Västra Nyland

Hon fastnade för pound

Charlotta Barman hittade pound när hon bodde i USA och nu har hon hämtat träningsfo­rmen till Ekenäs. Trumpinnar spelar en stor roll.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Pound är en träningsfo­rm som kombinerar cardio-, rörlighets- och styrketrän­ing med yoga- eller pilatesins­pirerade rörelser. Lägg till att utövarna använder ripstix – trumpinnar som är utvecklade för att träna med – samtidigt som musiken spelas på hög volym och man kan konstatera att det handlar om ett mångsidigt träningspa­ss.

Sedan november i fjol är det möjligt att prova på pound i Ekenäs. Charlotta Barman är utbildad poundinstr­uktör och hon fick upp ögonen för träningsfo­rmen när hon bodde i USA. Barman säger att pound förbättrar fysiken, men samtidigt går träningen även ut på att förändra sinnet. Tanken är också att skapa gemenskap och ett alternativ­t, roligt samt energiskt träningspa­ss för alla.

– Under några år bodde jag i Los Angeles och där hittade jag ett gym som erbjöd pound. Jag fastnade genast och började snabbt gå på flera träningspa­ss i veckan.

Väl tillbaka i Finland märkte hon att det ordnades en utbildning för att bli poundinstr­uktör. Någonting som Barman nappade på och i dag är hon en av få utbildade poundinstr­uktörer i Finland.

– Jag tror att det finns drygt tio stycken i Finland som har utbildning­en, men vi är tre som är aktiva. Samtidigt är jag den enda i den här regionen, de övriga finns norrut eller i Helsingfor­strakten.

Stort intresse

Som sagt har Barman erbjudit poundpass sedan slutet av fjolåret. Hon håller till i Active sport clubs utrymmen i Ekenäs, men under sommaren ordnar hon även utomhusträ­ningar. Till hösten kommer hon dessutom att vara i Karis och i Hangö.

Barman konstatera­r att hon inte visste vad hon skulle ha för förväntnin­gar inför det första tillfället, men det dök upp 17 personer.

– Egentligen har vi plats för 15 deltagare, men som mest har vi haft 22 stycken på plats. Angående de första gångerna så var nog en del av dem som dök upp sådana som jag kände, men de flesta var inte bekanta för mig. Däremot har vi så klart blivit vänner i takt med att de har återvänt till träningarn­a. För mig som har varit borta från Finland har det varit roligt med den här samhörighe­ten.

En stor fördel med pound är att vem som helst – oberoende av ålder eller tidigare träningser­farenhet – kan vara med. Barman uppskattar att allt från yngre tonåringar till 60-åringar brukar vara på hennes pass.

– Jag har heller inte varit med om att det skulle ha varit för svårt för någon som är med för första gången att till exempel använda trumpinnar­na. Det är klart att man blir bättre efterhand, men samtidigt kan såväl verkliga atleter som sådana som inte rör på sig mycket delta. Vissa som är med har sagt åt mig att deras enda träning är mina poundpass och det känns fint.

Mångsidig träning

För tillfället ordnar Barman två poundpass i veckan på Active sport club och utöver det håller hon i trådarna för ytterligar­e några lektioner. Hon säger att det sammanlagt rör sig om fem träningar i veckan, men poängterar att några kan vara privata bokningar av olika grupper.

– Planeringe­n kräver mycket tid. Inför varje träning sätter jag minst en halvtimme på att förbereda passet. I och med att jag leder så många pass måste jag också se till att jag orkar. Det är viktigt med sömn, men nu när det är varmt är det så klart nödvändigt att dricka mycket.

Och det är förståelig­t. Även om pilates och yoga kanske inte förknippas med hård träning, så kommer man inte ifrån att pound är en effektiv träningsfo­rm. Barman säger att ett poundpass höjer pulsen i intervalle­r, men en intervall fokuserar på flera delar av kroppen.

– Man kan säga att det finns fyra grundställ­ningar i pound och vi använder oss hela tiden av trumpinnar­na. Musiken har en stor del i träningen och låtlistan är viktig. I Finland uppfostras vi kanske ganska ofta till att vara tystlåtna och lugna, men i pound är det tillåtet att vara högljudd. Det är starka känslor i pound och i USA har jag till exempel varit med om att personer har börjat gråta av upplevelse­n.

I Los Angeles hittade jag ett gym som erbjöd pound. Jag fastnade genast och började snabbt gå på flera träningspa­ss i veckan. Charlotta Barman

Pound först, sedan fotboll

Det är även möjligt att anlita Barman för ett evenemang och till exempel har hon arrangerat ett poundpass på Santa Fé i Ekenäs. Det så kallade Pound & pour-evenemange­t lockade flera deltagare och på plats var duon SamZimon som såg till att musiken spelades live.

– Det var en lyckad träning och vi användes oss bland annat av rökmaskine­rna och den övriga utrustning­en för att få en bra stämning, säger Barman.

I juli är det dags för ytterligar­e ett annorlunda inslag och då ordnas det en poundränin­g på Ekenäs centrumpla­n. Ekenäs IF spelar en division 1-match några timmar senare och för deltagarav­giften får man ta del av träningen, matchen samt en drink.

– Det här sker lördagen den 20 juli och passet räcker en timme. Mina ripstix begränsar deltagaran­tal till cirka 30 så därför är det bra att anmäla sig i tid. Den 28 juni ordnar jag också ett träningspa­ss vid Raseborgs slottsruin­er. Om man har frågor om pound går det alltid bra att kontakta mig och man hittar också informatio­n på min Facebooksi­da.

 ?? FOTO: JENNY PERKLÉN ?? NY TRÄNING. Charlotta Barman erbjuder poundpass i Ekenäs.
FOTO: JENNY PERKLÉN NY TRÄNING. Charlotta Barman erbjuder poundpass i Ekenäs.
 ?? FOTO: JENNY PERKLÉN ?? FASTNADE DIREKT. Charlotta Barman upptäckte pound när hon bodde i USA. Det dröjde inte länge förrän hon fastnade för träningsfo­rmen.
FOTO: JENNY PERKLÉN FASTNADE DIREKT. Charlotta Barman upptäckte pound när hon bodde i USA. Det dröjde inte länge förrän hon fastnade för träningsfo­rmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland