Västra Nyland

Stenbrotte­t behöver nya klippor

- MIRA STRANDBERG

Rudus stenbrytni­ng i Joddböle har slagit nya rekord men berget håller på att ta slut. Företaget vill flytta brytningen till ett intilligga­nde område.

Rudus är ett av de företag i Ingå hamn som vill ha en detaljplan­eändring i Joddböle – för att få bryta sten på nya områden i hamnen.

– Byggandet har varit intensivt och vi har gjort försäljnin­gsrekord i Ingå. Speciellt de stora gasledning­sprojekten i Östersjön har ökat efterfråga­n på material. Genom planändrin­gen vill vi försäkra oss om att vi kan fortsätta exportera stenmateri­al från Ingå utan avbrott även i framtiden, säger Mikko Vasama, Rudus direktör för affärsverk­samheten för betong- och stenmateri­al i södra Finland.

Möjliggör inte redan den nuvarande situatione­n omfattande och långsiktig stenbrytni­ng?

– Rudus marktäktst­illstånd är i kraft länge än, men själva berget håller på att ta slut innan tillstånds­tiden är slut, säger Vasama.

För att få tillgång till nya bergsområd­en att bryta vill Rudus flytta sin verksamhet till det detaljplan­eområde som nu ska ses över. Stenmateri­alet på det nuvarande stenbrotts­området håller på att sina – Vasama räknar med att det finns stenmateri­al för några år framåt om efterfråga­n fortsätter på samma nivå.

– Om vi inte får flytta verksamhet­en här måste vi hämta stenmateri­al från stenbrott längre bort, vilket förstås är ett sämre alternativ för miljön och trafiken än att fungera bredvid hamnen, säger Vasama.

– Till och med miljöminis­teriet har noterat att Ingå hamn är en av Finlands viktigaste exporthamn­ar för stenmateri­al. Vårt mål är naturligtv­is att fortsätta exportera från hamnen.

Kommunen motvillig

I sitt brev till kommunen om detaljplan­eändringen önskar Rudus att ett kvartersom­råde för industriby­ggnader och reserverin­gen för ett jord- och skogsbruks­område ändras till täktområde­n. På det sistnämnda området önskar Rudus en beteckning som möjliggör långvarig och betydligt djupare marktäkt än andra beteckning­ar.

Kommunen har behandlat ansökan om detaljplan­eändring i byggnads- och miljönämnd­en. Nämnden konstatera­de i sitt beslut att den föreslagna verksamhet­en är i strid med övriga funktioner och kommande verksamhet­splaner och inte främjar utveckling­en av Joddböleom­rådet som helhet. Nämnden var i detta skede inte villig att tillmötesg­å alla Rudus önskemål.

Enligt fastighets­chef Johannes Heikkilä vid Rudus är uppfattnin­gen att Rudus verksamhet försvårar utveckling­en av Joddböle felaktig.

– Uppfattnin­gen finns på många håll och baserar sig på en gammal miljökonse­kvensbedöm­ning. Men vår syn är att Rudus verksamhet kan främja formandet av området för kommande aktörer. Vårt mål är att skapa enhetliga, jämna markområde­n på bergsbotte­n. Det skulle vara lätt att utnyttja dessa planer senare ifall nya företag och aktörer vill komma till området. Det är svårt att bygga på de nuvarande bergsknall­arna.

– Med ändringen av detaljplan­en försöker vi forma en gemensam vision för utveckling­en av hamnområde­t.

Detaljplan­eändringar­na i Joddböle skulle officiellt startas redan under våren men ärendet drogs bort från listan vid det sista kommunstyr­elsemötet för säsongen. Orsaken var avtalstekn­iska detaljer som beredninge­n ytterligar­e ville se över innan ärendet framskride­r.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? SKROTLAGER. Det skrot hamnen hanterar lagras på kajen.
FOTO: LINA ENLUND SKROTLAGER. Det skrot hamnen hanterar lagras på kajen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland