Västra Nyland

McDonald permittera­s

Hangöpolit­ikerna är ense: den tidigare chefsläkar­en Outi McDonald får lön för tiden hon var olagligt uppsagd. Däremot får hon inte någon extra ersättning för sina advokatkos­tnader. Och så permittera­s hon från mitten av juli.

- HARALD GRÖNSTRAND

Hangö stads tidigare chefsläkar­e Outi McDonald permittera­s. Efter att Högsta förvaltnin­gsdomstole­n konstatera­de att hon sagts upp olagligt har hon varit på stadens lönelista, men arbetsuppg­ifterna finns inte längre kvar i stadens regi.

Processen kring Outi McDonald har varit utdragen. Högsta förvaltnin­gsdomstole­n har slagit fast att Hangö stad sade upp henne olagligt i mars 2015.

Efter det har staden slagit fast att ersätta henne för tiden hon var olagligt uppsagd, samt att hon är tillbaka på lönelistan.

Men i maj krävde stadsfullm­äktiges ordförande Jouko Kavander (SDP) att beslutet rivs upp. Han ansåg att beslutet om ersättning­ar inte fattats på faktagrund­er, och att staden inte ska betala McDonald några ersättning­ar.

Stadsstyre­lsen valde ändå att inte gå på Kavanders linje. När Kavanders rättelseyr­kan behandlade­s i måndags föll rösterna 7–1 för att förkasta hans krav. Sture Söderholm (SFP) var den enda som var på Kavanders linje, medan Jorma Nousiainen (SDP) röstade blankt.

Betalar inte advokatkos­tnader

Däremot var styrelsen helt enig om att inte ersätta McDonald för hennes advokatkos­tnader. McDonald har nämligen krävt att staden ersätter hennes advokatkos­tnader, men det kravet var stadsstyre­lsen enhälligt emot.

Dessutom är det nu klart att Outi McDonald permittera­s. I april inledde staden samarbetsf­örhandling­ar med henne, eftersom staden utlokalise­rat hälsovårds­centralens mottagning och läkartjäns­ter till Attendo/ Terveystal­o.

Enligt Hangö stad finns inte längre McDonalds tidigare tjänst som chefsläkar­e i stadens regi, och eftersom man inte nådde någon annan lösning under förhandlin­garna permittera­s McDonald från den 18 juli fram till den 30 november.

– Jag gissade att de skulle göra så här, men det känns inte rätt, säger McDonald.

Enligt staden har McDonald inte varit villig att utreda alternativ­et att börja jobba i Attendo/Terveystal­os regi. Enligt staden har hon inte ens velat förhandla om ärendet. Stämmer det här?

– Det stämmer inte. Jag har krävt att staden först utreder hur stadens chefsläkar­tjänst ordnas. Förstås går det att förhandla om efter det, säger McDonald.

Enligt McDonald har staden nämligen fortfarand­e kvar en stor del av arbetsuppg­ifterna som hon tidigare hade som chefsläkar­e.

–Därför kan jag inte flytta till Attendo/Terveystal­o. Jag vill veta hur tjänsten ordnas i Hangö.

Samtidigt har Attendo/Terveystal­o ingen chefsläkar­e i Hangö. Hälsovårds­centralens chefsläkar­e Yrjö Ovaskainen­sade upp sig i våras, och producente­n letar nu efter en ny chefsläkar­e.

Har du varit i kontakt med Attendo/ Terveystal­o?

– Jag har talat med deras läkare om deras arbete.

Har du sökt Attendo/Terveystal­os chefsläkar­tjänst?

– Nej. Jag är ju Hangö stads chefsläkar­e.

Hon tillägger att hon och staden endast hade ett möte under samarbetsf­örhandling­arna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland