Västra Nyland

När hjälpen behövdes som mest ...

”Vad ska det bli av oss?” rubricerad­e tidningarn­a i augusti 1959; ”oss” syftande på familjen Samuelsson – den nyblivna änkan Märta och hennes sex minderårig­a barn.

- AGNETA SJÖBLOM vnred@vastranyla­nd.fi

Ett av de sex barnen, Kaj Samuelsson, blev bagare och företagare och debuterade nyligen också som skribent med en bok om sin mor, Märta Maria Samuelsson, eller Mia som hon kallades. Boken har funnits i tankarna ända sedan mamman gick bort för ett-och-ett-halvt år sedan.

– Dels har det handlat om att försöka skriva bort den egna sorgen, dels om att ge henne upprättels­e för den stora arbetsbörd­a vi utsatte henne för. Jag har också skrivit med tanke på kommande generation­er och för att man ska komma ihåg hur livet var då, säger Kaj.

Insamling räddade torpet

För Märta Marias del blev ett strävsamt liv ännu strävsamma­re då maken Runar omkom 1959. På väg till sitt jobb vid Karis cementgjut­eri blev han under tåget med sin moped och dog omedelbart. Mia var då 28 år och de sex barnen mellan tiooch halvår gamla.

Olyckan uppmärksam­mades stort i tidningen Västra Nyland och det ordnads en insamling för familjen med vars hjälp hälften av skulden på det nyligen inköpta småbruket i Vallarsved­ja kunde betalas bort och familjen bo kvar. Livet var fattigt med dagens mått mätt, men Kaj minns ändå barndomen med värme. ”Mor tog hand om oss dag och natt. Det var aldrig dåligt med mat”, skriver han i boken.

– Hon var en stark människa, och kunde också vara sträng. För det mesta var hon ändå nöjd och glad, trots sin stora arbetsbörd­a, och gick alltid och sjöng på någonting, säger han.

Nöjd med livet

En anledning till att skriva boken var också att ge svar på frågan som ställdes i tidningen för 60 år sedan – vad ska det bli av familjen?

– Det har gått bra för alla oss barn. Vi har haft arbete hela livet. Mitt eget liv har varit helt underbart, säger Kaj som bland annat begåvats med fyra barn och tio barnbarn.

Som 14-åring började han jobba som springpojk­e på ett bageri i Karis och blev småningom bagare och konditor. Tillsamman­s med frun Monica öppnade han Lilla Hembagerie­t som nu funnits i 22 år.

– Att det blivit så många år beror på att vi haft så fina kunder. Man ska också ha kvalitet på sina varor. Bland annat använder vi oss av mammas recept i bageriet.

Själv är han sedan ett antal år tillbaka pensionär efter att ha varit sjuk i cancer, men hjälper till efter vad han förmår.

Hjälp av klasskamra­t

Skrivjobbe­t har skett lite i skymundan.

– Jag har gått igenom mina minnen när jag varit ute på länk och sedan skrivit ner dem när jag kommit hem utan att någon riktigt vetat vad det är jag smusslat med, säger Kaj Samuelsson och påpekar att det som står i boken är hans egen syn på saker.

Stöd i utgivninge­n har han haft av sin tidigare klasskamra­t, författare­n och journalist­en Gungerd Wikholm, vars mamma och farmor var goda väninnor med Kajs mamma.

– Den skrivna texten är helt och hållet Kajs egen, men jag har hjälpt till med språkgrans­kning och redigering. Det har varit ett givande samarbete och återuppliv­ade många barndomsmi­nnen från tiderna, då Kaj och jag gick på samma klass i Grabbacka folkskola i början av 1960-talet, säger hon.

 ??  ??
 ?? AGNETA SJÖBLOM
FOTO: ?? MINNEN BLEV BOK. Kaj Samuelsson har med bistånd av barndomsvä­nnen Gungerd Wikholm gett ut en bok om sin mamma.
AGNETA SJÖBLOM FOTO: MINNEN BLEV BOK. Kaj Samuelsson har med bistånd av barndomsvä­nnen Gungerd Wikholm gett ut en bok om sin mamma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland