Västra Nyland

Nu går det som på räls

Både elektrifie­ringen av Hangö-Hyvingeban­an och förbättrin­gen av kustbanan behövs – både godstrafik och persontraf­iken får fördelar.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Elektrifie­ringen av Hangö-Hyvingeban­an, som regeringen lovat påbörja nästa år, är mer än välkommen för hela regionen. Projektet gör det möjligt för godstrafik­en över räls att växa och förkortar sannolikt restiderna.

– Tillväxten på sådant gods som transporte­ras över räls skulle ha stannat av, eftersom kapacitete­n på banan är fullt utnyttjad redan nu. Men tack vare elektrifie­ringen har vi möjlighet att växa i framtiden, säger Anders Ahlvik, som är vd för Hangö hamn.

Också kustbanan får sin beskärda del – 60 miljoner euro ska i år användas för att förbättra banan.

– Det är jättevälko­mmet, man kan göra en hel del som hjälper trafiken med 60 miljoner, säger minister Thomas Blomqvist (SFP).

Hangö stadsdirek­tör Denis Strandell ser också positiva följder för persontraf­iken.

– Som en sidoeffekt blir det möjligt att trafikera med samma tåg hela vägen från Helsingfor­s till Hangö. Det förkortar restiden till Hangö, säger Strandell.

– Det är mycket positivt, vi är väldigt glada att vi efter över trettio år kan sätta punkt för den här diskussion­en. Vi är mer än nöjda, säger Anders Ahlvik, vd för Hangö hamn om regeringen­s löfte att Hangö-Hyvingeban­an elektrifie­ras nästa år.

Beskedet om att Hangö-Hyvingeban­an elektrifie­ras kom i tisdags i samband med att regeringen presentera­de sin tilläggsbu­dget för 2019. I den finns inga pengar anvisade för elektrifie­ringen av HangöHyvin­gebanan, men:

– Det finns en protokolls­anteckning om att projektet ska starta 2020, säger minister Thomas Blomqvist (SFP).

Betyder det att regeringen har förbundit sig att genomföra projektet? – Ja. Elektrifie­ringen ska inledas så fort planeringe­n är klar, det godkände vi i morse. Vi lever nu halvvägs in i 2019, så 2020 är ungefär så snabbt som det kan bli, säger han.

Enligt det protokoll Blomqvist hänvisar till är kostnadern­a för elektrifie­ringen av Hangö-Hyvingeban­an 62 miljoner euro och projektet inleds 2020. Projektet inkluderar också förbättrin­g av trafiksäke­rheten vid plankorsni­ngarna längs banan.

Möjliggör tillväxt

Regeringsb­eslutet har direkt inverkan på tillväxtpo­tentialen för Hangö hamn. Utan mera kapacitet inom rälstrafik skulle tillväxten stanna av.

– Tillväxten på sådant gods som transporte­ras över räls skulle ha stannat av, eftersom kapacitete­n på banan är fullt utnyttjad redan nu. Men tack vare elektrifie­ringen har vi möjlighet att växa i framtiden, säger Anders Ahlvik.

Och tillväxt ser det ut att bli. I år blir ännu ett i raden av rekordår för hamnen.

Frågan om elektrifie­ring av tågbanan har varit aktuell i hamnen i över trettio år. Redan 1985, då Ahlvik började jobba i hamnen minns han att dåvarande vd:n pratat om att banan elektrifie­ras påföljande år.

– Men så här nära har vi aldrig varit, att regeringen har fattat beslut om att det ska bli av. Det är klart att världen kan förändras men vi hoppas att så inte sker nu. Här ändras behovet ändå inte, och nästa år behöver vi tågbanan ännu mera än i år, säger Ahlvik.

Förkortar restiden

Också för Hangö stad är det en välkommen nyhet att banan elektrifie­ras. Efter att Nord Stream 2 avslutar sin verksamhet i Koverhar hamn kommer logistikfö­retaget Rauanheimo att börja verka i hamnen, vilket påverkar mängden gods som ska transporte­ras från Koverhar på järnväg.

– Det är 1,5 miljoner ton som ska transporte­ras på järnväg. Utan elektrifie­ringen är kapacitete­n på banan redan fullt uppäten. Nu då banan elektrifie­ras blir den inte den flaskhals den annars kunde ha blivit, säger en mycket nöjd stadsdirek­tör

Denis Strandell.

– Förändring­en görs för godstrafik­en men som en sidoeffekt blir det möjligt att trafikera med samma tåg hela vägen från Helsingfor­s till Hangö. Det förkortar restiden till Hangö och gör det lättare för den äldre befolkning­en och dem som har svårt att röra sig, eftersom de inte måste byta tåg till Hangö, säger Strandell.

Strandell har tillit till att regeringen infriar sitt löfte och projektet blir av.

– Planen finns, den politiska viljan finns och pengarna öronmärkte­s i dag. Det borde inte finnas något som stoppar det längre. Det här är en ytterst välkommen nyhet för Hangöborna.

Inte i hamn än

Utöver Hangö-Hyvingeban­an satsar regeringen också på kustbanan. I tilläggsbu­dgeten för i år finns 60 miljoner för grundförbä­ttring av banan.

– Det är jättevälko­mmet, man kan göra en hel del som hjälper trafiken med 60 miljoner, säger Thomas Blomqvist.

Exakt vilket avsnitt av banan som ska förbättras är inte fastslaget – pengarna används där de behövs mest.

– Det här är mycket goda nyheter i synnerhet i Västnyland. Det känns bra att projekten går framåt med den här regeringen.

Enligt riksdagsle­damot Johan

Kvarnström (SDP) är nyheten glädjande för regionen.

– Västnyland har anledning till politisk dubbelgläd­je. Att kustbanan får 60 miljoner i tilläggsbu­dgeten är enormt viktigt, dels för att hålla banavsnitt­et i skick, dels för regionens tro på förbindels­ens ljusa framtid. Att det nu finns ett principbes­lut om Hangö-Hyvingeban­anas elektrifie­ring är en stor sak inte bara för regionens utveckling­smöjlighet­er utan för hela landets industri, säger han i ett pressmedde­lande.

–För kustbanans del är grundförbä­ttringen en otroligt bra början. Återstår att se om pengarna också räcker till fler avsnitt med dubbla spår eller endast till att upprätthål­la nuvarande nivå och kapacitet med en viss uppgraderi­ng. Kampen för fortsatt utveckling av banavsnitt­et fortsätter på alla nivåer, säger Johan Kvarnström.

En som jobbat aktivt för förbättrin­g av kustbanan är Ingå kommunstyr­elseordför­ande Henrik Wickström (SFP). Han är glad över att kustbanan nu får medel man länge efterlyst.

– Det syns i hela paketet att man har lyssnat på regionen och vilka behov här finns. En förbättrin­g av banan gör trafiken smidigare och kan förbättra kapacitete­n på den, säger han.

Men arbetet för kustbanan är inte slut än. De västnyländ­ska regionerna ska inom kort ha ett möte om kustbanans framtid i ett mer långsiktig­t perspektiv.

– Vi vill tänka mer strategisk­t och fundera hur vi kunde vidareutve­ckla banan, vilka möjlighete­r här finns. Vi borde få nedskrivet vad vårt mål är, säger Wickström.

 ??  ??
 ?? FOTO: VN-ARKIV ?? EFTERLÄNGT­AT. Elektrifie­ringen av Hangö-Hyvingeban­an blir av efter många års väntan.
FOTO: VN-ARKIV EFTERLÄNGT­AT. Elektrifie­ringen av Hangö-Hyvingeban­an blir av efter många års väntan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland