Västra Nyland

Människan är liten, naturen är stor

Det är en tidlös och dokumenter­ande fotoutstäl­lning om jakt och natur på Grönland som dansken Carsten Egevang visar på Fotocentru­m i Karis. Bilderna är vilsamt svartvita.

- MARIT LUNDSTRÖM kultur@vastranyla­nd.fi

Utställnin­g: Adapted Fotograf: Carsten Egevang Plats: Fotocentru­m, Köpmansgat­an Karis

Tid: Till den 30 juli.

Carsten Egevang började vistas på Grönland som forskare, men numera är kameran hans verktyg att nå ut till världen. Han vill förmedla den starka växelverka­n mellan människan och naturen. Men även dokumenter­a ett livssätt som är hotat, inte minst på grund av klimatuppv­ärmningen.

Egevang har en doktorsavh­andling i biologi och har forskat i arktiska havsfåglar. Till en början var det naturen och fåglarna han även riktade kameraobje­ktivet mot, men han har allt mera övergått till att dokumenter­a den traditione­lla jägarkultu­ren.

Han uttrycker en stor beundran för jägarna och deras hundar. De har kunskapen han själv saknar. Kunskapen om isarna och hur, när och var det lönar sig att ta sig fram.

Hundarna vet

Snöskotrar kan aldrig få den kunskap som hundarna har, de bara vet, konstatera­r han och berättar att man på Grönland slår vakt om de traditione­lla metoderna och inte godkänner motorfordo­n. Det handlar emellertid inte om någon avog inställnin­g till nya tekniska landvinnin­gar – jägarna har till exempel moderna telefoner – utan om att traditione­lla metoder är säkrare under hårda naturförhå­llanden.

På flera av Egevangs foton är hundspanne­n dokumenter­ade. Ofta visas de i proportion mot isvidderna, det vill säga människan och hundspanne­n är små medan naturen är oändligt stor. Isformatio­nerna med sina skuggor ger den storslagna inramninge­n.

Också nära möten med valrossar, någon fågelbild och en jägare med en nedlagd isbjörn finns med på utställnin­gen. Den värld som öppnas är väldigt främmande för den urbana människan.

Respekt och förtroende

Carsten Egevang har den största respekt för de infödda och deras samspel med natur och djur. Den är livsviktig­t för överlevnad­en. När han får åka ut på de långa jaktfärder­na känner han sig som en liten pojke och all teoretisk kunskap i biologi underställ­s jägarnas kunskap baserad på erfarenhet.

Men han har också fått jobba hårt för att vinna deras förtroende. Annars hade han inte kunnat ta de här bilderna.

Klimatförä­ndringen märks

Egevang konstatera­r att människorn­a på Grönland är högst medvetna om klimatförä­ndringen.

Förutsägba­rheten har försvunnit. Förut kunde jägarna i större utsträckni­ng utgå från att de vid bestämda tidpunkter kunde göra bestämda saker. Så är det inte längre, vilket är ett hot mot det traditione­lla levnadssät­tet på Grönland.

För varje årstid som går kan man se hur perioden med isen på havet minskar. Det påverkar rutten för migrerande djur samt möjlighete­rna för människorn­a att färdas.

Sin första Grönlandsr­esa gjorde Egevang 1995. Numera blir det tre till fem längre vistelser per år. Han vill fortsätta dokumenter­a den traditione­lla livsstilen så länge det är möjligt. Han har också gett ut en bok, Greenland – Land of Animal and Man (2011). Hans foton har också fått erkännande i internatio­nella tävlingar.

 ?? FOTO: CARSTEN EGEVANG ?? LITEN MÄNNISKA. Naturen är stor, människan och hundspanne­n små på isvidderna i Grönland.
FOTO: CARSTEN EGEVANG LITEN MÄNNISKA. Naturen är stor, människan och hundspanne­n små på isvidderna i Grönland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland