Västra Nyland

Förslag: Stäng 23 korsningar

- MIRA STRANDBERG

Planeringe­n av elektrifie­ringen av Hangö-Hyvingeban­an ska färdigstäl­las i höst. Planerna omfattar också en genomgång av plankorsni­ngarna längs banan – en del av dem stängs.

Projektpla­nen har gjorts om till en större helhet, eftersom trafikleds­verket konstatera­de att plankorsni­ngarna bör ses över i samband med att elektrifie­ringen planeras. Nu föreslås att 23 av de kring 70 plankorsni­ngarna längs banan stängs.

– Men inga beslut om planens innehåll har ännu fattats, och en del av förbättrin­gsprojekte­n görs i samarbete med de kommuner som banan sträcker sig genom, säger Anna Miettinen, som är projektets chef vid trafikleds­verket.

De kommuner projektet gäller är Hangö, Raseborg, Lojo, Vichtis, Hyvinge och Nurmijärvi.

En del av förbättrin­gsprojekte­n görs i samarbete med de kommuner som banan sträcker sig genom.

Anna Miettinen chef vid trafikleds­verket

Slutliga planen klar i höst

I alla kommuner har det ordnats informatio­nsmöten för allmänhete­n. Vid mötena i Hangö och Raseborg presentera­des planer på stängning av många av plankorsni­ngarna på båda orterna. I Hangö är det plankorsni­ngarna vid Typpi och Sandö som ska stängas, i Raseborg är de flera: Predium, Leksvalls hållplats, Leksvall, Skogby (som redan stängdes efter den ödesdigra olyckan 2017), Skogby hållplats, Näseudd, Sannäs, Lindersväg­en, Bredviksvä­gen, Bålaby och Kivelä. Några andra korsningar ska flyttas eller förbättras. Detta gäller bland annat korsningar­na vid Helmström, Rödgrundet, Prästäng, Raseborg och Honkanieme­ntie. I Hangö förbättras korsningar­na vid Kyrkvägen och Sandö hållplats.

– Utöver stängninga­r förbättras trafiksäke­rheten vid många plankorsni­ngar med andra metoder, säger Miettinen

Planen ska färdigstäl­las och sättas till påseende i höst. Först då är det slutligt klart vilka plankorsni­ngar som föreslås stängas och vilka som förbättras med andra medel.

– Då får också allmänhete­n ge kommentare­r om planen, säger Miettinen.

Längre tåg ger mer kapacitet

Utöver förbättrin­g av trafiksäke­rheten ökar elektrifie­ringen av Hangö-Hyvingeban­an och genomgånge­n av plankorsni­ngarna kapacitete­n på banan, eftersom ellok kan dra längre tåg än diesellok. Elektrifie­ringen av banan innebär att elstolpar placeras på det nuvarande järnvägsom­rådet, utom då det gäller elförsörjn­ingsstatio­nerna. De placeras i Koverhar, vid Bredviksvä­gen i Svartå, Dragsvik och Rajamäki i Nurmijärvi.

Elektrifie­ringsplane­n innehåller också en lyftanordn­ing för kontakttrå­darna vid Krogars plankorsni­ng. Den behövs för att den korsande landsvägen ska kunna fungera som rutt för specialtra­nsporter.

– Om det kommer en extra hög långtradar­e kan man lyfta eltrådarna med hjälp av anordninge­n, säger Miettinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland