Västra Nyland

Hangöbon Niklas Nordlund för kommandot över en av de klassiska Sverigebåt­arna. Totalt har det blivit drygt tjugofem år till havs hittills. – Då jag var yngre var sjömansliv­et en livsstil, jag tänkte aldrig på det som ett jobb, säger han.

Som 38-åring fick Hangöbon Niklas Nordlund ta kommandot över Silja Serenade. Han var då en av de vita båtarnas yngre kaptener. Under sina dryga tjugofem år på havet har han hunnit besöka de flesta kontinente­r.

- MIA BERG-LUNDQVIST vnred@vastranyla­nd.fi

– Men Hangödiale­kten är fortfarand­e intakt, hälsar Niklas Nordlund, som numera är bosatt i Esbo med sin sambo och sina två barn.

Hans mor arbetade på de röda båtarna under hans barndom. Naturligt nog blev det en och annan båttur också för Niklas. Han minns att han såg upp till fartygsbef­älen och bestämde sig redan som femåring att han en dag skulle bli sjökapten.

– Jag höll till vid havet under hela barndomen. Under somrarna brukade jag och några kompisar tälta ute på Gunnarsöar­na utanför Hangö några nätter varje vecka. Vi körde båt, fiskade och grillade. Det var fina tider, ler Niklas.

Efter avslutad grundskola stod valet mellan bilar och båtar. Grupptryck­et bidrog till att lotten föll på Åbo. De var tre Hangökilla­r som inledde studier vid sjömanssko­lan samtidigt. Niklas är i dag den enda av dem som stannat kvar i branschen.

En livsstil

Efter sjömanssko­lan arbetade han som matros på lastbåtar. Men efter två år var han tillbaka vid skolbänken och läste vidare till styrman. Styrmansjo­bbet tog honom ut på de stora världshave­n.

– Jag flög till Tokyo på mitt första styrmansjo­bb och for därifrån vidare till Shanghai. Sedan bar det av söderut och några varv runt Australien, minns Niklas.

Hans första kryssnings­fartyg (2000) gjorde kryssninga­r från Singapore. Efter att ha åkt på de sydostasia­tiska vattnen en tid, flyttade han över till Karibien. Första fartyget där åkte från Miami, via Panamakana­len, upp till Alaska – en intressant rutt som fastnat i hans minne.

Efter Karibien var det åter dags att bänka sig vid skolbänken. Han fick kaptenspap­per 2003 och började därefter som styrman på Silja Serenade, samma båt han i dag basar över. Efter en tid på Silja Line lockade åter äventyret och de stora kryssnings­fartygen. Han arbetade som senior befäl på olika fartyg runt om i världen fram till 2013.

– Då jag var yngre var sjömansliv­et en livsstil, jag tänkte aldrig på det som ett jobb. Jag har haft chansen att få jobba på många fina fartyg och uppleva intressant­a platser, säger han.

Men då sonen föddes för sex år sedan var det dags att återvända hemåt. Han återvände inte bara till hemlandet, utan också till Silja Serenade, där han blev kapten 2014.

Blivit glamorösar­e

Arbetsmilj­ön på färjorna mellan Finland och Sverige skiljer sig en hel del från de stora lyxkryssar­na. Den är klart internatio­nellare på de senare. Men Östersjöfä­rjorna har även de börjat attrahera ett utländskt klientel, speciellt asiater. Konceptmäs­sigt har färjorna också utvecklats i samma riktning som de stora lyxkryssar­na.

– Man har satsat mycket på trivsel och upplevelse­r. Men resurserna är förstås i en annan storlekskl­ass på de stora kryssarna som kan vara väldigt glamorösa, funderar Niklas.

Förhöjt säkerhetst­änk

Arbetshier­arkin är också tydligare på de stora kryssarna. Besättning­en, som kan uppgå till 1 300 personer

QQQfrån flera tiotals länder, förutsätte­r det.

– Här hemma uppgår besättning­en kanske till trehundra och man har ofta arbetat tillsamman­s under flera år. Då kan man ha en mer horisontal organisati­on. Men i sista hand är det förstås kaptenen som bär ansvaret för att allt ska gå bra, säger Niklas.

Händelser som kommit att påverka branschen under hans tid på sjön är givetvis Estoniakat­astrofen, men också 9/11 i New York.

– De här händelsern­a har höjt säkerhetsn­ivå och fört med sig striktare myndighets­krav, konstatera­r Niklas och tillägger att säkerheten är på en hög nivå inom dagens sjöfart.

Han ser det som enkom positivt.

Hårdare vindar

Det talas mycket om klimatförä­ndringar och hårdare stormar, har ni märkt av dem?

– Jag vill påstå att det blivit blåsigare och allt vanligare med isfria vintrar. Förr då det var is på havet kunde det vara vackert, vindstilla väder i veckor. Under nyårsdagen hade

vi en av de hårdare stormarna med rekordhög vindstyrka på Ålandshav.

Då gäller det att göra det bästa av situatione­n; köra sakta och planera kurserna så att det blir så behagligt som möjligt för passagerar­na. Niklas har inte varit med om att en tur skulle bli inställd på grund av dåligt väder, men nog att avfärder fördröjts med några timmar.

– I USA har det hänt att vi fått ta omvägar förbi orkaner, inflikar han.

Norska kryssnings­fartyget Viking Sky som råkade i sjönöd denna vårvinter kommer på tal. Niklas säger att han ogärna kommentera­r andras olyckor.

– Men så mycket kan jag säga att dagens fartyg är byggda att klara grov sjö. Här var det problem med maskinerna som gjorde situatione­n riskfylld.

Hangö är Hangö

Vilken är din Hangökoppl­ing i dag?

- Min mor och delar av släkten bor i Hangö. Men jag kan erkänna att jag besöker Hangö alltför sällan, sommartid blir det lite tätare besök.

Till sommarens traditione­r hör bland annat Regattan och Poker Run, om arbetet tillåter. En av fjolårets höjdpunkte­r var då hans gamla barndomsgä­ng – Hemliga femman, som hans far kallade dem - åkte ut till Gunnarsöar­na för att tälta där en natt. Den här gången var också barnen med.

Niklas konstatera­r att Hangö är en populärare sommardest­ination i dag än för tjugo år sedan. Hangö har blivit något av ett brand.

– Men som Hangöbo ser man det ju inte riktigt så, Hangö är Hangö, ler Niklas.

Spelöga viktigt

Vad har du för råd att dela med dig till någon som vill arbeta i din bransch?

– Först och främst måste man ha ett genuint intresse för jobbet. Det gäller att arbeta hårt och sköta sig om man vill ta sig framåt.

Att vara kapten är nästan som att ha en egen liten stad att sköta, ett arbete som innebär många människoko­ntakter. Det gäller att skapa en trygg arbetsmilj­ö; att våga ställa krav, men också att försöka förstå människor.

– Man måste hålla sig ödmjuk och ha lite spelöga.

Vad är du mest stolt över?

– Jag är nöjd att det gått så bra som det gått i livet, ingenting har kommit gratis.

Vad har livet lärt så här långt?

– Fast livet inte alltid är solsken och regnbågar, brukar saker ordna sig. Man får vara positiv, säger Niklas.

Då jag var yngre var sjömansliv­et en livsstil, jag tänkte aldrig på det som ett jobb.

Niklas Nordlund

 ?? FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ?? ARBETSPLAT­S. Niklas Nordlund blev 2014 kapten på Silja Serenade.
FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ARBETSPLAT­S. Niklas Nordlund blev 2014 kapten på Silja Serenade.
 ??  ?? TIDIG START. Niklas Nordlund var en av Silja Lines yngre kaptener då han tog kommanndot över Silja Serenade 2014.
TIDIG START. Niklas Nordlund var en av Silja Lines yngre kaptener då han tog kommanndot över Silja Serenade 2014.
 ?? FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST ??
FOTO: MIA BERG-LUNDQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland