Västra Nyland

Källman lärde sig mycket trots turbulent år

Benjamin Källman beskriver sin första säsong utomlands som turbulent. Året innehöll klubbyten och motgångar, men han fick avsluta säsongen med att göra sitt första landslagsm­ål.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Den här tiden i fjol spelade Ekenäskill­en Benjamin Källman ligafotbol­l för Åbolaget FC Inter. Ett år senare har han hunnit med spel i två utländska klubbar – Dundee FC i Skottland och Vendsyssel FF i Danmark. Det var i augusti i fjol som det blev klart att Inter skulle låna Källman till Dundee, men i januari bröts kontraktet och Källman lånades i stället till Vendsyssel.

Säsongen i Danmark avslutades med en nedflyttni­ng och även Dundee fick till slut ta ett steg neråt i seriesyste­met, men då var så klart Källman inte lägre på plats i Skottland.

– Det var en turbulent säsong. Under det senaste året har jag spelat fotboll i tre olika ligor i tre olika länder. Det var också första gången jag spelade utomlands och jag gjorde det i två länder. Visst fanns det sådant som var krävande, men jag har ändå lärt mig mycket och fått uppleva många nya saker, säger Källman.

För tillfället befinner han sig i Ekenäs och tar det lugnt. Någonting som är förståelig­t med tanke på att han har spelat fotboll mer eller mindre oavbrutet de 18 senaste månaderna. Det här är också första gången sedan han flyttade utomlands som han befinner sig längre än endast några dagar i hemstaden.

– Jag var i Ekenäs under nyåret, men i övrigt har det bara handlat om någon dag nu och då. Det är skönt att vara hemma och träffa familjen och kompisarna. Förstås hade jag en del lediga dagar både i Skottland och i Danmark, men det var ändå inte samma sak som att få vara hemma när man är ledig.

”Jag har utvecklats mycket”

Som sagt var det i slutet av förra sommaren som Källman flyttade till det skotska ligalaget Dundee FC. Sejouren började bra och det dröjde inte länge förrän han gjorde sitt första mål. Men sedan fick Dundee en svacka och där började problemen.

– Jag tror att vi spelade sju matcher på raken utan att vinna och sedan gjorde klubben ett tränarbyte. Ungefär vid samma tidpunkt drog jag på mig en skada och var borta en månad. Efter det fick jag mindre speltid och till slut lämnade jag Dundee för att spela i Vendsyssel.

Han konstatera­r att det redan en gång tidigare hade varit aktuellt med spel i Danmark, men nu blev det av. Däremot gick det inget vidare för hans klubb och i början av juni avslutades säsongen med att Vendsyssel föll från ligan.

– Även om säsongen var turbulent så har jag utvecklats mycket. Jämfört med Finland så var nivån högre i Skottland och i Danmark, men det dagliga arbetet skilde sig inte så mycket från det jag var van med. Men till exempel i Skotland är det en helt annan atmosfär på matcherna även om det inte alltid är så många åskådare. Sedan är det klart att det är en verklig upplevelse att möta storklubba­r som Celtic och Rangers med 50 000–60 000 åskådare på läktarna.

Skön avslutning på säsongen

Trots motgångarn­a i klubblagen fick Källman avsluta säsongen på bästa möjliga sätt. I början av juni var han för första gången med i ett EM-kval med det finländska landslaget. I hemmamatch­en mot Bosnien och Hercegovin­a satt Källman på bänken, men när det var dags för en bortamatch mot Liechtenst­ein fick han spela från start.

– Jag kan inte säga att det kändes som en överraskni­ng att få vara med i landslaget och det är ju ändå någonting man hoppas på. Samtidigt hade det kommit en del hintar under våren, men visst var det en härlig känsla att bli uttagen. Så klart vill man alltid spela så mycket som möjligt, men ser man på det ur en realistisk synvinkel så hade jag ungefär räknat med någonting i den här stilen. Alltså att sitta på bänken i första matchen och få speltid i den andra.

Källman stod för en bra insats mot Liechtenst­ein och fastställd­e även slutresult­atet 2–0. Att göra mål i landslaget beskriver han som en barndomsdr­öm som gick i uppfyllels­e.

– Det kändes bra när jag spelade och det var enkelt att komma in i lagets spel. Däremot vet jag ännu ingenting om kommande landslagsu­ppdrag och det är ingenting som har diskuterat­s.

Jag kan inte säga att det kändes som en överraskni­ng att få vara med i landslaget och det är ju ändå någonting man hoppas på. Samtidigt hade det kommit en del hintar under våren.

Benjamin Källman

Oklar framtid

För tillfället befinner sig alltså Källman i Ekenäs och vilar upp sig efter en lång säsong. Men var han ska spela i framtiden är oklart. Den 30 juni tar hans lånekontra­kt med Vendsyssel slut och då är han igen FC Inters spelare. Kontraktet med Åboklubben gäller för resten av säsongen, men Källman sticker inte under stol med att han vill utomlands igen.

– Det är knappast någon överraskni­ng att det är det som jag siktar på. Samtidigt kan jag inte säga så mycket om framtiden för tillfället, men det finns personer som jobbar på att hitta en lösning. Jag har heller inte diskuterat med Inter så jag vet inte om tanken är att jag ska återvända till dem den 1 juli, säger Benjamin Källman.

 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ?? HEMMA. För tillfället är Benjamin Källman i Ekenäs och tar det lugnt efter sitt första år utomlands.
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM HEMMA. För tillfället är Benjamin Källman i Ekenäs och tar det lugnt efter sitt första år utomlands.
 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ?? NYTTIG ERFARENHET. Även om Benjamin Källman beskriver sin första säsong utomlands som turbulent så säger han att han har upplevt mycket. Tanken är också att hitta en ny utländsk klubb.
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM NYTTIG ERFARENHET. Även om Benjamin Källman beskriver sin första säsong utomlands som turbulent så säger han att han har upplevt mycket. Tanken är också att hitta en ny utländsk klubb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland