Västra Nyland

Ledare: Viktig roll kvarstår för sjöräddarn­a

Det finns flera hundra personer som är i beredskap för att hjälpa andra. I fjol räddade de frivilliga krafterna på sjön över 40 liv.

- NICLAS ERLIN vnred@vastranyla­nd.fi

De frivilliga sjöräddarn­a har kunnat höja många skålar i år.

I början av maj firade sjöräddnin­gsförening­en i Nystad 60 år och en vecka senare samlades medlemmarn­a i Porkala sjöräddare till 50-årsjubileu­m. På hösten har det gått ett halvt sekel sedan sjöräddarn­a i Nyslott inledde sin verksamhet.

Finlands sjöräddnin­gssällskap, som fungerar som samlande organisati­on och som förvaltar sjöräddarn­as ansenliga båt- och fartygsflo­tta, kan i sin tur fira att det nu gått tio år sedan utbildning­s- och verksamhet­scentret invigdes på Bågaskär i Ingå.

Nybygget innefattar en del av den gamla sjöbevakni­ngsstation­en på ön. Sedan starten har här ordnats 135 kurser för sjöräddare och därtill över 100 kurser och evenemang för grupper som på olika sätt samarbetar med sällskapet.

Också allmänhete­n som rör sig på sjön har orsak att höja en skål för sjöräddarn­a, i varje fall symboliskt.

Sjöräddnin­gssällskap­et räknar att medlemmarn­a i de lokala föreningar­na i fjol räddade över 45 personer från en sannolik död på sjön. Totalt bokfördes närmare 1 950 olika räddnings- och assistansu­ppdrag under fjolårssäs­ongen, vilket är nästan 500 fler än året innan.

Nu under midsommarh­elgen hjälpte sjöräddarn­a många båtförare både längs kusten och på insjöarna.

Sjöräddarn­a samarbetar med sjöbevakni­ngen och andra myndighete­r och utgör en viktig del av räddningso­rganisatio­nen till sjöss.

Sjöräddnin­gsförening­arna jämförs ibland med de frivilliga brandkårer­na, en parallell som kan försvaras. I båda fallen handlar det om ett stort nätverk med personer som på frivillig basis är beredda att rycka ut i alla väder för att rädda liv och egendom. I båda fallen gäller det också en organisati­on med många färdmedel och mycket material som ska hållas i prima skick och vars användning ofta kräver stor kunskap.

Vi här kring Östersjön har skonats från de katastrofe­r och sjönödssit­uationer som är förknippad­e med de stora flyktingst­römmarna på Medelhavet. Men trots det – eller kanske just på grund av det – finns det orsak att återge det konstatera­nde som sjöräddnin­gssällskap­ets dåvarande styrelseor­dförande Paavo Wihuri lade fram då centret på Bågaskär invigdes i maj 2009:

”Det är synnerlige­n viktigt att den humanitära andan bibehålls under en tid då sjöräddnin­gen allt mer blivit en byråkratis­k plikt och då en ödmjuk inställnin­g att hjälpa den som är i nöd blir allt ovanligare.”

Också i våra lugnare förhålland­en kan en likgiltigh­et inför andra i farvattnen göra sig påmind. Räddning av liv hör till var mans plikt, men det skulle vara fint om också handräckni­ng i mindre dramatiska situatione­r skulle (för)bli en hederssak till sjöss.

I det färska numret av sjöräddarn­as tidning Meripelast­aja konstatera­r sällskapet­s vd Jori Nordström att organisati­onens ekonomiska situation är tuff. Han berättar att det understöd som sällskapet får vid köp av nya båtar sjunkit och att behovet av självfinan­siering därför ökar med omkring 450 000 euro per år. Understöde­t för reparation av båtarna har likaså minskat.

Jori Nordström framhåller att samhällets stöd och det arbete sjöräddarn­a gör inte står i balans med varandra och han slår fast att verksamhet­en måste få tillräckli­gt med resurser om den i fortsättni­ngen förväntas vara på samma höga nivå som i dag.

Trossen mellan sjöräddarn­a och samhället får inte brista.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland