Västra Nyland

Utomhusgym invigdes i Karis: ”Vi är nöjda”

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Nu finns det ett utomhusgym i Karis. Träningspl­atsen invigdes i går av Raseborgs fritidsche­f.

Utomhusgym­met som är placerat bredvid den lilla sandplanen vid Karis bollhall (ett stenkast från vägen som går från parkerings­platsen till konstgräsp­lanen) är invigt. Visserlige­n har träningspl­atsen varit färdig redan en tid, men i onsdags var det dags för den officiella öppningen. Reino Kärkkäinen, fritidsche­f i Raseborg, fick äran att klippa bandet.

– Vi är nöjda med träningspl­atsen och den har redan varit öppen en tid. Planskötar­na har också sagt att gymmet har varit besökt och jag vill lyfta fram att det inte kostar någonting att använda utrustning­en.

Kärkkäinen säger att det inte går att boka träningspl­atsen, men påpekar att det är möjligt för grupper att använda sig av gymmet.

– Vi har varit i kontakt med de lokala föreningar­na och till exempel finns här sådan utrustning som passar en friidrotta­re eller en handbollss­pelare. Tanken var nog från första början att slutresult­atet skulle bli så här och det var också viktigt att vi hittade en plats dit Karisborna kan ta sig utan problem.

Kärkkäinen uppskattar att drygt 15 personer kan träna samtidigt i gymmet. Dessutom säger han att maskinerna kan användas även under vintern.

– Det är förstås bra och då är det ju till exempel möjligt för skidåkare att använda sig av gymmet i samband med sin träning. Angående maskinerna kan man säga att de är svåra att vandaliser­a.

Kärkkäinen säger att hela processen med att få ett utomhusgym till Karis tog ett drygt år. Då räknar han med såväl planeringe­n som själva arbetet. Däremot är det småningom dags att inleda ett nytt projekt – ett motsvarand­e gym ska byggas i Ekenäs.

– Det blir färdigt om ett år, men än så länge kan jag inte säga var det planeras. Dessutom vet jag också att det finns privata aktörer som funderar på diverse lösningar i Raseborg. Men inte heller angående det kan jag säga någonting mera.

Även Julia Salmela som är idrottsins­truktör i Raseborg deltog i invigninge­n. Hon är nöjd med att det nu finns flera maskiner och dessutom en plats med ställninga­r där besökaren själv får välja hur den tränar.

– Vi kan nog inte vara annat än nöjda med det här och dessutom är det bra att det kommer ett motsvarand­e gym till Ekenäs.

Hon berättar att idrottsins­truktörern­a i Raseborg erbjuder två träningar

Det kostar inte att använda utrustning­en. Reino Kärkkäinen fritidsche­f i Raseborg

i veckan i det nya gymmet.

– Det är avgiftsfri­tt och alla är välkomna. Vi tränar med start klockan 12 på måndagar och på onsdagar börjar vi klockan 16.15. Det här sker fram till den 28 juni och efter det blir det en paus, men vi fortsätter på nytt i augusti.

Hon säger att det har varit mellan två och fem deltagare på träningarn­a.

– Jag tror inte att alla har fått upp ögonen för möjlighete­n, men i sommar kommer vi att skicka ut en broschyr där alla våra aktivitete­r finns listade.

 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ?? ÖPPNAT. Raseborgs fritidsche­f, Reino Kärkkäinen, invigde utomhusgym­met i Karis.
Ekenäs till näst
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ÖPPNAT. Raseborgs fritidsche­f, Reino Kärkkäinen, invigde utomhusgym­met i Karis. Ekenäs till näst

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland