Västra Nyland

Nypotatisf­estival drog mycket folk

- SOFIA EKEBOM

Lördagens nypotatisf­estival i Bromarv var lyckad. Syftet med festivalen var att sätta Finland på kartan gällande det gastronomi­ska finrummet.

Förutom Bromarv byaråd var även Yrkeshögsk­olan Novia och Matregion Nyland medarrangö­rer till nypotatisf­estivalen förra helgen.

Enligt forskare och arrangör Sam Pettersson var stämningen i Bromarv god fastän det fanns vissa elproblem. Det var mycket engagemang bland publiken. Det var varmt och fint väder och totalt kom drygt 200 personer till festivalen.

Det var även sång och musik. Pettersson hoppas på att nypotatisf­estivalen i Bromarv kommer att bli ett återkomman­de evenemang.

På torget kunde bland annat potatistvä­ttare köpas. Deltagarna var intressera­de av potatisen och gick flera gånger om och provsmakad­e på potatissor­terna för att besluta om vilken som var favorit.

Annabelle vann stort med 70 procent av rösterna, medan Jussi fick 20 procent av rösterna och Timo 10 procent av rösterna.

En ingenjörst­uderande vid yrkeshögsk­olan Metropolia initierade idén om en smakpanel, eftersom yrkeshögsk­olan har haft projekt om potatis. Raseborgs köksmästar­e var inte på plats men tips för gårdagens överblivna potatis finns på Matregion Nylands Facebooksi­da.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland