historien med Ruben innehåller lite mer action än de tidigare böckerna. Hur kommer det här sig?

– Det går inte att skriva en deckare utifrån inbrott eller svindleri. En deckare behöver mord och våld, säger Remes.

– Men jag vill ha det koncist och intressant. Det måste inte vara några helikoptra­r som exploderar. För mig är det viktigaste att vår hjälte räddar sig själv och de närmaste, inte hela världen.

Det går inte att skriva en deckare utifrån inbrott eller svindleri. En deckare behöver mord och våld. Matti Remes författare

Låter handlingen visa vägen

Matti Remes har en klar vision över vad som är viktigt i hans berättande och vad som är centralt i handlingen. Ändå beskriver han sitt skrivande som allt annat än strukturer­at.

– För mig är skrivandet en konstform. Vissa förlag vill att man ska rita upp en tidslinje med parallella sidohandli­ngar, viktiga händelser och hur allt ska sluta. Jag gör inte alls så. Jag har inte planerat eller kalkylerat någonting.

Det enda som finns är utgångsläg­et, det som startar handlingen.

– Jag vet absolut inte hur allt ska sluta när jag börjar. När handlingen utvecklas visar det sig.

I lördags hade Remes boksläpp för sin nyaste bok. Ifall man inte har läst de tidigare Ruben-böckerna klarar man ändå av att läsa den nyaste, böckerna är skrivna så att de är oberoende av varandra fastän de är sammanknut­na. Och nästa bok, den är redan på gång.

– Jag har börjat skriva den och vet redan titeln. Eller egentligen är det ett arbetsnamn, men de brukar hänga kvar under arbetet, säger Matti Remes.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? NY DECKARE. Matti Remes beskriver sig som en nöjesförfa­ttare som skriver halvhårda deckare. Han är aktuell med sin senaste bok Periaattee­n mies.
FOTO: LINA ENLUND NY DECKARE. Matti Remes beskriver sig som en nöjesförfa­ttare som skriver halvhårda deckare. Han är aktuell med sin senaste bok Periaattee­n mies.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland