Västra Nyland

Vår syn är att Rudus verksamhet kan främja formandet av området för kommande aktörer.

- Johannes Heikkilä MIRA STRANDBERG mira strandberg@ksfmedia.fi

fastighets­chef vid Rudus

– För att få statusen som betydande hamn måste man hantera en viss mängd ton per år. Efter det här året kommer vi upp till den mängden, säger han

Kajen flaskhals för skrotet

I januari fick hamnen en ny stor kund. Återvinnin­gsföretage­t Kuusakoski valde då att exportera över Ingå, vilket ökade volymen skrot som hamnen hanterar till 150000 ton per år. För detta ändamål har Inkoo shipping också satt in en ansökan om ändring av sitt miljötills­tånd, företaget vill börja skära metall.

– Det är Kuusakoski som vill skära skrot här i stället för att först transporte­ra det till någon annan plats för att skäras. Men lovet gäller en väldigt liten del av vår verksamhet, under en halv procent, säger Bergman.

En annan stor kund när det gäller skrot är Fortum, som river sitt gamla kraftverk i Joddböle. En stor del av skrotet från kraftverke­t exporteras via grannen Ingå hamn, antingen av Fortum själv eller via Romu Keinänen eller Kuusakoski.

– Enligt våra kunders representa­nter är vi nu den största skrotexpor­thamnen i Finland, säger Bergman.

Utan mera lagringska­pacitet i hamnen kan mottagning­en av skrot inte öka.

– Om vi ska ta emot en ny, stor skrotkund borde vi bygga en ny kaj. Det blir vår följande flaskhals. Men varor vi kan lagra någon annanstans än vid kajen har vi plats för.

En lagerhall per år

Och Bergman tror att verksamhet­en i hamnen fortsättni­ngsvis kommer att växa. Eftersom Finland siktar på att sluta använda kol kommer marknaden för biobränsle att bli större. Ett ton kol ersätts av många ton biobränsle – till exempel pellets eller flis – så volymerna som hanteras i hamnen kommer att växa.

– Eftersom till exempel pellets måste lagras inomhus måste vi ha tillräckli­gt med hallar, säger Bergman.

En sjunde lagerhall byggs för närvarande i hamnen intill de sex gamla hallarna, av vilka tre ägs av Avena och används för lagring av spannmål.

– Vi har byggt en lagerbyggn­ad per år och om verksamhet­en fortsätter att växa behöver vi utvidga ännu mer. Totalt har Inkoo shipping tjugo hallar på totalt 33 500 kvadratmet­er med den nya hallen medräknat.

Vill hantera flytande bränsle

En del i företagets tillväxtst­rategi är de två detaljplan­eändringar som företaget har tagit initiativ till och som behandlas i kommunen. Hamnen önskar att vägsträckn­ingarna på hamnområde­t flyttas. Nu går den allmänna vägen till fiskehamne­n och till det gamla kraftverke­t i Joddböle över Inkoo shippings mark.

– Vi vill flytta vår port längre upp längs Oljehamnsv­ägen och få plats för tillväxt på vårt område, säger Bergman.

Dessutom önskar företaget möjliggöra urlastning och lagring av flytande bränsle på hamnområde­t och se över byggrätter­na och användning­sändamålen för området. Enligt Bergman finns det ett visst intresse för flytande bränsle men några konkreta planer har företaget inte.

– Att ha möjlighete­n i detaljplan­en möjliggör ändå detta, säger han.

Påverkar varandra

Inkoo shippings detaljplan­eändringar i Joddböle är inte de enda som är aktuella i kommunen. Även Fortum och Rudus, som har verksamhet i området, har önskat egna ändringar. Fortum vill göra det möjligt att bygga en servercent­ral och en anläggning för hantering av biomassa på den gamla kraftverks­tomten.

Rudus å sin sida vill ändra områdesbet­eckningar så att mera och djupare marktäkt blir möjlig. Enligt byggnads- och miljönämnd­en i Ingå är den verksamhet som föreslås av Rudus i strid med områdets övriga funktion och främjar inte utveckling av området som helhet ur kommunens synvinkel. Men Rudus verksamhet påverkar inte bara kommunen – även Inkoo shippings framtid påverkas av hur Rudus verksamhet utvecklas.

– Vår största exportprod­ukt är krossgrus, som tillverkas av Rudus. Det finns en risk för att den exporten minskar i framtiden, beroende på hur det går för Rudus, säger Bergman.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? MER PLATS. En ny hall byggs just nu på hamnområde­t. – Om tillväxten fortsätter behöver vi ännu flera, säger vd Thomas Bergman.
FOTO: LINA ENLUND MER PLATS. En ny hall byggs just nu på hamnområde­t. – Om tillväxten fortsätter behöver vi ännu flera, säger vd Thomas Bergman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland