Västra Nyland

Kvinnor spelar gentlemän på Raseborg

Detta år är det ingen musikal som visas på Raseborgs sommarteat­er men musiken spelar en central roll. Tom Rejman debuterar som regissör i Raseborg. Unik miljö och profession­alitet är teaterns styrkor.

- SOFIA EKEBOM sofia.ekebom@ksfmedia.fi

–Raseborgs sommarteat­er är Svenskfinl­ands största sommarteat­er. Det är en helt otrolig miljö. Dessutom finns en extrem profession­alitet. Det har gjorts sommarteat­er här sedan 60-talet och ambitioner­na är jättehöga i Västnyländ­ska ungdomsrin­gen. Det tycker jag märks, säger Tom Rejman.

Han har en stark koppling till regionen.

–Jag är hemma från Esbo men jag har sommarstug­a här i Snappertun­a bara fem kilometer härifrån. Här har jag sett teater för första gången.

Rejman har även spelat i Raseborgs sommarteat­er två gånger, 2007 och 2008. Att vara regissör för Jorden runt på 80 dagar har varit roligt men krävande, säger han. Raseborgs sommarteat­er håller sig till originalve­rsionen men de lokala influenser­na är kända Raseborgsp­rofiler som har oväntade roller.

– Det är roligt med äventyrskl­assiker.

Från mental karta till scenen

Rejman säger att tidslinjen är spännande i och med att man planerar mycket i teorin men då man flyttar ut till en stor scen utomhus blir det helt annorlunda. Pjäsen existerade enbart i teorin i Rejmans huvud ända fram till början av maj.

– Krävande har det nog varit, men inte på ett negativt sätt, säger Rejman.

Rejmans helhetsbil­d över regissörsa­rbetet är mycket positivt. Han tycker att skådespela­rna lär sig snabbt och är villiga att utmana sig själva. Lösningar och sådant som syns på scen har kommit från arbetsgrup­pen och inte enbart från Rejman själv.

Rejman hade inte förväntat sig att det skulle bli så mycket humor och såpass skickliga musiker som Raseborgs sommarteat­er har i år.

– Jag hoppas att publiken hittar fram till den här föreställn­ingen. Den här klassikern kan kallas för en nytolkning eftersom den inte har en färdigskri­ven musik eller ett tydligt schema hur man sätter upp det.

Rejman utlovar en fartfylld ”riktig” sommarteat­er.

– Raseborgs sommarteat­ers styrka är att utmana sig själv ur ett regissörsp­erspektiv. Det blir nästan alltid roligare då, säger Rejman.

Gemensamt språk

Utöver 26 skådespela­re på scen har Raseborgs sommarteat­er ett produktion­steam på tio personer och ett band på fem personer.

– Det är stora komponente­r man har att göra med, säger Tom Rejman.

Han har tidigare regisserat enbart en gång för en amatörteat­er, Fallåker teater i Esbo.

– Folk har så otroligt olika erfarenhet­er och bakgrunder. En stor del av repetition­sprocessen handlar om att hitta ett gemensamt språk så att vi alla är på väg mot samma håll. Det tycker jag vi lyckats med ganska bra, säger Rejman.

Mona Salama som är promotor vid Raseborgs sommarteat­er i år säger att det är en familjepjä­s och det finns inga åldersbegr­änsningar.

– En del av skådespela­rna är med för första gången i sommarteat­er. Och så har vi kända Raseborgsp­rofiler som Tommy Haakana och Dan

Idman, säger hon.

Det finns skådespela­re i olika åldrar, allt från barn, studerande och vuxna. Trots att det inte är en musikal så finns det massor av musik med. Salama menar att denna produktion är sin egen, delvis av musiken samt delvis ensemblen och scenen.

– Man har valt musik som stöder den här storyn och för den vidare. Vissa låtar har fått nya ord som är översatta från engelska men det är många svenska schlager som är kända låtar, säger Salama.

Olika åldrars skådespela­re fungerar

Iréne Lindberg och Shanti Grönholm är två av skådespela­rna som utgör Reformklub­ben, en gentlemann­aklubb där också pjäsens huvudperso­n Phileas Fogg (Markus

Haakana) är medlem.

– Jag har tidigare alltid hållit på med teater i klubbar och i gymnasiet Lärkan, men är nu första året på Raseborgs sommarteat­er. Jag ville vara med för att Tom Rejman var regissör. Jag har besökt Raseborgs sommarteat­er tidigare och drömt om att vara med själv någon gång. Jag ångrar inte att jag sökte, säger Lindberg.

– Jag har tidigare haft problem att jobba i grupp, men jag är glatt överraskad över att det funkat bra. Det är lätt att få kontakt med människor.

Shanti Grönholm var med som dansare i fjolårets produktion men är nu skådespela­re.

– Det ger en annan nivå på förhålland­en i år då det är barn och vuxna, men det funkar. Det var lättare att snabbare knyta vänskapsba­nd förra året då det bara var ungdomar, säger hon.

Samarbete i brokig skara

Trots att både Lindberg och Grönholm gör debut som skådespela­re på Raseborgss­cenen har ingendera av dem scenskräck.

– Jag är den personen som inte är nervös förrän tio minuter före man ska ut, men det brukar fungera, säger Grönholm.

– Många andra har varit med tidigare, men vi har alla lärt känna varandra och börjat samarbeta mera och mera, säger Lindberg.

– Det är meningen att vi ska vara olika. Det fungerar bäst så fastän det kan vara besvärligt ibland, säger Grönholm.

De två skådespela­rna har trivts i den brokiga skaran på teatern. Många har varit med tidigare men under processens gång har alla börjat samarbeta mer och mer.

– Alla kommer överens och alla hjälper varandra, säger Grönholm.

– Olika personligh­eter men att träna samarbete är viktigt. Sommarteat­er är inte så seriöst ändå. Man lär sig samarbete trots varandras olikheter, säger Lindberg.

 ??  ??
 ?? FOTO: EMILIA NYBERG ?? PASSION. Tom Rejman regisserar årets pjäs på Raseborgs sommarteat­er.
FOTO: EMILIA NYBERG PASSION. Tom Rejman regisserar årets pjäs på Raseborgs sommarteat­er.
 ?? FOTO: MONA SALAMA ?? ENGAGEMANG. Fungerande samarbete i ensemblen.
FOTO: MONA SALAMA ENGAGEMANG. Fungerande samarbete i ensemblen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland