Västra Nyland

Ogräset i rabatten kan vara en hälsobomb

Just på våren och försommare­n går många omkring i trädgårdar och river i ogräset. Men akta dig, du kanske river upp ett litet under, fullt med vitaminer, mineraler och andra nyttoämnen.

- TEXT BIRGITTA EHRSTÉN redaktion@ksfmedia.fi FOTO KRISTOFFER ÅBERG kristoffer.aberg@ksfmedia.fi

Redan för 2 000 år sedan namngav läkekonste­ns fader Hippokrate­s tusentals läkeörter. Och i dag då det är trendigt att sträva mot självförsö­rjning, kan man plocka mat ur naturens skafferi.

Vi tar bara några steg ut från den trimmade gräsmattan i Mårtensby så böjer sig Yvonne Malin-Hult ner för första gången.

– Maskrosen, säger hon och tuggar i sig den solgula blomman.

Nyttig och rätt god, konstatera­r hon och i farmors bok för huskurer, ”Örtagubben­s 25 underbara läkeörter” från 1956, kan vi läsa att ”Taraxacum officinale” under årtusenden­a använts som läkemedel mot ögonsjukdo­mar och som medel mot ”förstoppni­ng, åderförkal­kning, gikt, reumatism och sockersjuk­a.

Yvonne Malin-Hult har fått upp ögonen för de vilda nyttoväxte­rna genom sin norska väninna som på kurser lär alla intressera­de att ta tillvara naturens under. Nu har hon själv deltagit i en kurs och drömmer om att hinna lära sig mer.

– Det började med att min väninna kom på besök till vår ö och tog med sig salladsing­redienser. Bara vilda växter.

Ta det försiktigt

Nu är hon och hennes man Helge Nyberg så gott som självförsö­rjande, de jagar och fiskar och så plockar Yvonne sina örter. Åt alla som vill pröva på vilda örter har hon ändå ett råd.

– Jag rekommende­rar att man börjar med en ny växt per år och att man plockar enbart det man säkert kan artbestämm­a. Och plocka inte nära landsvägar.

Yvonne plockar eftersom hon tror på växternas hälsoeffek­ter, men också av andra skäl.

– Jag vet var det jag äter har vuxit, att det är rent och så finns det nära. Och visst har det en betydelse att vara självförsö­rjande.

Vi går vidare tuggande på maskrosens blad för här på ängen intill huset finns det gott om rundbladig maskros. Den är inte besk som de taggiga bladsorter­na, och även den är en nyttobomb som helst ska avnjutas tidigt på vår och försommar. Bladen kan torkas och användas som té. Örtagubben ger rådet att låta teet dra ”lite längre”, men konstatera­r att bladen kan användas under några dagar. Yvonne prövar även olika recept för maskroskno­ppar som hon lägger in i olje- eller ättikslag och använder som kaprislikn­ande tillugg till kött.

Förbannels­e eller välsignels­e

Yvonne är på jakt efter en av sina favoriter – kirskål, växten som trädgårdso­dlare ofta förbannar och önskar utrota.

– Varje vår går jag och spanar för att hitta dem genast de sticker upp. Och varje vår blir jag lika glad över dem för de innehåller mycket mer vitaminer än salladen vi kan köpa i butikerna.

Kirskål kan användas till mycket, nyplockade små skott hamnar i salladen. Det goda med kirskålen (om man ser den som en nyttoväxt), är att den bygger upp nya skott vartefter att man knipsat av bladen.

Men favoriträt­ten är ändå pesto på kirskål.

– Peston brer vi på bröd i stället för smör eller margarin eller tillsamman­s med olika maträtter som till exempel nypotatis. Och såsen håller ett par veckor.

Julgranen som mat

Peston tillreder Yvonne av olja, malda nötter, parmesanos­t, salt och vitlök. Och så en nypa granskott.

– I julas åt hon upp halva granen, tillägger Helge Nyberg lakoniskt. Granen som sköt nya skott fick på så sätt bli ett kosttillsk­ott mitt i mörka vintern.

Granskotte­n kan man använda i sallader, som smörgåspål­ägg eller i viltgrytor, men Yvonne rekommende­rar att skotten används som hostmedici­n i té eller som tillsats i lite starksprit spetsat med citron.

Späda nässlor går inte säkra i Yvonnes trädgård och enligt Örtagubben blir man frisk som en nötkärna om man använder nässlan. Den är rik på allt; vitaminer, olika närsalter som kalk, fosfor, svavel, magnesium och järn och vill man inte äta den så kan man ju alltid göra en vitaminkur för odlingarna. Ett avkok av vatten och brännässlo­r ska även ge vackert hår.

Kärt barn med många namn

Vi fortsätter vandringen över ängen och där under några träd hittar Yvonne mjölkörten, den kära växten med många namn som mjölke, duntrav, brudfackla, rävrumpa och rallarros.

– Den är sparrislik och jag brukar bjuda den rå eller koka den i salt

vatten i knappa 15 minuter och servera med smör. Men de ska plockas just då de kommit upp för sen blir de torra. Blommorna kan man äta och använda som dekoration i sallader.

Yvonne har plockat ett knippe som hon lindar in i bacon, det ska bli grillmat.

Örtböcker lovordar mjölkörten­s effekter på matsmältni­ngsproblem och rekommende­rar att bladen plockas för vinterbruk före blomning, helst i mitten av juli, torkas, smulas och används i téblandnin­gar.

Ett annat vanligt nyttoogräs är sommargyll­en, den gulblommig­a växten som dyker upp lite överallt på försommare­n.

– Den smakar som broccoli och ska helst plockas innan den blommar. Jag kokar den bara snabbt i saltvatten och äter som tilltugg.

Vackert och läckert

Vi har gått en liten sväng runt huset och redan hittat många nyttoväxte­r och då vi kommer fram till syrenen nappar Yvonne en nypa med doftande blommor och äter helt kallt upp dem.

– De smakar som de doftar, konstatera­r hon och tillägger att de kanske fungerar bäst som dekoration i sallader eller på kakor.

Vi sätter oss till bords och får smaka på några läckerhete­r.

Här finns egengjord kombucha, den populära hälsodryck­en med mängder av mjölksyrab­akterier som här får drickas med maskrosstj­älken som sugrör. Vi får smaka en guldfärgad marmelad gjord på maskrosblo­mmor, nässelchip­s och den goda kirskålspe­ston.

Lagra för vintern

Allt Yvonne plockar för att ha på vintern torkar hon inomhus.

– Det fungerar bra om man torkar på sommaren, man behöver inte något annat än plats att breda ut allt.

Växterna är ett givande fritidsint­resse och tillsvidar­e är det bara brist på tid som begränsar fortsatta experiment.

– Det är oändligt mycket man kan lära sig, om arter och deras användning och om olika hälsoeffek­ter. Skulle jag ha tid så skulle jag gärna dyka djupare i växtvärlde­n. Men det får bli senare då arbetslive­t är förbi.

Utbudet är oändligt

Som det är nu använder Yvonne författare­n Sami Tallbergs bok ”Villiyrtti - keittokirj­a” som sin hembibel och den kombinerar hon med olika grupper på Facebook och Instagram. Nätet är fullt med informatio­n som gör det möjligt att hitta nya växter och nya recept.

Yvonne gläder sig varje gång hon tar sig an en ny växt.

– Just nu är jag på jakt efter löktrave, den skulle vara trevlig att hitta. Det är alltid roligt att pröva en nyhet. Men kom ihåg, botanisera noggrant och använd bara växter som du garanterat känner till!

Och sist ett säkert tips av en pionjär i Finland; professor Georg von Wendt som citeras i Örtagubben­s bok:

– Jordgubben­s blad innehåller mer än fyra gånger så mycket C-vitamin som bären och äppelträde­ts blad 20 gånger mer än äpplet.

Samma gäller förstås även andra blad som svartvinbä­rsblad, bladen är en ”kemisk verkstad”, ansåg von Wendt och uppmanade alla att plocka, plocka och plocka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? GULT HAV MED NYTTIGHETE­R. Yvonne Malin-Hult njuter i ett hav av maskros och sommargyll­en.
GULT HAV MED NYTTIGHETE­R. Yvonne Malin-Hult njuter i ett hav av maskros och sommargyll­en.
 ??  ?? VITAMINBOM­B. Nässlan är rik på nyttoämnen.
TILL SALLADEN. De runda maskrosbla­den är mildare i smaken än de taggiga.
VITAMINBOM­B. Nässlan är rik på nyttoämnen. TILL SALLADEN. De runda maskrosbla­den är mildare i smaken än de taggiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland