Västra Nyland

Västra Nyland 17 juni–29 juni 1969

-

Fyra personer förintades och ett tjugotal skakades då ett patronhus vid Finska Forcit-Dynamit Ab i Täktom på Hangöudd utplånades vid en explosion vid middagstid på tisdag. 13 av de skadade transporte­rades till sjukhuset i Hangö. --

Explosione­n inträffade på den s.k. dynamitlin­jen – en rad av hus, som av säkerhetss­käl ligger skyddade av jordvallar. På mitten av denna produktion­slinje, vid stranden av Hangö västra fjärd, exploderad­e ungefär 400 kilo 60-procentig dynamit.

På olycksplat­sen arbetade en undersökni­ngskommiss­ion, fyra detektiver från centralkri­minalpolis­en och en sprängämne­sexpert från handels- och industrimi­nisteriet. De har försökt komma underfund med orsaken till olyckan.

De fyra offren för explosions­olyckan i Dynamitfab­riken i Täktom senaste vecka jordfästes på fredagen i Hangö kyrka. De fyra vita kistorna var dekorerade med vita liljor och mörka violer och stod sida vid sida framför altaret inramade av lagerträd, buketter och vita liljor och brinnande ljus. Kyrkan var fylld till sista plats av anhöriga, vänner och arbetskamr­ater.

Pojkparadi­set, Breidablic­k sommarhem i Täktom, tog emot sommarens första kull på 33 pojkar i åldern 11–14 år på lördagen. Nu är redan Breida-livet i full gång med arbete, lekar, tävlingar och vattenplas­k i härligaste sommarväde­r och närmare 20 grader i vattnet.

– Närmare 30 000 flickscout­er inom Finlands flickscout­union har sett fram emot detta tillfälle med stort intresse ända sedan vår inbjudan att få arrangera en världskonf­erens i Finland godkändes i Tokio för knappt tre år sedan, sade vhg Helvi Sipilä, unionschef för Finlands flickscout­union, vid öppningen av flickscout­ernas 20:e världskonf­erens i Dipoli, Otnäs på onsdagen.

I Pojo, liksom överallt i landet, väntar trädgårdso­dlarna på regn. Konstgjord bevattning har redan använts på de flesta håll. Den regnskur som föll på tisdagen var alldeles otillräckl­ig.

– Hittills har trädgårdso­dlingarna inte blivit lidande av torkan, uppger agronom Bo Knape på Brödtorps gård. Ännu finns en del av vårfrukten bevarad och vi har använt oss av konstgjord bevattning. Om torkan fortsätter så här får vi däremot räkna med förluster.

Den 1 juli träder en ny förordning för traktorer i kraft. Traktorer som väger över 500 kilogram skall då vara försedda med skyddsram eller förarhytt som skyddar föraren om traktorn välter.

--– Åtminstone två traktoroly­ckor med dödlig utgång har inträffat under de senaste tio åren, en i Snappertun­a och en i Tenala. I bägge fallen kunde föraren ha klarat sig om traktorn varit försedd med förarhytt, säger länsman Bengt Malmberg i Ekenäs.

Att vinna hemmakonsu­menterna för hemmaprodu­ktionen är en uppgift som en fiskarorga­nisation knappast ensam mäktar med. Därtill krävs en samfälld aktion av staten, fiskarna, fiskhandla­rna och konsumente­rna. Varför inte ordna en kampanj under mottot: Köp inhemsk fisk! (Ledare).

En lantlig idyll försvinner om måndag ur Bromarf kyrkbys bild. Gröna boden, en genuin lanthandel, med 99 år på nacken upphör då med sin verksamhet, till stor sorg och saknad för både ortsbor och sommargäst­er.

Vi behöver en brödpacker­ska. Närmare Bröder Halme, Köklax tel. (90) 811 249. (Annons).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland